Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Brașovul va deveni primul oraș din România care își produce energia electrică necesară pentru școli, clădiri publice și iluminat din surse regenerabile

Municipiul Brașov va avea un parc fotovoltaic care va asigura 90% din necesarul de energie electrică pentru școli, clădiri publice și iluminat. Lucrările la parcul fotovoltaic de 20 MW vor fi gata luna viitoare, se arată într-un comunicat al primăriei. O parte dintre fonduri este asigurată prin finanțare nerambursabilă europeană.

Primăria Brașov continuă programul de transformare a orașului într-unul sustenabil, investind în soluții prietenoase cu mediul, cu ajutorul finanțărilor nerambursabile. Cel mai important proiect al municipalității în domeniul producerii de energie verde este cel de construire a unei instalații de producere a energiei electrice din surse solare (centrală bazată pe panouri fotovoltaice) de 20 MW, pe o suprafață de 22 de hectare, în cartierul Stupini.

Lucrările la parcul fotovoltaic sunt în toi. Credit foto: Primăria Brașov

Primarul Allen Coliban a prezentat astăzi stadiul lucrărilor la această investiție, care odată cu finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune, va transforma Brașovul în prima municipalitate care își asigură aproape 90% din consumul public de energie din surse regenerabile, în acest fel devenind nu doar un oraș mai prietenos cu mediu, ci și unul în mare măsură independent din punct de vedere energetic.

,,Pentru a putea realiza amploarea acestui proiect, dar și efortul fantastic pentru implementarea lui, o să vă dau câteva cifre: peste 30.000 de panouri, peste 20 de megawați putere produsă și un an de zile de când a apărut oportunitatea aceasta pentru municipiul Brașov. În 2022, Ministerul Energiei a lansat un apel pentru autorități locale pentru parcuri de producție de energie și în mai puțin de un an de când s-a lansat apelul, noi am făcut primele plăți și primele decontări. 

Practic, avem un parc fotovoltaic ce va acoperi 90% din consumul public al municipiului Brașov, un parc derulat în timp record și care, iată, este o realitate. Avem undeva la 25% din panouri deja instalate, peste 75 – aproape 80% din suporturile care vor susține aceste panouri sunt deja montate, iar până la finalul lunii iunie ar trebui să finalizăm tot ceea ce ține de instalarea și conectarea acestui parc, urmând să facem după aceea probele tehnologice și branșamentul în rețeaua națională. 

Este o investiție foarte importantă în tot ceea ce ține de demersurile noastre de înverzire și reducere a amprentei de carbon. Este o investiție importantă și din perspectivă economică, cu atât mai mult cu cât dezvoltăm transport public electric. Avem cea mai mare flotă de autobuze electrice. Scăderea costurilor cu transportul public poate să ne permită facilități suplimentare pentru brașoveni”, a precizat primarul Allen Coliban.

Punerea în funcțiune a parcului fotovoltaic va acoperi 89,72% din necesarul de energie electrică pentru cele 21 de colegii și licee, 16 școli gimnaziale, 29 de grădinițe, 8 creșe, instituțiile de cultură, primărie și serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centrale și puncte termice, piețe, parcări multietajate, baze sportive, sistemul de iluminat public și sistemul de semaforizare din oraș, energia electrică necesară domeniului schiabil (sistemele de producere a zăpezii artificiale, cele de pompare etc.).

Conform reprezentanților constructorului, în câteva săptămâni, lucrările de amenajare a parcului fotovoltaic vor fi finalizate, astfel că la sfârșitul lunii iunie vor începe probele tehnice.

Edilul Allen Coliban, în vizită pe șantier. Credit foto: Primăria Brașov

Proiectul este finanțat în proporție de 45% cu fonduri nerambursabile, prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM 2014-2020, Axa Prioritară 11: „Măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice și stimularea utilizării energiei regenerabile”, Obiectivul specific 11.2: „Utilizarea energiei din surse regenerabile la nivelul autorităților publice locale”.

Din cauza termenelor scurte impuse de finanțator (contractul de finanțare a fost semnat anul trecut, în luna mai) amenajarea acestui parc s-a desfășurat într-un ritm alert, astfel într-un an de zile, Municipalitatea a reușit să facă achiziția serviciilor de proiectare și execuție, să cumpere panourile solare, să înceapă lucrările, care au ajuns la 80% în cazul structurii metalice pe care se montează panourile, iar până la sfârșitul anului trecut a reușit și decontarea unei părți din cheltuielile aferente acestei investiții.

Lucrările sunt realizate de către Synergy Construct – în calitate de lider, Else Enerji Anonim Sirketi – terț, Graphein Topo – subcontractant; ZOORK – subcontractant; Eds Electric SRL – subcontractant.

Valoarea proiectului este de 108.491.898,40 lei, inclusiv TVA, din care 45% din cheltuielile eligibile reprezintă finanțare nerambursabilă, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, iar 55% cofinanțarea din partea municipalității. Valoarea lucrărilor de amenajare este de 75 de milioane de lei (75.167.795,98 lei fără TVA).

Total
0
Shares
Pe aceeași temă