Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Primăria Sectorului 1 vrea să risipească îngrijorările: ”Pădurea Băneasa va deveni arie naturală protejată și va rămână neatinsă de construcții”

În cadrul ultimei ședințe de Consiliu Local de la Sectorul 1, din 12 decembrie, a fost votată o hotărâre de consiliu prin care primăria începe demersurile pentru a solicita către Guvernul României trecerea Pădurii Băneasa din administrarea Romsilva în administrarea Primăriei Sectorului 1.

”Pentru protejarea florei și faunei, ne-am propus să transformăm cele 200 de hectare într-o pădure vizitabilă în care iubitorii de natură să se poată bucura de habitatul natural din nordul Capitalei.”, afirma atunci Primăria Sectorului 1.

Asociația Parcul Natural Văcărești a reacționat imediat după votul din Consiliul Local: ”Pădurea Băneasa din nordul Bucureștiului trebuie să devină urgent arie naturală protejată, indiferent de cine o administrează.

Statutul de protecție naturală va permite accesul oamenilor în siguranță, într-un mod care să maximizeze experiența de vizitare și care să nu afecteze peisajul. Va fi totodată o garanție că pădurea rămâne intactă iar speciile și habitatele vor fi ocrotite astfel încât funcțiile lor ecologice să nu fie alterate.”

Astăzi, Primăria Sectorului 1 anunță că avut loc o întâlnire între edilul George Tuță și câțiva reprezentanți ai societății civile, inclusiv din partea asociației. Tema a fost tocmai Pădurea Băneasa, pentru ”a risipi îngrijorările organizațiilor de protecție a mediului”. 

Primăria Sectorului 1: Pădurea Băneasa va deveni arie naturală protejată de interes local

Astăzi, am îndepărtat îngrijorările organizațiilor de protecție a mediului legate de transformarea Pădurii Băneasa într-o zonă care va fi afectată de eventuale lucrări de amenajare, se arată în comunicatul de presă remis de către Primăria Sectorului 1.

Edilul George Tuță, reprezentanți ai Asociației Parcul Natural Văcărești, ai comisiei de Urbanism și ai comisiei de Protecția Mediului din cadrul Consiliului Local, dar și fondatorul grupului civic Salvați Codrii Vlăsiei, Daniel Sărdan, s-au întâlnit într-o ședință de lucru chiar în Pădurea Băneasa.

Credit foto: Primăria Sectorului 1

Pentru ca pădurea să rămână și generațiilor următoare un spațiu natural neatins de construcții, grupul de lucru format pe loc a stabilit următoarele:

  • Pădurea Băneasa va deveni arie naturală protejată de interes local. Acest statut asigură protecția legală a Pădurii Băneasa și permite doar activități prietenoase cu natura.
  • Conservare, educație și recreere: Pădurea va fi un loc unde natura este protejată, iar oamenii se pot bucura de plimbări, relaxare și activități educative.
  • Dialog și parteneriat: ONG-urile de mediu vor colabora cu Primăria Sectorului 1 într-un parteneriat continuu pentru a elabora documentele necesare și pentru a urmări fiecare etapă a implementării.

Pe lângă hotărârea de Consiliului Local din 12 decembrie, prin care Primăria Sectorului 1 începe demersurile administrative pentru a prelua 200 de hectare din Pădurea Băneasa de la Regia Națională a Pădurilor, Romsilva, se vor mai face și alte demersuri. Astfel, în următoarea ședință, celor 200 de hectare li se vor adăuga și suprafețele de pădure aferente zonei Jandarmeriei. Primăria Sectorului 1 va solicita oficial Primăriei Capitalei demararea procedurilor legale pentru instituirea statutului de arie naturală protejată de interes local.

”I-am invitat pe toți cei care iubesc natura și reprezintă societatea civilă să fie voluntarii Primăriei în acest demers. E nevoie de experiența lor pentru ca parteneriatul nostru să fie productiv. Împreună cu ei vom elabora toate documentele și planurile de transformare a zonei într-o Pădure-Parc protejată. O veste la fel de bună vine și de la ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet. Astăzi a fost adoptat în Parlament noul Cod silvic prin care oamenii vor avea accesul liber în toate pădurile din România”, a declarat primarul George Tuță.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă