Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Municipiul Iași vrea să adopte un Regulament Local de Arhitectură și Estetică Urbană >> Câteva dintre principiile propuse în draftul documentului

Credit foto: Gagarin Iurii / Shutterstock.com

Primăria Municipiului Iași a elaborat, prin Compartimentul Design și Arhitectură Urbană – Direcția Arhitectură și Urbanism, un draft al unui Regulament Local de Arhitectură și Estetică Urbană. Acest document de află, în prezent, într-un proces de consultare publică, prin care administrația așteptă propuneri din partea cetățenilor.

Regulamentul de Arhitectură şi Estetică Urbană al municipiului Iași are ca obiectiv stabilirea unui cadru coerent şi armonios pentru intervențiile asupra clădirilor şi a spațiilor publice. Acesta vizează protejarea și conservarea patrimoniului construit, promovarea unei dezvoltări durabile a orașului și asigurarea unui mediu urban atractiv și funcțional, spune Primăria.

În diferite țări, estetica urbană este reglementată atât în zonele istorice, cât și în cele de construcții noi. În România, însă, legislația nu definește explicit paletele de culori, modalitățile de finisare a fațadelor, materialele permise sau interzise decât prin regulamentele locale. Unele orașe românești au adoptat diverse reguli, aplicabile atât în cazul reabilitării termice a blocurilor, cât și în cazul intervențiilor asupra clădirilor cu valoare istorică, fiind necesare și reglementări referitoare la monumente și mobilier urban.

Este ceea ce orașul Iași încearcă prin propunerea acestui regulament, care va viza atât construcțiile rezidențiale, pe cele comerciale sau industriale, spații publice, clădiri istorice, signalistica comercială, cât și manifestările artistice care necesită autorizare, precum picturale murale.

Documentul a fost elaborat în colaborare cu reprezentanți ai Ordinului Arhitecților din România – Filiala Iași, Uniunii Arhitecților din România – Filiala Iași, Registrului Urbaniștilor din România – Filiala Iași, Asociației Civica și Direcției Județene pentru Cultură Iași.


Draftul Regulamentului Local de Arhitectură și Estetică Urbană, elaborat de Primăria Municipiului Iași, poate fi accesat aici.


Câteva dintre principiile enunțate în draftul regulamentului

  • Selecția culorilor pentru fațade va lua în considerare clădirile din proximitate, care trebuie să respecte reglementările din prezentul regulament.
  • Nuanțele de culori subtile și necontrastante sunt recomandate pentru clădirile situate pe străzi înguste, în timp ce accentele cromatice mai intense pot fi utilizate pe clădirile din zonele deschise şi spațioase.
  • Balcoanele trebuie să fie integrate armonios în designul clădirii și să respecte proporțiile fațadei. Nu sunt permise extensii care să modifice aspectul inițial al clădirii sau să încalce alinierea generală a balcoanelor.
  • Se permit amplasări de jardiniere sau plante decorative pe balcoane, însă într-un mod ordonat, pentru a nu încărca vizual faţada clădirii.
  • Aparatele de aer condiționat trebuie amplasate în locuri cât mai puțin vizibile de la nivelul străzii şi, de preferință, pe faţadele laterale sau posterioare ale clădirilor. Acolo unde amplasarea acestora pe faţadele principale este inevitabilă, se recomandă utilizarea unor grile sau cutii decorative, asortate cromatic cu faţada.
  • Instalarea antenelor și sateliților este permisă numai pe acoperiș, într-o zonă care să nu fie vizibilă de pe arterele principale. Se interzice montarea acestora pe faţadele vizibile.
  • Se interzice montarea întinzătoarelor de rufe, suporturilor de uscătorie sau altor echipamente similare pe faţadele principale, balcoane şi ferestre orientate către stradă. 8. În cazul renovărilor sau reabilitărilor faţadelor, toate elementele decorative și arhitecturale trebuie să respecte paleta de culori aprobată, inclusiv soclurile, feroneria și balcoanele.
  • Elementele de finisaj, cum ar fi cărămida aparentă, piatra sau lemnul, vor păstra culoarea naturală pe faţada construcțiilor, cu excepția celor care necesită tratamente speciale pentru protecţia împotriva intemperiilor.
  • Înainte de aplicarea finisajului faţadei, constructorul are obligația de a realiza o probă de culoare, care va fi aprobată de către proiectant şi beneficiar.
  • Proprietarii sunt responsabili de întreținerea corespunzătoare a faţadelor, incluzând: tâmplăria ferestrelor, uşilor şi vitrinelor, soclurile, finisajele, vopsitoriile, detaliile arhitecturale, elementele decorative, precum și acoperișul și sistemele aferente.
  • Utilizarea materialelor de calitate îndoielnică din punct de vedere estetic, durabil și fiabil ca elemente de finisaj pe faţadă este interzisă.
  • Excepţional, sunt permise interpretări contemporane ale volumetriei și alcătuirii faţadelor, cu condiția ca acestea să nu afecteze coerenţa imaginii generale prin diferențe mari de înălțime, utilizarea materialelor moderne sau finisajelor nespecifice zonei, sau alte abordări cromatice și arhitecturale care să între în contrast cu specificul local.
  • Orice lucrare de termoizolare sau reabilitare termică și cromatică a faţadei se va efectua fără alterarea elementelor de arhitectură sau artă decorativă existente.
  • Orice intervenție de natură cromatică sau artistică asupra faţadei existente poate fi realizată doar cu avizul Comisiei de Arhitectură și Estetică Urbană.
Total
0
Shares
Pe aceeași temă