Centrul Bucureștiului intră într-o nouă etapă de transformare urbană. Clădirea emblematică de birouri de pe Calea Victoriei nr. 15, cunoscută sub numele de „Bancorex” sau Bucharest Financial Plaza, intră oficial în șantier. Lucrările vor aduce cu ele restricții importante de trafic, dar și promisiunea unei reconversii sustenabile pentru o clădire simbol din peisajul zonei centrale a Capitalei.
Restricții de trafic
Potrivit Brigăzii Rutiere, în perioada 27 aprilie – 31 decembrie 2025, vor fi impuse restricții de circulație pentru organizarea șantierului:
- Se închide complet Str. Mihai Vodă, între Calea Victoriei și Str. Domnița Anastasia;
- Accesul dinspre Splaiul Independenței către Calea Victoriei va fi restricționat, traficul fiind deviat pe un traseu ocolitor: Splaiul Independenței – Str. Ilfov – Str. Domnița Anastasia.
Brigada Rutieră solicită conducătorilor de autovehicule să circule cu prudență, să păstreze o distanță de siguranță în mers pentru a putea frâna în mod eficient, să nu oprească ori să staționeze decât în locurile special amenajate, să respecte semnificația semnalizării rutiere temporare, precum şi semnalele și indicațiile polițiștilor rutieri.
Pietonilor le recomandă să se deplaseze doar pe trotuare, traversarea străzii să o realizeze numai prin locurile special amenajate și la culoarea verde a semaforului electric ce li se adresează, după ce s-au asigurat temeinic, iar conducătorii de vehicule le-au înțeles intenția de a traversa.
Reconversia unei clădiri emblematice
Proiectul de reconversie aparține AFI Europe, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România. Clădirea de pe Calea Victoriei nr. 15, cu o suprafață de aproape 39.000 mp, a fost prima construcție modernă de birouri ridicată în București după 1989 și este considerată un simbol al tranziției către economia de piață.
După obținerea autorizației de construcție în 2023, AFI Europe a anunțat că va transforma imobilul într-un proiect de Clasă A, cu funcțiuni mixte, conform celor mai înalte standarde de sustenabilitate.
„Obiectivul nostru este să transformăm această proprietate emblematică într-un proiect modern, de Clasă A, cu utilizare mixtă, care să îndeplinească cele mai înalte standarde de calitate. Ne dorim o clădire sustenabilă, conformă cu cerințele ESG, care să devină destinația ideală pentru desfășurarea activității profesionale sau petrecerea timpului liber în centrul Bucureștiului.”, a declarat Doron Klein, CEO AFI Europe România, la momentul achiziției.