Strada Liniei, un maidan care împarte Sectorul 6 în două, este astăzi un punct disputat de pe harta Bucureștiului. Primarul General al Capitaliei, Nicușor Dan, își dorește să integreze șina care trece printre blocuri într-un amplu proiect de mobilitate urbană – Trenul Metropolitan. Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, aduce altă abordare – un proiect de regenerare urbană, care urmărește să transforme toată zona într-o centură verde care să străbată sectorul.
Problema pare că își găsește rezolvarea, cel puțin temporar. Odată cu emiterea ordinului de începere a lucrărilor pentru prima fază din Parcul Liniei, se cristalizează direcția pe care o adoptă administrația locală. Însă, cel mai important aspect este reprezentat de faptul că un spațiu murdar, aflat în paragină, va fi redat comunității.
Lucrările la Parcul Liniei au început astăzi, 2 mai
În zgomotele primelor excavatoare care curăță terenul, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a susținut o conferință de presă în care a prezentat proiectul: ”Dăm drumul la lucrările pentru amenajarea Parcului Liniei în cartierul Militari, zona Lujerului. A durat foarte mult să obținem acest teren, unul fost industrial, pe care îl vom reda comunității sub formă de parc – vrem cât mai mult spațiu verde în Sectorul 6!”
În prima etapă, va fi amenajată o suprafață totală de 42.098 mp, gândită ca o zonă de promenadă, care va costa 13.564.243 lei, fără TVA. Parcul Linei va include piste de biciclete, terenuri de baschet, skatepark, loc de joacă pentru copii, spațiu pentru câini, fântână drydeck, hamace, fotolii tip puf.
Oamenii din Sectorul 6 se vor putea plimba în noul parc peste 12 luni
”Le mulțumesc celor de la Ministerul Transporturilor și CFR pentru că au înțeles utilitatea publică a acestui proiect și sunt încrezător că la un moment dat toată suprafața liniei va fi transformată într-un parc lung pentru că locuitorii din Militari nu au efectiv parcuri. Acest parc, cu o suprafață de 42.000 de metri pătrați în prima fază, este o soluție foarte bună pentru creșterea calității vieții oamenilor din zonă. Valoarea contractului este de 13,5 milioane de lei, a fost adjudecat la 90% din prețul de licitație și durata lucrărilor va fi de 12 luni.”, a declarat Ciprian Ciucu
În cadrul conferinței, Primarul Sectorului 6 a vorbit și despre proiectul Trenului Metropolitan, precizând că toate amenajările realizate sunt reversibile și atrăgând atenția asupra lipsei de utilitate a unui astfel de proiect costisitor.
Ciprian Ciucu: ”Eu nu cred în proiectul trenului metropolitan prin această zonă”
”Noi nu ne atingem de linie. Linia va fi îmbrăcată într-un pod de lemn și nu va fi afectată. În unele părți, linia este îngropată – nu mai poate fi folosită, însă noi protejăm ceea ce există, așa cum am agreat cu CFR. Noi venim aici cu amenajări reversibile, lucruri care nu vor afecta un eventual proiect de mobilitate. Doar că eu nu cred în proiectul trenului metropolitan prin această zonă. În primul rând, există alternative – metroul de pe Bulevardul Iuliu Maniu și tramvaiul de pe Bulevardul Timișoara.
Vă imaginați un tren care ar împărți Sectorul 6 în două și ar bloca traficul deoarece sunt multe treceri la nivel cu calea ferată. În lipsa unor studii serioase, nu putem să venim cu o investiție de zeci de milioane de euro, care să nu fie utilă. Ce pot să vă spun este că oamenii din Militari își doresc mai mult un parc pentru că ei au deja o mobilitate destul de eficientă. Vreau să demonstrez că acest parc este viabil pentru ca CFR să ne dea și partea până la Valea Cascadelor – în jur de 3 kilometri, pentru a realiza un parc longitudinal.”
Până la sfârșitul anului, va începe și etapa a 2-a de amenajare, care se va întinde pe aproximativ 25.000 mp și se va continua spre Bd. Doina Cornea, fostul Vasile Milea.