Asociația MaiMultVerde a realizat un ghid practic de implementare și gestiune a sistemelor de management al deșeurilor pentru administrații publice locale, cu scopul de a găsi soluții concrete pentru diminuarea deșeurilor care ajung în Dunăre.
Documentul sintetizează responsabilitățile autorităților locale, pornind de la angajamentele asumate de România la nivel european și continuând cu obligațiile trasate de prevederile naționale sau județene, pentru a construi o imagine de ansamblu pe baza căreia pot fi identificați pașii de urmat pentru o gestiune conformă cu normele europene a deșeurilor.
„Ghidul Deșeurile la sate și orașe – De la problemă la valoare oferă informații și exemple de bune practici în implementarea și îmbunătățirea sistemelor de management al deșeurilor din localitățile mici și mijlocii din România, pentru ca, împreună, să facem tranziția de la modelul economic liniar actual, la modelul circular, cu beneficii atât pentru comunitățile riverane Dunării, cât și pentru mediul înconjurător” spune Doru Mitrana, președintele MaiMultVerde.
În cadrul ghidului, se regăsește și o rubrică dedicată bunelor practici, Asociația MaiMultVerde oferind astfel exemplul unor localități din România care reușesc să gestioneze eficient problema colectării deșeurilor.
Primăria Ciugud a amplasat roboți de colectare a deșeurilor reciclabile
Primul exemplu este Ciugud, o comună din județul Alba, formată din șase sate. Ce a reușit să facă administrația? ”Concret, primăria a instalat un robot de colectare a deșeurilor reciclabile – Verzulică – și a motivat elevii prin recompensarea cu monede virtuale să colecteze separat cât mai multe deșeuri.
Autoritățile au raportat un procent de colectare de peste 90% la toate fluxurile de deșeuri și au anunțat extinderea programului și către adulți, prin amplasarea roboților de colectare în mai multe puncte din localitate. Mai mult, monedele virtuale au fost transformate în bani reali care sunt folosiți în alte proiecte ecologice gândite și implementate de elevi.”, se arată în Ghidul ”Deșeurile la sate și orașe – De la problemă la valoare”.
Administrația din Târgu Lăpuș a pus la punct un sistem de colectare selectivă
Un alt exemplu de succes este Târgu Lăpuș, pentru care administrația a reușit să implementeze un sistem de colectare selectivă în oraș și cele 13 sate aparținătoare.
”Autoritățile locale au apelat la fonduri europene pentru a achiziționa autocompactoare, pubele și baterii de colectare separată și a pune la punct un sistem de colectare de la sursă care a atins rapid un nivel de peste 60% de colectare separată, un procent de câteva ori mai mare decât media națională. Primăria a mizat pe infrastructură, model de colectare la sursă, precum și responsabilizarea cetățenilor pentru a atinge performanța. Ulterior, primăria a achiziționat și o stație de tratare mecano-biologică care va transforma deșeurile organice în compost. ”, se precizează în ghidul elaborat de către Asociația MaiMultVerde.
Orașul Mizil și Sectorul 6 din București au implementat proiecte pilot după principiul ”Pay as you throw”
Nu în ultimul rând, o altă practică sănătoasă ce poate fi implementată de către administrațiile locale este principiul ”Pay as you throw”. ”Acesta presupune că cetățenii vor plăti în funcție de câte deșeuri aruncă, fiind recompensați pentru colectarea separată a deșeurilor reciclabile și taxați mai mult pentru deșeurile amestecate. ”, este explicat în cadrul ghidul.
Proiecte pilot de implementare ale acestui principiu au fost realizate în Orașul Mizil și Sectorul 6 din București.
Credit fotografie principală: Emily Marie Wilson / Shutterstock.com