Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

De ce a luat Germania decizia de a redeschide temporar 16 centrale pe cărbune și petrol. Olaf Scholz: ,,Este amar că trebuie să folosim centrale electrice pe care le-am închis deja”

Pe fondul reducerii fluxului de gaze naturale provenite din Rusia, cele două Camere ale Parlamentului Federal German au adoptat o legislație urgentă pentru a repune în funcțiune centralele electrice pe bază de combustibili fosili, transmite publicația The Guardian.  

Decizia deloc prietenoasă cu mediul de a reactiva termocentralele a fost adoptată împreună cu un pachet de măsuri pentru stimularea dezvoltării rețelelor de energie regenerabilă, care include, printre altele, alocarea unor suprafețe minime de teren pentru parcuri eoliene în fiecare dintre cele 16 landuri germane. 

Ministrul Federal al Afacerilor Economice și Acțiunii Climatice, Robert Habeck, a descris această mișcare urgentă drept  ,,dureroasă, dar necesară”, susținând că aceasta este singura opțiune disponibilă pe termen scurt pentru a rezolva criza gazelor naturale care se profilează.  

Germania depune eforturi să-și reducă dependența nocivă de gazul și petrolul rusesc

Toate aceste hotărâri sunt menite să reducă, pe cât este posibil, efectele crizei energetice accentuate de sancțiunile impuse Rusiei, ca răspuns la atacul militar fără precedent și neprovocat împotriva Ucrainei. Totodată, Germania depune eforturi să își reducă dependența nocivă de gazul și petrolul rusesc, acutizată în timpul mandatelor fostului cancelar, Angela Merkel. 

De-a lungul anilor, fostul cancelar Merkel a atras critici din partea mai multor politicieni din cauza apropierii sale față de Moscova și a susținerii proiectului pentru controversatul gazoduct Nord Stream 2, care urma să dubleze cantitatea de gaze rusești livrate către Germania. Proiectul a fost suspendat de actualul cancelar, Olaf Scholz, după declanșarea războiului din Ucraina, fără a fi dat în exploatare. 

În ceea ce privește stocarea gazului natural, obiectivul principal al Germaniei este să aibă depozitele umplute în proporție de 90 % până la 1 noiembrie. Datele oficiale, furnizate de Agenția Federală a Rețelelor (Bundesnetzagentur), arată că la data de 15 iulie nivelul de stocare a gazului era de aproximativ 64,5 %. Important de menționat este faptul că agenția citată informează companiile și consumatorii privați că trebuie să se aștepte la ,,o creștere considerabilă a prețurilor la gaze”. 

Informațiile furnizate de Biroul Federal de Statistică din Germania (Destatisarată că Germania a produs în anul 2021 un total de energie electrică de 579,1 miliarde kWh

Principalele surse de producere a energiei au fost:

  • cărbunii: 28,1 %
  • gazul natural: 15,4 %; (cota provenită din importuri rusești a fost de 55%)
  • energia nucleară: 11,9 %;
  • alte surse: 3,7 %

Sursele regenerabile au reprezentat doar 40,9 % din total, dintre care:

  • cele pe bază de vânt (turbine eoliene): 20,3 %
  • panouri fotovoltaice: 8,5 %
  • energie produsă din biomasă: 7,8 %
  • hidrocentrale: 3,3 %
  • energie produsă din deșeuri menajere biogene: 1 %.

Aceste date indică faptul că Germania depinde în mare măsură de combustibili fosili, în special cărbune și gaz natural, pentru a-și asigura necesarul de energie. Cu toate acestea, importurile de energie din Rusia s-au redus semnificativ în ultimele luni, iar oficialii politici germani caută să asigure necesarul de combustibili fosili din alte țări. 

Între timp, pentru că există riscul sistării acestor combustibili dacă Rusia ar decide represalii pentru sancţiunile împotriva sa, Germania economisește pe cât este posibil gazele naturale și încearcă să producă necesarul de energie în vechile termocentrale.

Publicația germană Deutsche Welle declară că Asociația Camerelor Germane de Comerț și Industrie (DIHK) a avertizat că o recesiune gravă ar putea fi declanșată dacă gazul rusesc încetează să mai fie importat de Germania. Se așteaptă o penurie de aprovizionare cu gaz, deoarece Germania se îndreaptă spre iarnă, iar populația germană va avea prioritate față de industrie.

,,Este amar că trebuie să folosim temporar unele centrale electrice pe care le-am închis deja”, susține cancelarul Scholz

Într-un mesaj video publicat sâmbătă pe contul oficial de Instagram, cancelarul Olaf Scholz și-a exprimat regretul pentru repunerea în funcțiune a celor 16 centrale electrice pe bază de combustibili fosili și pentru prelungirea autorizației de funcționare pentru alte 11 astfel de centrale.

,,Este amar că trebuie să folosim temporar unele centrale electrice pe care le-am închis deja, din cauza atacului brutal al Rusiei asupra Ucrainei. Dar, este doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp, pentru că suntem la început și vrem să facem tot ce putem pentru a lupta împotriva crizei climatice”, a declarat acesta.

Cancelarul a susținut că guvernul său va lua măsuri pentru a asigura extinderea rețelelor de energie regenerabilă: ,,Energie eoliană în mare și pe uscat, energie solară, biomasă, avem nevoie de toate pentru a produce electricitate și hidrogen, pentru a putea avea un viitor industrial fără emisii de CO2. Vrem să atingem asta până în 2045”.

Scholz a mai afirmat că obiectivul Germaniei este să devină una dintre primele țări neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și, în același timp, să rămână competitivă la nivel global: ,,Germania este una dintre cele mai de succes țări industriale, iar în prezent asta înseamnă că avem și o mulțime de emisii de CO2. De aceea, trebuie să facem un efort în plus. Scopul nostru este să fim una dintre primele țări neutre din punct de vedere al emisiilor de CO2 și, în același timp, competitive la nivel global și de succes ca națiune industrială.”

Sursa foto: photocosmos1 / Shutterstock.com

Total
0
Shares
Pe aceeași temă