Pentru două zile, Bucureștiul devine epicentrul inovației urbane. În weekendul 26–27 aprilie 2025, are loc prima ediție a festivalului new Urban Habits (nUH) – un spațiu viu pentru idei, dezbateri și co-creare, organizat de UrbanizeHub la LOKAL (str. Mihai Eminescu 57) și pe strada Erou Ion Călin, transformată temporar în zonă pietonală activă.
Temele abordate la nUH variază de la inovare, design și circularitate la comunitate, mobilitate, locuire, artă, emoție și wellbeing urban.
Intrarea este liberă, dar unele activități necesită înscriere
Toate activitățile din cadrul festivalului sunt gratuite, însă atelierele și tururile din secțiunea EDUCATE au locuri limitate și necesită înscriere prealabilă pe site-ul oficial:
🔗 www.newurbanhabits.com
Programul este structurat în jurul a trei categorii de experiențe, toate cu acces gratuit:
- INSPIRE: Scena UrbanTalks găzduiește prezentări și conversații cu inovatori urbani, lideri de opinie și experți în sustenabilitate.
- EDUCATE: Ateliere practice, tururi ghidate, sesiuni interactive – unele cu participare limitată, pe bază de înscriere.
- CONNECT: Activări, expoziții, instalații imersive, muzică live, DJ sets, stand-up comedy și multe alte surprize.
Vor fi organizate peste 20 de ateliere interactive pe teme precum urbanism tactic, orașe circulare, AI, artă participativă, gândire critică, precum și activități dedicate copiilor și familiilor. Printre activități se regăsesc și tururi urbane ghidate și sesiuni dedicate copiilor și familiilor.
Invitați speciali din țară și din străinătate
Festivalul nUH reunește o listă bogată de invitați din România și din străinătate, printre care:
- Maria Vassilakou (fost viceprimar al Vienei),
- reprezentanți ai Primăriilor din Sectorul 2 și Suceava,
- Marcel Ionescu-Heroiu (Banca Mondială),
- Ciprian Șipoș (specialist în economie circulară și strategii zero-waste),
- Bjarne Uldal (Nordic Edge),
- Aluziva (activist social & de mediu),
- arhitectul Alex Belenyi,
- Ana Rubeli (storyteller urban la Aici a Stat),
- Vlad Tăușance (Mindcraft Stories),
- artiștii Alina Rizescu, Vlad Nancă, GCV și mulți alții.
- Programul include și momente de stand-up comedy cu Toma și Mincu, dar și DJ set-uri și concerte live cu Paulina și Ana Coman.
Ce vor oamenii de la orașele lor?
Pentru a înțelege mai bine ce își doresc oamenii de la orașele în care trăiesc, UrbanizeHub a colaborat cu Izi Data pentru un studiu în rândul populației urbane naționale, care a servit drept fundamentare pentru conceptul festivalului new Urban Habits. Cercetarea a arătat că prioritățile urbane diferă între generații – de la locuire accesibilă, la carieră, sănătate sau calitatea aerului – și că există o dorință clară de schimbare: oamenii vor să adopte obiceiuri mai sănătoase, mai eficiente și mai sustenabile, dar simt nevoia unor contexte care să le facă accesibile și naturale.
Deși doar 11% dintre respondenți au spus că ideea de comunitate unită este „foarte importantă”, mulți își exprimă dorința de a participa la inițiative locale și proiecte de cartier. Aceste insighturi au conturat direcțiile festivalului – care oferă un cadru real pentru dialog, experiență și implicare.
Mai multe detalii despre rezultatele studiului, aici.
De ce new Urban Habits?
Orașele nu sunt doar clădiri și infrastructură, ci ecosisteme de relații și obiceiuri. În timp ce idei precum „oraș inteligent” sau „viață verde” sunt invocate frecvent, nUH propune să le traducă în comportamente reale.
„Discrepanța dintre ceea ce spunem și ceea ce facem – the SAY-DO gap – ne ține pe loc. new Urban Habits contestă acest tipar și creează contexte de schimbare.”
nUH este o invitație la acțiune, nu doar la conversație – un loc unde testăm, co-creăm și transformăm orașul prin educație, inspirație și conexiune.
Despre organizatori și parteneri
new Urban Habits este un proiect marca UrbanizeHub, cu sprijinul: EEA & Norway Grants, M100 Mirror Mission Cities Hub, Garanti BBVA, Primăria Sectorului 2, Ambasada Țărilor de Jos, HCLTech, Institutul pentru Orașe Vizionare, Primăria Capitalei (prin ARCUB) – în cadrul programului Străzi Deschise.
UrbanizeHub reunește experți, lideri din sectorul public, academic, privat și din societatea civilă, pentru a modela un viitor în care orașele devin ecosisteme verzi, primitoare și inteligente. Organizația a dezvoltat în România multiple inițiative transformatoare precum conferințele UrbanTalks, laboratorul de inovare UrbanLab for Green Cities sau Caravana M100, fiind recunoscut și pentru implicarea în proiectele hands-on de regenerare urbană Parcul Liniei (Sector 6), Bring Nature Home (Iași), Regreeneration (Sector 2), Grădina de Idei (Craiova) și multe altele.