Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Nicușor Dan anunță investiții în transportul public sustenabil al Bucureștiului: autobuze și troleibuze noi, modernizări ale rețelei de tramvai, tren metropolitan

În cadrul unei conferințe de presă susținute luni, 23 mai, Primarul General al Bucureștiului, Nicușor Dan a prezentat stadiul investițiilor în transportul public sustenabil al Capitalei. Astfel, primarul a explicat că urmează modernizări pe mai multe linii de tramvai, dar și achiziționarea de noi mijloace de transport în comun. Nu în ultimul rând, acesta a vorbit și despre proiectul Trenului Metropolitan, pentru care s-a realizat un studiu de prefazibilitate.

Investiții în rețeaua de tramvai

Nicușor Dan a explicat că în prezent în București există o rețea de linii de tramvai de 150 de kilometri, din care 100 de kilometri au fost modernizaţi la începutul anilor 2000, iar 50 de km trebuie reabilitați. În plus, rețeaua de linii de tramvai ar trebui extinsă cu încă 30 de kilometri.

”Avem, ca principală urgență, reabilitarea celor 50 km, care costă aproximativ 500 de milioane de euro, bani pe care sperăm să îi putem accesa din Planul Operaţional Regional, care se va lansa în această toamnă, pentru regiunea Bucureşti-Ilfov. În momentul de faţă avem DALI-urile pentru 35 din 50 de kilometri și sperăm că până la jumătatea lunii iunie să avem toate documentațiile finalizate și aprobate de Consiliul General, astfel încât să putem aplica pentru aceste proiecte ]n cadrul Programul Operaţional Regional mobilitate – Bucureşti-Ilfov. În ceea ce priveşte extinderea liniilor de tramvai, avem în lucru caietele de sarcini pentru studiile de fezabilitate şi vom lansa achiziţia în cursul lunii iunie”.

Primarul General a anunțat faptul că în ceea ce privește extinderile rețelei, se vizează extinderea liniilor de tramvai din zona Unirii, unde se urmărește conectarea liniilor care acum se termină la Mitropolie și la Piața Sfântul Gheorghe. În acest sens, se află în lucru caietul de sarcini pentru studiul de fezabilitate, iar achiziția pentru aceste studii se va face în cursul lunii iunie. De asemenea, Nicușor Dan a anunțat că săptămâna viitoare semnează cu STB-ul pentru realizarea buclei de tramvai din zona Bulevardului Aerogării, iar în luna iulie se va realiza recepția pentru lucrarea de modernizare a liniei de pe Bulevardul Doina Cornea (fost Vasile Milea).

Achiziții de noi mijloace de transport

Primarul Nicușor Dan a vorbit și despre achizițiile de noi mijloace de transport. Acesta a amintit faptul că primul tramvai nou din lotul de 100 produse de către Astra Arad va ajunge în București luna viitoare. Primele unități vor intra în exploatare pe linia 41.

De asemenea, Primarul General al Capitalei a declarat că a trimis la ANAP documentația de achiziție pentru 100 de autobuze electrice, cu finanțare prin POR, urmând să fie lansată licitația. Totodată, se vor achiziționa și 122 de troleibuze noi (100 cu bani de la Administrația Fondului de Mediu și 22 cu bani din PNRR).

Studiu de prefezabilitate pentru proiectul Trenului Metropolitan

Un alt proiect de investiții îl reprezintă trenul metropolitan, despre care Nicușor Dan a declarat că s-a făcut un studiu de prefezabilitate pentru tot ce înseamnă reţeaua CFR din jurul Bucureştiului şi pentru posibilitatea de a amplasa staţii care să deservească această reţea, pe întreaga zonă Bucureşti – Ilfov: ”Într-o primă etapă se va utiliza infrastructura din zona de nord, adică trei linii: Gara de Vest – Gara de Nord, Gara de Nord – Gara Obor şi Gara de Vest – Gara Obor. Am lansat în consultare de piaţă, până pe 26 mai, studiul de fezabilitate pentru amplasarea peroanelor pentru aceste linii. Infrastructura există, trebuie să amplasăm peroanele şi apoi să extindem contractul pe care îl avem cu Consiliul Judeţean Ilfov, dar mai ales cu Ministerul Transporturilor, pentru a putea să operăm pe aceste trasee”.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă