Primăria Municipiului București desfășoară în aceste zile o campanie de informare cu privire la regulile de parcare din centrul orașului. Prin vocea reprezentanților săi, Primăria Generală declară război unei probleme stringente a Capitalei, care afectează standardul de viață al cetățenilor: parcările haotice. Totodată, administrația își asumă obiectivul de a elibera spațiul public de mașinile parcate neregulamentar.
”Domeniul public aparține tuturor. Ocuparea domeniului public după bunul plac NU este o opțiune! Regulile pe care le impunem sunt VECHI! Noutatea este că RESTABILIM ORDINEA în București”, a scris viceprimarul Stelian Bujduveanu pe pagina sa de Facebook.
Prin vocea viceprimarului, Primăria recunoaște că foarte rar au fost aplicate sancțiuni pentru nerespectarea regulilor de parcare sau staționare pe drumurile publice până acum. Însă promite toleranță zero și strictețe în aplicarea regulilor începând cu 15 august.
Care sunt regulile de parcare în centrul Bucureștiului?
- Utilizează locurile de parcare trasate și efectuează plata.
- Parchezi pe trotuare sau pe carosabil, în dreptul indicatoarelor de restricții – riști penalitate conform Codului Rutier.
- Parchezi în locuri publice de parcare și nu plătești – riști suprataxa de 200 de lei.
Câte locuri publice de parcare sunt în centrul Capitalei?
Viceprimarul Stelian Bujduveanu afirmă pa pagina sa de Facebook: ”Astăzi avem 12.190 de locuri de parcare în zona centrală. În fiecare lună, numărul acestor locuri de parcare va crește cu câteva sute. Până anul viitor estimăm un număr de 30.000 de locuri de parcare în zona centrală, în interiorul inelului central de circulație.”
Care vor fi tarifele de parcare?
- Pentru zona 0 – 10 lei/h
- Pentru zona 1 – 5 lei/h
- Pentru zona 2 – 2,5 lei/h
Viceprimarul Stelian Bujduveanu afirmă că va iniția chiar în această lună un proiect de revizuire a tarifelor, prin comasarea zonelor 0 și 1 și stabilirea unui tarif unic în valoare de 5 lei/h. Printre modificări se mai vizează și instaurarea unui abonament lunar de noapte pentru rezidenți, în valoare de 50 de lei, dar și reducerea valorii abonamentului de zi pentru zona 1 ”la o valoare suportabilă de către populație”.
La acest moment, riveranii au dreptul la două tipuri de abonamente: cu rezervarea unui loc specific sau fără rezervarea unu anumit loc (se poate parca oriunde în zona respectivă). Acestea sunt valabile pentru toată ziua (24h), iar tarifele se pot regăsi în fotografia de mai jos.
Sursă foto articol: LCV / Shutterstock.com