Comisia Europeană vrea sî revizuiască Regulamentul privind produsele pentru construcții, cu scopul de a consolida și moderniza normele care sunt în vigoare din 2011. Prin această revizuire se va crea un cadru armonizat pentru evaluarea și comunicarea performanței de mediu și în ceea ce privește clima a produselor pentru construcții.
”Noile cerințe privind produsele vor asigura faptul că proiectarea și fabricarea produselor pentru construcții se bazează pe tehnologii de ultimă oră, pentru a le face mai durabile, reparabile, reciclabile și mai ușor de refabricat”, subliniază Comisia Europeană.
Ecosistemul construcțiilor reprezintă aproape 10% din valoarea adăugată a UE și asigură locuri de muncă pentru aproximativ 25 de milioane de persoane, în peste 5 milioane de firme. 430 000 de întreprinderi din UE fac parte din industria produselor pentru construcții, acestea având, în total, o cifră de afaceri de 800 de miliarde EUR. Acestea sunt, în principal, întreprinderi mici și mijlocii. Acestea reprezintă un atu economic și social esențial pentru comunitățile locale din regiunile și orașele europene.
Clădirile sunt responsabile de circa 50% din extracția și consumul de resurse și de peste 30% din totalul deșeurilor generate anual în UE. În plus, clădirile sunt responsabile de 40% din consumul de energie al UE și de 36% din emisiile de gaze cu efect de seră legate de energie.
Pașaport digital pentru materialele de construcții
Revizuirea regulamentului va facilita activitatea de creare de standarde europene comune a organismelor de standardizare. Împreună cu consolidarea capacităților de supraveghere a pieței și cu norme mai clare pentru operatorii economici de-a lungul lanțului de aprovizionare, revizuirea va contribui la eliminarea obstacolelor din calea liberei circulații pe piața internă.
În fine, revizuirea regulamentului va oferi soluții digitale pentru reducerea sarcinilor administrative, în special pentru IMM-uri, inclusiv o bază de date privind produsele pentru construcții și un pașaport digital al produselor.
„Este momentul să punem capăt modelului care constă în «a lua, a produce, a strica și a arunca», care este atât de dăunător pentru planeta, sănătatea și economia noastră. Propunerile de astăzi vor asigura faptul că numai produsele cele mai sustenabile sunt vândute în Europa. Acestea le permit consumatorilor să economisească energie, să repare produsele stricate în loc să le înlocuiască cu altele și să facă alegeri ecologice inteligente atunci când cumpără produse noi. În acest mod, readucem echilibrul în relația noastră cu natura și ne reducem vulnerabilitatea față de perturbările de la nivelul lanțurilor de aprovizionare globale”, a menționat Vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans.
„Consumatorii europeni se așteaptă, pe bună dreptate, la produse mai ecologice și mai durabile. O mai mare sustenabilitate și eficiență a resurselor înseamnă, de asemenea, mai multă reziliență atunci când o criză ne perturbă lanțurile de aprovizionare industriale. Explorând potențialul pieței unice, valorificând la maximum instrumentele digitale și îmbunătățind supravegherea pieței, vom maximiza oportunitățile atât pentru întreprinderi, cât și pentru consumatori. O mai mare eficiență energetică și a utilizării resurselor în special în sectorul construcțiilor și al textilelor va genera locuri de muncă înalt calificate în întreaga Europă”, a precizat la rândul său Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.