Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Studenții de la UTCB au inventariat 15.000 de clădiri istorice din București. Ce spune Nicușor Dan despre consolidarea imobilelor cu risc seismic

Credit foto:  LCV / Shutterstock.com. În imagine, lucrările de consolidare și restaurare a clădirii Universității din București, investiție a CNI (Compania Naționala de Investiții)

15.000 de clădiri din zonele protejate au fost inventariate de specialiștii AMCCRS în parteneriat cu Universitatea Tehnică de Construcții (UTCB). Aceasta este o etapă premergătoare Evaluării Vizuale Rapide a clădirilor care reprezintă o obligație legală, reglementată de Ministerul Dezvoltării. 

Ce rost are Evaluarea Vizuală Rapidă?

Potrivit autorităților, în urma acestui proces, se stabilesc clădirile care au prioritate la expertiză tehnică și, implicit, la consolidarea seismică ulterioară. Înainte de evaluarea vizuală, studenții au inventariat clădirile.

Astfel, 400 de studenți de la UTCB au fost implicați în acest proiect, au întocmit fișe în teren și le-au marcat pe hartă. Acest inventar va reprezenta o bază de date foarte utilă pentru Primărie și pentru AMCCRS.

Credit foto: Facebook / Nicușor Dan

Rectorul UTCB, prof. Radu Văcăreanu, a precizat că demersul universităţii este util atât pentru evaluarea vizuală rapidă, cât şi pentru Registrul Naţional al Clădirilor. Cele 15.000 de clădiri inventariate reprezintă 11% din fondul construit al Bucureştiului.

”Salut implicarea Universității în activitatea administrației publice locale și mă bucură foarte tare deschiderea de care dă dovadă mediul academic în relația cu Primăria și cu instituțiile subordonate și sper să o facă în continuare în cât mai multe domenii de activitate.”, a transmis Nicușor Dan, prin intermediul paginii sale de Facebook.

De precizat este faptul că autoritățile au realizat câteva evaluări vizuale rapide, sub forma unui program pilot, în lunile martie-aprilie ale acestui an. Astfel, în zona Romană, Universitate, Unirea, au fost evaluate 40 de clădiri, iar 18% din acestea ar trebui să intre cu prioritate în faza următoare, de expertizare.

Despre consolidarea imobilelor cu risc seismic

Cât despre consolidarea propriu-zisă a clădirilor, autoritățile spun că au 155 de clădiri care se află în diferite faze de proiectare, autorizare sau licitare a lucrărilor. Pe lângă acestea, în șantier se află 4 clădiri pentru consolidare și Hanul Solacolu pentru punere în siguranță. Cele 4 clădiri aflate în șantier sunt str. Baltagului nr. 17, Blănari nr. 14, Bărăției 50 și clădirea din strada Boteanu 3A – 3B, un șantier început de curând.

Șantierul de consolidare la clădirea din strada Boteanu 3A – 3B. Credit foto: Facebook / Nicușor Dan

Cât despre Hanul Solacolu, Nicușor Dan anunță că Primăria își dorește ca până în luna noiembrie să finalizeze lucrările de punere în siguranță de la strada principală, astfel încât să elibereze linia tramvaiului 21 care în prezent circulă cu macaz.

De asemenea, în cursul acestui an, ne putem aștepta la încă câteva deschideri de șantiere, 7 spune Primarul General. Pe lângă acestea, este posibil să fie reluate șantiere pentru finalizarea proiectelor începute în timpul administrației anterioare. Este vorba despre 10 imobile, la care se realizaseră lucrări “fără niciun fel de acte” și care au necesitat noi expertize tehnice, dar și ”rezolvarea unor situații juridice”, a spus Nicușor Dan, citat de Agerpres.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă