Comisia Europeană a identificat statele membre expuse riscului de a nu îndeplini obiectivele pentru 2025 privind pregătirea pentru reutilizarea și reciclarea deșeurilor municipale și a tuturor deșeurilor de ambalaje și obiectivul pentru 2035 privind depozitarea deșeurilor. Nouă state membre sunt pe cale să îndeplinească obiectivele pentru 2025, însă 18 state membre riscă să nu îndeplinească unul sau ambele obiective pentru 2025.
Politica deșeurilor în Uniunea Europeană: care sunt țările premiante și ce state riscă să rămână repetente
Raportul Comisiei Europene arată că, la nivelul Uniunii Europene, există diferențe semnificative în ceea ce privește performanțele în materie de gestionare a deșeurilor. Unele țări mai au încă multe de făcut pentru a îndeplini obiectivele convenite în legislația UE și trebuie să implementeze mai multe reforme.
Practic sunt necesare o serie de măsuri care să vizeze tratarea deșeurilor biologice, care reprezintă o treime din deșeurile municipale, colectarea separată a deșeurilor (o condiție prealabilă pentru reciclare) și îmbunătățirea calității datelor.
În ceea ce privește obiectivul de 55% privind pregătirea pentru reutilizare și reciclarea deșeurilor municipale și obiectivul de 65% privind reciclarea volumului total al deșeurilor de ambalaje, care trebuie atinse până în 2025:
9 state membre sunt pe cale să îndeplinească ambele obiective – Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Italia, Luxemburg, Țările de Jos și Slovenia;
8 state membre sunt expuse riscului de a nu atinge obiectivul privind deșeurile municipale, dar nu și riscului de a nu atinge obiectivul privind volumul total al deșeurilor de ambalaje – Estonia, Finlanda, Franța, Irlanda, Letonia, Portugalia, Spania și Suedia;
10 state membre riscă să nu îndeplinească obiectivele pentru 2025 privind deșeurile municipale și volumul total al deșeurilor de ambalaje – Bulgaria, Croația, Cipru, Grecia, Ungaria, Lituania, Malta, Polonia, România și Slovacia.
GRAFIC. Perspectivele statelor membre ale UE de a atinge obiectivele privind pregătirea pentru reutilizare și reciclarea deșeurilor municipale și a deșeurilor de ambalaje (Sursa: Agenția Europeană de Mediu)
Locuitorii UE generează tot mai multe deșeuri. 18 țări, printre care și România, au probleme în pregătirea pentru reutilizare și reciclare
În 2020, europenii au generat în medie 521 de kg de deșeuri municipale pe cap de locuitor, din care 49% au fost pregătite pentru reutilizare sau reciclate, în timp ce aproximativ 23% au fost duse la depozitele de deșeuri. Cantitatea de deșeuri generate a crescut constant în ultimii ani.
Obligațiile legale privind gestionarea deșeurilor municipale sunt stabilite în Directiva-cadru privind deșeurile. Înainte de a atinge obiectivul de 55% privind pregătirea pentru reutilizare și reciclarea deșeurilor municipale până în 2025, statele membre trebuie să îndeplinească un obiectiv de 50% până în 2020.
Directiva include, de asemenea, obiective ambițioase pe termen mai lung: 60% până în 2030 și 65% până în 2035, precum și alte cerințe, cum ar fi introducerea colectării separate a deșeurilor și adoptarea planurilor naționale de gestionare a deșeurilor și a programelor de prevenire a generării de deșeuri.
Pe baza evaluării efectuate de Agenția Europeană de Mediu și a unei analize aprofundate a performanței de reciclare și a politicilor în materie de deșeuri ale statelor membre, 18 state membre au fost identificate ca fiind expuse riscului de a nu îndeplini obiectivul de 55% până în 2025 privind pregătirea pentru reutilizare și reciclarea deșeurilor municipale: Bulgaria, Croația, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania și Suedia.
10 țări, printre care și România, sunt deficitare la reciclarea deșeurilor de ambalaje
În 2020, volumul total al deșeurilor de ambalaje generate în UE s-a ridicat la aproximativ 79,6 milioane de tone. Rata medie generală de reciclare a ambalajelor în UE a crescut în mod constant între 2005 și 2016 (67,6% în 2016), în timp ce din 2016 până în 2020 s-a observat o ușoară scădere (64% în 2020).
Mai mult, între 2013 și 2020, volumul de deșeuri de ambalaje generate a crescut cu 15% în UE, ceea ce sugerează că sunt necesare mai multe activități privind prevenirea generării de deșeuri.
Obligațiile legale privind gestionarea de ambalaje sunt prevăzute în Directiva privind deșeurile de ambalaje. Printre acestea se numără un obiectiv care prevede ca, până în 2025, 65% din volumul total al deșeurilor de ambalaje să fie reciclat, precum și obiective specifice pentru materiale, adică pentru hârtie și carton, sticlă, aluminiu, plastic și lemn.
Statelor membre li se permite să îndeplinească până la 5% din obiective prin scăderea cotei de ambalaje de vânzare reutilizabile introduse pe piață pentru prima dată și reutilizate ca parte a unui sistem de reutilizare a ambalajelor, iar în ceea ce privește ambalajele de lemn, acestea trebuie să ia pe deplin în considerare repararea în vederea reutilizării.
Directiva include, de asemenea, obiective ambițioase pe termen mai lung în materie de reciclare: 70% până în 2030 pentru volumul total de ambalaje și, de asemenea, obiective specifice pentru materiale, adică pentru hârtie și carton, sticlă, aluminiu, plastic și lemn.
În ansamblu, conform evaluării efectuate de Agenția Europeană de Mediu, 10 state membre au fost identificate ca fiind expuse riscului de a nu atinge obiectivul de 65% până în 2025 privind reciclarea deșeurilor de ambalaje: Bulgaria, Croația, Cipru, Grecia, Ungaria, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia.