Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Comisia Europeană: Acord privind reducerea voluntară a cererii de gaze naturale cu 15% în această iarnă

Perspectiva penuriei de gaze naturale pune ,,Bătrânul Continent” sub semnul unei crize energetice grave în iarna care urmează, în contextul unei dependențe nocive față de importurile de gaz natural din Rusia. Datele publicate de Comisia Europeană arată că Rusia a asigurat, în 2021, aproximativ 45% din importurile totale de gaze ale Uniunii Europene. 

Pentru a reduce riscurile și costurile aferente unei eventuale perturbări sau întreruperi totale a aprovizionării cu gaze, Comisia Europeană a propus în cursul săptămânii trecute un Plan European care impune tuturor statelor membre să realizeze o reducere de 15% a cererii de gaze între 1 august 2022 și 31 martie 2023, pentru a se asigura că este suficient gaz stocat pentru iarna aceasta, dar și pentru următoarea. 

Actualizarea planurilor naționale de urgență, până în septembrie

În vederea atingerii acestui obiectiv, sunt propuse diverse măsuri prin care statele membre pot încuraja scăderea cererii și a consumului de gaze din sectorul public, întreprinderi, precum și din gospodăriile individuale. Câteva dintre aceste măsuri sunt trecerea la surse regenerabile de energie, reducerea utilizării încălzirii și răcirii în clădirile exploatate de autoritățile publice sau lansarea din partea statelor membre a unor sisteme de licitație pentru a stimula reducerea energiei de către industrie.

Până la sfârșitul lunii septembrie, statele membre trebuie să își actualizeze planurile naționale de urgență existente cu măsurile planificate de reducere a cererii pentru a îndeplini acest obiectiv. În plus, acestea trebuie să raporteze Comisiei la fiecare două luni progresele înregistrate. Statele membre care solicită furnizarea de gaze în regim de solidaritate vor trebui să demonstreze măsurile pe care le-au luat pentru a reduce cererea pe plan intern.

Propunerea acestui nou instrument legislativ fost aprobată în cursul zilei de astăzi, 26 iulie, în cadrul Consiliului Miniștrilor Energiei din Uniunea Europeană, conform unui comunicat de presă al Comisiei Europene

Proiectul European de reducere a cererilor de gaze prevedere mai multe derogări pentru unele state europene, dacă acestea:

  • și-au depășit obiectivele de umplere a stocării de gaze;
  • sunt puternic dependente de gaz ca materie primă pentru industriile critice;
  • consumul lor de gaz a crescut cu cel puțin 8% în ultimul an comparativ cu media ultimilor cinci ani;
  • nu au rețelele de electricitate sincronizate cu sistemul electric european și depind în mare măsură de gaze pentru producerea de energie electrică.

Ursula von der Layen: ,,Rusia folosește gazul ca pe o armă” 

,,Rusia folosește gazul ca pe o armă. Trebuie să ne ocupăm de securitatea noastră energetică la nivelul Uniunii Europene. Am învățat din pandemie că, dacă acționăm uniți, putem face față oricărei crize. Așadar, să acționăm împreună pentru a reduce consumul de gaze și pentru a asigura o plasă de siguranță pentru toate țările Uniunii Europene”, a susținut Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o postare pe contul oficial de Twitter. 

Comisia Europeană precizează că toți consumatorii, administrațiile publice, gospodăriile, proprietarii de clădiri publice, furnizorii de energie electrică și industria ,,pot și trebuie” să ia măsuri pentru a economisi gazul. Noul Regulament se axează pe înlocuirea gazului cu alți combustibili și pe economisirea energiei în toate sectoarele.

Pactul Verde European și pachetul „Fit for 55” consolidează securitatea aprovizionării pentru UE

Eliminarea treptată a dependenței de combustibili fosili facilitează tranziția Europei spre energie verde și facilitează respectarea obiectivelor pachetului ,,Pregătiți pentru 55” și al Pactului Verde European, anume reducerea emisiilor de carbon cu cel puțin 55% până în 2030, respectiv realizare a neutralității climatice până în 2050.

În prezent, peste 20 % din energia UE provine din surse regenerabile, iar Comisia a propus ca acest procent să fie de peste două ori mai mare, ajungând la cel puțin 45 % până în 2030. 

Via European Commission

Total
0
Shares
Pe aceeași temă