Formula 1 a stabilit un plan de sustenabilitate prin care își propune să devină neutră din perspectiva emisiilor de carbon până în anul 2030. ”Valorificând talentul imens, pasiunea și impulsul pentru inovație deținute de toți membrii comunității F1, sperăm să aducem un impact pozitiv substanțial asupra mediului și comunităților în care ne desfășurăm activitatea”, a susținut Chase Carey, fostul președinte executiv al Grupului Formula 1.
Măsurile prevăzute pentru atingerea acestui obiectiv urmează să fie implementate treptat, primele dintre acestea fiind inițiate începând cu actualul sezon de F1. Mai exact, începând cu 2022, monoposturile vor folosi combustibil cu un raport de 10% biocomponente, față de anii anteriori în care procentul era de doar 5,75%. Acest lucru se va realiza prin trecerea la combustibil E10, unde ”E” reprezintă etanolul, iar ”10” se referă la procentul său din amestec.
În plus, Formula 1 a eliminat sticlele de plastic de unică folosință din rândul personalului, înlocuindu-le cu sticle reîncărcabile. În zonele de birouri, la garaje, la standuri și pe circuite au fost montate numeroase stații de reîncarcare cu apă a sticlelelor. Conform noilor prevederi, jurnaliștii, invitații și fanii prezenți sunt serviți cu sticle de apă fabricate din plastic reciclat. Deciziile fac parte din eforturile Formula 1 de a elimina prezența materialelor plastice de unică folosință la Grand Prix până în 2025, asigurându-se totodată că 100% din deșeuri sunt reutilizate ori reciclate.
Ce impact are un campionat de Formula 1 asupra mediului
Conform unui studiu realizat de Formula 1, întregul sezon de Grand Prix din anul 2018 a generat peste 256.000 tone de emisii CO2. Dintre acestea, 45% au fost generate de procesul de logistică, iar doar 0.7% au reprezentat emisiile generate de monoposturi. Călătoriile de afaceri au generat 27,7% din cantitate, uzinele și birourile 19,3%, iar operațiunile de organizare 7,3%.
Începând cu anul 2025, Formula 1 intenționează ca noile generații de motoare să ruleze pe baza unui combustibil 100% sustenabil
Echipa de cercetare Formula 1 este implicată în discuții cu principalele companii producătoare de combustibili în vederea fabricării unui carburant 100% sustenabil, creat în laborator folosind biomasă nealimentară și deșeuri menajere. Acest carburant ar putea fi utilizat inclusiv de autoturismele obișnuite, fiind destinat motoarelor cu ardere internă.
Se studiază metode prin care acesta ar putea fi produs atât în cantitățile necesare pentru campionat, precum și în vederea utilizării sociale mai largi. Efectele utilizării unui astfel de combustibil sustenabil la scară largă s-ar reflecta în scăderea cu 65% a emisiilor de gaze cu efect de seră în raport cu nivelul de poluare al combustibililor fosili din prezent.
Emisiile de carbon, reduse la zero până în anul 2030
Organizatorii Formula 1 și-au propus ca până în anul 2030 să reducă total emisiile de CO2 generate atât de mașinile de curse, cât și de procesul organizatoric în sine (logistică, birouri sau operațiuni). Un prim pas a fost reprezentat de proiectarea unui motor cu sistem hibrid care realizează o eficiență termică mai mare cu 50% față de cele anterioare, rezultând un consum mai mic de combustibil și performanțe mai ridicate.
În ceea ce privește procesul de organizare a evenimentului, Formula 1 dezvoltă metode din ce în ce mai eficiente pentru a reduce spre zero amprenta de carbon rezultată de logistică și transport. Datorită avansului tehnologic, încă din anul 2020 au fost reduse cu 34% transporturile de echipamente tehnice și cu 36% călătoriile personalului specializat către fiecare cursă.
Spațiile de lucru ale F1 din Marea Britanie au trecut la energie electrică 100% regenerabilă
De asemenea, inginerii din echipa de logistică au proiectat containere de stocaj inovative care permit un transport mai eficient și sustenabil atât pe cale feroviară, cât și maritimă. În plus, distribuitorii de catering care vor colabora cu Formula 1 vor trebui să producă meniuri sustenabile.
Spațiile de lucru ale F1 din Marea Britanie au trecut la energie electrică 100% regenerabilă, iar sistemele de ventilație, aer condiționat și încălzire sunt proiectate după tehnologii care reduc la zero emisiile de carbon. Circuitele din Franța și Canada beneficiază de panouri solare care produc suficientă energie pentru tot parcursul anului, iar circuitul din Catalonia este alimentat 100% din surse regenerabile.
După anul 2025, în cursa spre reducerea la zero a amprentei de carbon, Formula 1 are în plan acțiuni de responasabilitate socială prin care să contribuie la bunăstarea populației și a calității vieții. În acest sens, iubitorii de Formula 1 vor fi încurajați să folosească metode de transport sustenabile (mers pe bicicletă, utilizarea transportului în comun etc.) în drumul spre cursă pentru a spori calitatea aerului respirat și implicit a vieții.
via Formula 1