Arh. Maria Duda, membru în cadrul asociației de cercetare, educare și design urban ”Baza. Deschidem Orașul”, consideră că modul în care au fost administrate orașele în perioada comunistă, când dezvoltarea urbană era gândită într-un cerc restrâns și dictată fără a fi negociată în sânul comunității, generează și în prezent retincență în rândul cetățenilor de a participa activ la deciziile care vizează viața cetății.
”Nu vreau să dau vina pe trecut, însă avem o moștenire prin care am fost bombardați cu resistematizarea centrelor orașelor, a zonelor istorice sau a zonelor patrimoniale, între anii ’60 și ’70, apoi cel mai brutal în anii ’80. Cumva, aceste resistematizări au inoculat ideea că nu mai este responsabilitatea comunității de a lua decizii în ceea ce privește dezvoltarea orașului, ci doar suportă sau suferă în tăcere ceea ce se impune.
În acele vremuri, termenul de regenerare urbană a suferit o recalibrare de nume, pierzând sensul pe care îl are ca terminologie în urbanism, în arhitectură sau în design urban, totul pentru a acoperi de fapt o manieră veche de a face lucrurile. Ca urmare, asistăm și în prezent la o distanțare a administrației față de comunitate și la reticența comunității de a se opune sau de a-și formula propriile opinii pentru că nu are un partener de discuție”, a declarat Maria Duda, în cadrul conferinței ”Orașul la scară umană – Manifest pentru regenerare urbană durabilă”, organizată de publicația GreenCommunity.
Italia, un exemplu bun pentru proiectele de regenerare urbană din orașele din România
Maria Duda a menționat, în cadrul acestei dezbateri, că politica administrativă adoptată de orașele din Italia poate fi un bun exemplu pentru România, măsurile asumate acolo fiind luate pe baza unei negocieri continue și a unei implicări totale a cetățenilor. Arhitecta a vorbit despre faptul că, în societatea italiană, urbanismul se bucură de o atenție specială din partea tuturor factorilor de decizie implicați în viața cetății, de la simpli cetățeni sau specialiști până la factorii de decizie.
”Italia este un exemplu pentru ideea de regenerare urbană durabilă, pentru că au zone de patrimoniu foarte mari în orașe și nu poți să demolezi nimic. Au două politici fabuloase: una vizează împărtășirea cu publicul larg a ceea ce înseamnă regenerare urbană și de educare astfel a comunității, iar cealaltă urmărește oprirea impermeabilizării terenului.
Ei și-au dat seama că toată această expandare necontrolată a orașelor, a autostrăzilor și a tuturor infrastructurilor care ar trebui să sprijine progresul economic, transportul și așa mai departe le mănâncă undeva la 500 mp pe secundă. Astfel, au spus stop și din 2025 nu se va mai putea impermeabiliza niciun teren, dacă dorești să construiești va trebui ori să demolezi, ori să regenerezi, reconstruiești, recalibrezi. Cred că putem învăța din povestea Italiei”, a explicat Maria Duda.
Despre proiectul ”Orașul la scară umană”, marca GreenCommunity
Dezbaterea și expoziția "Manifest pentru regenerare urbană durabilă" reprezintă un eveniment satelit al festivalului Romanian Design Week 2023. Evenimentul este organizat de GreenCommunity, prezentat de UniCredit Bank, cu susținerea partenerilor FIP Consulting, Speedwell, Exim Banca Românească și Ordinul Arhitecților din România – Filiana București.
”Orașul la scară umană – Manifest pentru regenerare urbană durabilă” a adus în fața comunității un dialog între autorități din administrația locală, specialiști în urbanism și arhitectură, dezvoltatori imobiliari și reprezentanți ai societății civile pe tema reorganizării, revitalizării și reinventării spațiilor din oraș. Speakerii dezbaterii, moderate de Teodora Tompea (jurnalist DIGI24), au fost: Bogdan Suditu (Conferențiar Universitar Doctor Facultatea de Geografie – Universitatea din București și Preşedinte Comisia Tehnică de Urbanism din Primăria Municipiului București), Stelian Bujduveanu (Viceprimar General Municipiul București), Radu Mihaiu (Primar Sector 2 București), Irina Meliță (Vicepreședinte Ordinul Arhitecților din România – Filiala București), Maria Duda (Arhitect BAZA. Deschidem Orașul), Jan Demeyere (Co-founder & Partner Speedwell), Radu Andronic (Director general FIP Consulting) și Andrei Corbet-Nits (Arhitect Doctorand SDA Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – București).
Conferința și expoziția organizate de GreenCommunity, în perioada 20 – 22 mai 2023, la POINT, reprezintă cel de-al doilea episod al seriei de evenimente ”Orașul la scară umană”, prin care publicația promovează concepte de sănătate urbană prin dezbaterea unor probleme ale orașului cu impact asupra calității vieții locuitorilor.