În acest weekend, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat demararea procedurilor în vederea consolidării și reabilitării a două clădiri emblematice din București. Este vorba despre Blocul Aro, de pe Bulevardul Magheru și Hanul Solacolu, de pe Calea Moșilor.
În acest moment, Primăria Municipiului București are deschise 3 șantiere de consolidare, ultimul dintre acestea fiind început chiar în luna martie a acestui an. În diferite stadii ale procedurilor premergătoare lucrărilor efective se mai află peste 140 de imobile.
Potrivit Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), până acum au fost obținute finanțări prin PNRR pentru consolidarea a 17 clădiri (finanțare nerambursabilă în valoare totală de 283,46 milioane lei) și prin Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat pentru alte 24 de imobile (610,76 milioane lei).
Locatarii Blocului ARO și-au dat acordul pentru consolidare
În cazul Blocului Aro, este important de precizat faptul că primăria a obținut în sfârșit acordul proprietarilor pentru consolidarea clădiri monument istoric. Astfel, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor poate demara lucrările de expertizare, care vor dura 60 de zile.
Potrivit lui Nicușor Dan, următoarea etapă este reprezentată de auditul energetic, apoi primăria va înscrie clădirea în programul Ministerului Dezvoltării pentru obținerea de fonduri necesare consolidării și reabilitării.
Blocul ARO se află Bulevardul Magheru, nr. 12-14, găzduiește cinematograful Patria și a fost construit în anul 1935, după planurile arhitectului Horia Creangă.
Hanul Solacolu va fi pus în siguranță
În ceea ce privește Hanul Solacolu, situat pe Calea Moșilor 134 – 134A, începând din această săptămână se demarează lucrările de punere în siguranță.
În acest sens, Primăria Municipiului București a anunțat că, pentru buna desfășurare a șantierului, traficul din zonă va suferi modificări. STB a instalat un macaz în cursul zilei de sâmbătă, astfel încât circulația tramvaiului 21 să se realizeze pe un singur fir.
De asemenea, trebuie precizat faptul că circulația autovehiculelor este interzisă pe Calea Moșilor, între intersecția Str. Paleologu și Bulevardul Carol I, pe timpul lucrărilor.
Practic, prin lucrările de punere în siguranță, se protejează fațadele și se ancorează și asigură toți pereții, clădirea riscând în prezent să se prăbușească. Potrivit unui interviu acordat de către Răzvan Munteanu (director executiv al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic) pentru HotNews.ro, după faza de punere în siguranță, municipalitatea va stabili o temă de proiectare în vederea organizării unui concurs de soluții. Astfel, în scenariul oferit de acesta, în 3-4 ani, hanul va fi restaurat.
Sursă foto principal: Facebook / Trustul de Clădiri Metropolitane Oficial