Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istorie, arată un nou raport al ONU

Ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istoria înregistrărilor meteorologice, fiind alimentați de concentrațiile în continuă creștere a gazelor cu efect de seră, arată un nou raport World Meteorological Organization (Organizația Meteorologică Mondială) a ONU. 

Raportul a fost publicat în ziua deschiderii Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27). 

WMO estimează că temperatura medie globală în 2022 va fi cu aproximativ 1,15 °C peste media preindustrială (1850-1900).

Rata creșterii nivelului mării s-a dublat din 1993

Raportul arată că nivelul mediu global al mării a crescut cu aproximativ 3,4 ± 0,3 mm pe an, în cei 30 de ani (1993-2022) de înregistrare prin satelit. Rata s-a dublat între 1993-2002 și 2013-2022, iar nivelul mării a crescut cu aproximativ 5 mm între ianuarie 2021 și august 2022. Accelerația se datorează creșterii topirii gheții.

Ghețarii europeni, afectați de încălzirea globală

În Alpii europeni, recordurile de topire a ghețarilor au fost spulberate în 2022. În medie, au fost măsurate pierderi de grosime a stratului de gheață din Alpi între 3 și 4 metri, substanțial mai mult decât în anul record anterior – 2003. 

În Elveția, 6% din volumul de gheață glaciară a fost pierdut între 2021 și 2022, conform măsurătorilor inițiale. Pentru prima dată în istorie, nicio cantitate de zăpadă nu a rezistat pe perioada verii, nici măcar în cele mai înalte locuri de măsurare. Prin urmare, nu a avut loc nicio acumulare de gheață proaspătă. Între 2001 și 2022, volumul de gheață a scăzut de la 77 km3 la 49 km3.

Conform cercetării, calota de gheață din Groenlanda a pierdut în masă pentru al 26-lea an consecutiv, iar în septembrie în zona respectivă a plouat pentru prima dată (în loc să ningă).

Oceanul stochează aproximativ 90% din căldura acumulată din emisiile umane de gaze cu efect de seră

Concentrațiile de gaze cu efect de seră (dioxid de carbon, metan, protoxid de azot)  au atins un nivel record în anul 2021. Creșterea anuală a concentrației de metan a fost cea mai mare înregistrată. 

Cei 2.000 de metri superiori ai oceanului au continuat să se încălzească la niveluri record în 2021 (ultimul an pentru care sunt disponibile cifre). Ratele de încălzire sunt deosebit de ridicate în ultimele două decenii. Se preconizează că va continua să se încălzească în viitor – o schimbare care este ireversibilă pe scară de timp centenară până la milenară.

În general, 55% din suprafața oceanului a experimentat cel puțin un val de căldură marină în 2022. În schimb, doar 22% din suprafața oceanului a experimentat o perioadă de frig marin. Valurile de căldură marină devin din ce în ce mai frecvente, spre deosebire de valurile de frig.

Vremea extremă provoacă insecuritate alimentară

Ca urmare a secetei persistente și a altor factori agravanți, studiul estimează că între 18,4 și 19,3 milioane de oameni s-au confruntat cu o „criză” alimentară sau cu niveluri mai grave de insecuritate alimentară acută, înainte de iunie 2022.

Ploile record în iulie și august au dus la inundații extinse în Pakistan. Au fost cel puțin 1.700 de decese și 33 de milioane de persoane afectate. 7,9 milioane de persoane au fost strămutate. Inundațiile puternice au survenit în urma unui val de căldură extremă în martie și aprilie, atât în ​​India, cât și în Pakistan.

“Cu cât încălzirea este mai mare, cu atât impactul este mai rău”, susține secretarul general al World Meteorological Organization, prof. Petteri Taalas. “Este deja prea târziu pentru mulți ghețari, iar topirea va continua sute, dacă nu mii de ani, cu implicații majore pentru securitatea apei”, a continuat acesta. 

“Vremea din ce în ce mai extremă face mai important ca niciodată să ne asigurăm că toată lumea de pe Pământ are acces la avertismente timpurii care salvează vieți”, a încheiat prof. Taalas. 

*Informațiile prezentate în acest articol sunt extrase din raportul elaborat de World Meteorological Organization (ONU). Mai multe detalii pot fi aflate aici.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă