Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Fotografie din viitorul Iașiului. Arhitecții de la UNStudio au câștigat concursul internațional organizat de IULIUS pentru o dezvoltare în centrul orașului

IULIUS desfășoară un demers de regenerare urbană prin care și-a propus să găsească, cu implicarea comunității, o soluție urbanistică reprezentativă, care să reprezinte un liant între patrimoniul existent al Iașului și arhitectura contemporană. În acest sens, a organizat un concurs internațional, la care a invitat patru birouri de arhitectură de prestigiu: Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects pentru a propune o soluție inovativă pentru zona în dezvoltare Sf. Andrei – Anastasie Panu, din centrul Iașiului.

Soluția câștigătoare, propusă de biroul de arhitectură UNStudio

Propunerea UNStudio, desemnată câștigătoare

Ansamblul arhitectural proiectat de UNStudio a fost desemnat de către juriul format din cinci arhitecți și un istoric drept soluția câștigătoare pentru o viitoare dezvoltare în zona centrală a Iașului. Descris de membrii juriului drept „răspunsul cel mai complet și echilibrat la întregul set de criterii din tema concursului”, proiectul propus de UNStudio a răspuns cu multă creativitate și inovație tuturor provocărilor generate de caracteristicile amplasamentului, unul cu un patrimoniu istoric și cultural dominant și valoros.

Cum se încadrează propunerea UNStudio în peisajul actual al Iașiului

„Am așteptat cu entuziasm răspunsul la tema formulată oferit de cei patru participanți în concurs, știind încă de la început cât de grea va fi misiunea juriului de a le departaja. Toate lucrările au fost de o înaltă calitate din perspectiva îndeplinirii criteriilor care trebuiau respectate și am constatat că fiecare dintre birourile participante la acest concurs a depus un efort conceptual consistent. Suntem bucuroși că am reușit desemnarea unui proiect câștigător care poate reseta relația dintre arhitectura contemporană și cea istorică, atât la nivel local, cât, de ce nu, și la nivel național”, a declarat președintele juriului, dr. arh. Șerban Țigănaș.

Un proiect sustenabil, menit să conecteze comunități

Palas Rezidențial, soluția propusă de UNStudio, ”se dorește a fi un mediu contemporan, care poate găzdui spații rezidențiale de calitate și facilități publice, fiind, totodată, complet integrat în contextul istoric din împrejurimi; un mediu care își generează identitatea pe baza cadrului său istoric, devenind simultan noul fundal pentru monumentele din jur și oferind noi unghiuri și perspective de vizibilitate pentru acestea”. Totodată, soluția câștigătoare va reprezenta și o punte între cartierul Sf. Andrei și Piața Palatului, pentru o circulație fluidă a persoanelor și conectarea comunităților.

Soluția câștigătoare, propusă de biroul de arhitectură UNStudio

Un principiu important de care au ținut cont arhitecții de la UNStudio este sustenabilitatea. Astfel, potrivit proiectului, clădirea va respecta standardele nZEB, va avea panouri fotovoltaice pe acoperiș, va utiliza pompe de căldură pentru încălzire și va capta apa de ploaie pentru a o reutiliza. Alt aspect important propus de către arhitecți este realizarea structurii din lemn și beton, metodă ce ar reduce emisiile de CO2 cu aproximativ 80% față de un procedeu de construcție obișnuit.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă