Accelerarea tranziției către energia verde și activități durabile a devenit mai necesară ca niciodată, fiind una dintre soluțiile pentru reducerea dependenței Europei de importurile de combustibili fosili din Rusia, mai ales ca urmare a războiului din Ucraina. Instituțiile financiare au un rol foarte important în facilitarea acestei tranziții prin finanțarea proiectelor în domeniu, dar în același timp sunt supuse unui număr extins de presiuni și cerințe de raportare.
Noutăți în materie de raportare
De la publicarea Directivei Europene de Raportare de Sustenabilitate (CSRD) în aprilie 2021, Parlamentul European și Consiliul UE au lucrat la o serie de amendamente, iar ultimele luni au fost marcate de negocieri între Parlament, Consiliu și Comisie cu privire la termenele de raportare, scopul de aplicare și necesitatea unui audit extern.
Obiectivul este de a ajunge la un consens cu privire la forma finală a Directivei până în iunie 2022. EFRAG a publicat la începutul acestui an un draft al standardelor europene de raportare non-financiară, care la momentul proezent se afla in consultare publica, iar International Sustainability Standards Board (ISSB), organism sub egida IFRS, a publicat la sfârșitul lunii martie două propuneri pentru standardele internaționale de raportare non-financiară generale și climatice.
PwC consideră că aceasta este o etapă esențială în consecvența și consistența raportării informațiilor non-financiare. Standardele vor stimula transparența și vor permite investitorilor să ia decizii mai bine informate.
BCE va impune cerințe stricte de reglementare în raportarea ESG
În raportul său publicat în cursul lunii martie, Banca Centrală Europeană (BCE) a concluzionat, în urma unui studiu asupra 112 bănci, că niciuna din acestea nu prezintă în raportarea sa toate informațiile de bază ESG care ar fi aliniate cu așteptările și cerințele BCE. Ca rezultat, BCE a avertizat că va impune cerințe stricte de reglementare în acest sens, iar informațiile non-financiare existente în prezent în raportările băncilor sunt departe de a fi suficiente pentru a îndeplini aceste cerințe din viitorul apropiat.
În plus, la începutul anului au intrat în vigoare cerințele de raportare ale Taxonomiei, directivă care prevede un sistem unificat de clasificare a activităților care pot fi considerate „sustenabile”. În anul 2022, instituțiile financiare trebuie să prezinte proporția activităților sustenabile eligibile din punct de vedere al Taxonomiei, pentru anul financiar 2021, iar din 2024 instituțiile financiare vor trebui să prezinte activitățile sustenabile aliniate cu Taxonomia.
Soluții
PwC a dezvoltat o soluție digitală prin care ajută băncile din Europa să își evalueze stadiul implementării ESG în raport cu cerințele reglementărilor existente și a bunelor practici, și, în continuare, să își dezvolte planuri de acțiune concrete și eficiente pentru remedierea sau îmbunătățirea deficiențelor identificate.
”Am analizat cele mai importante reglementări și recomandări formulate de instituțiile europene și aplicabile instituțiilor financiare, și le-am sumarizat într-un set unic de cerințe și practici ESG. Împreună cu clienții, PwC analizează aplicabilitatea cerințelor de reglementare, gradul de conformitate existent și gradul de pregătire pentru cerințele viitoare, și gândim împreună soluții pentru a răspunde cerințelor legislative curente și viitoare și de a alinia ambițiile ESG pentru fiecare dintre ariile analizate.”, se arată în comunicatul de presă remis de către PwC
De asemenea, PwC a creat un set de prezentări ilustrative aplicabil instituțiilor financiare pentru a exemplifica modalitățile în care ar trebui prezentate informațiile non-financiare cerute de Articolul 8 din Taxonomie: ”Lucrăm împreună cu clienții noștri (bănci, societăți de asigurare sau fonduri de investiții) pentru a face aceste prezentări cât mai relevante.”