Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Virgil Popescu: România a devenit independentă de petrolul rusesc; “Taxa pe soare” este “fake news”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a susținut luni, 5 decembrie, o conferință de presă în care a adus explicații cu privire la situația energetică a României după embargoul ţiţeiului rusesc, dar și în legătură cu ordonanță de urgență controversată, emisă înainte de 1 decembrie de către Guvern.

“Astăzi, 5 decembrie, a intrat în vigoare embargoul asupra petrolului rusesc. Tot astăzi a intrat în vigoare plafonarea prețului la vânzarea țițeiului rusesc, stabilită de către Comisia Europeană pentru statele membre și de către statele G7 și Australia. Astăzi s-au întâmplat două lucruri care pun în dificultate regimul din Federația Rusă”, a declarat la începutul conferinței Virgil Popescu. 

Context: petrolul rusesc, interzis de astăzi în Uniunea Europeană

Al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, adoptat de către Consiliul European în luna iunie, a decis interzicerea achiziționării, importului sau transferului de țiței și alte produse petroliere din Rusia către Uniunea Europeană. Astăzi, 5 decembrie, au intrat în vigoare restricțiile pentru petrol, urmând ca din 5 februarie 2023 să fie aplicare pentru alte produse petroliere rafinate.

O excepție temporară este prevăzută pentru statele membre ale Uniunii Europene care, din cauza poziției geografice, nu au alternative și sunt dependente de aprovizionarea cu țiței din Rusia – Ungaria și Slovacia, care sunt aprovizionate prin conducta Drujba. 

“Am avut discuții cu rafinăriile, cele de la Petrom, Lukoil, Rompetrol și, începând de astăzi, […] toate rafinăriile din România vor procesa țiței non-rusesc. S-au stabilit deja rute alternative, surse alternative de aprovizionare cu petrol. […] România a devenit din punctul acesta de vedere independentă de petrolul rusesc”, a mai informat Ministrul Energiei.  

Virgil Popescu a dat asigurări că România nu va avea probleme cu aprovizionarea cu petrol și alte produse petroliere. De asemenea, conform acestuia, România deține un stoc suficient de carburanți, “atât cu benzină, cât și cu motorina”. 

V. Popescu transmite că stocurile de gaze ale României sunt peste 2,8 miliarde de metri cubi 

“Suntem în plină iarnă, stocurile de gaze sunt peste 2,8 miliarde de metri cubi, le monitorizăm zilnic, nu avem probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale a României”. Ministrul a explicat că România devine un hub regional de gaze naturale și va asigura securitatea energetică atât a României, cât și a regiunii.

“Ați observat că România devine încet încet un hub de gaze naturale regional. Prin România se duc gaze în Moldova, Ucraina și Ungaria. […] România își urmează parcursul european de producător de gaze, de viitor exportator de gaze. Va asigura securitatea energetică atât a Europei, cât și a regiunii. Nu avem probleme nici în aceasta iarnă cu aprovizionarea cu gaze naturale”, a comunicat ministrul Popescu. 

Virgil Popescu a dat asigurări că energia electrică este suficientă și nu sunt probleme cu stocurile din lacurile de acumulare, stocurile de cărbune şi producţia de energie electrică. 

“Nu există riscul unui blackout în România. Faptul că a fost blackout în Moldova nu are nicio legătură cu România”, a transmis ministrul. 

Virgil Popescu: “Săptămâna viitoare, pe data de 13, este din nou Consiliul Extraordinar pe Energie”

Ministrul Energiei a susținut că în cadrul acestui Consiliu se va discuta despre plafonarea preţului gazului natural: “Aici nu vorbim numai de gaze ruseşti, ci vorbim de plafonarea prețului gazelor la import în toată Uniunea Europeană. […] România se situează în grupul statelor care doresc această plafonare”, a spus ministrul.

Context: partidul USR acuză actualul Guvern că plănuiește o “taxă pe soare” 

Opoziţia acuză Guvernul că la sfârșitul lunii noiembrie a adoptat o ordonanţă de urgență prin care prosumatorii vor fi obligaţi să plătească o taxă pentru cantitatea de energie pe care o produc lunar. Partidul USR învinuiește Guvernul că, prin această ordonanţă adoptată la ultima şedinţă de guvern, se vor implementa noi taxe pentru consumatorii casnici şi firmele care au instalate panouri fotovoltaice şi produc energie.

“Le cer lui Ciucă și Ciolacu să oprească publicarea acestei OUG toxice în Monitorul Oficial și să o refacă”, a transmis într-un mesaj pe Facebook Cătălin Drulă, președintele partidului USR.

În legătură cu acest subiect, ministrul Virgil Popescu a informat: “Aș vrea să vă aduc aminte că, încă din decembrie anul trecut, Guvernul de la acea vreme, la propunerea Ministerului Energiei, a introdus conceptul de compensare cantitativă a energiei produsă de prosumatori. Din acel moment, tot la Ministerul Energiei, am spus ca cei care sunt prosumatori […] sunt susținuți în sensul că energia care pe care o dau în surplus o pot lua atunci când au nevoie, fără să mai fie nevoie să primească o remunerație simbolică, așa cum era până la sfârșitul anului trecut. Deci, practic, prin această ordonanță prin care guvernul, în decembrie 2021, a venit în întâmpinarea prosumatorilor, numărul acestora a crescut de la câteva sute la câteva zeci de mii, numai în decurs de aproape un an de zile. 

Prin ordonanța care a fost aprobată pe data de 29, am implementat directiva RED 2 a energiei regenerabile, prin care adăugăm încă o facilitate prosumatorilor, în sensul că o singură persoană își poate monta în mai multe locații panouri fotovoltaice și poate beneficia de aceeași compensare, de schimb între locații și de consumul energiei electrice între locațiile aceluiași consumator, […] în cazul în care au aceeași rețea de distribuție și același furnizor”.

Virgil Popescu spune că ”taxa pe soare” este ”fake news”

“După părerea mea, faptul că se spune că se introduce o taxă este un fake news. Nu se introduce absolut nicio taxă. Românii trebuie să știe foarte clar, toți românii care își montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată, energia produsă”, asigură ministrul. 

Cu toate acestea, el a subliniat că în ordonanță nu scrie despre introducerea unei taxe, ci de această posibilitate, care este, totuși, valabilă peste 4 ani.

“Există posibilitatea, în anumite condiții, […] ca atunci când numărul prosumatorilor este foarte mare și ajunge la 8% din capacitatea instalată a sistemului energetic național, în baza unui studiu pe care autoritatea de reglementare îl va face la data aceea, începând cu data de 1 decembrie 2026. Atunci, Guvernul, statul membru, poate introduce o taxă prin Autoritatea de Reglementare, de Mediu sau oricare instituție care poate percepe această taxă. Dar, există, foarte clar, “poate introduce”. Deci, nu există “va fi o taxă” de mâine sau de poimâine, de anul viitor sau peste doi ani, peste trei ani, peste patru ani”, a explicat ministrul.

Acesta a spus că infirmă categoric “existența unei taxe pentru prosumatori”, iar “Ministerul Energiei nu va susține niciodată inființarea unei taxe”. 

“Eu nu văd un guvern în momentul de față, nici din 2024, nici din 2028, care să introducă vreo taxă”, a conchis ministrul energiei pe acest subiect. 

Credit foto: Facebook Virgil Popescu

Total
0
Shares
Pe aceeași temă