Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Tot ce trebuie să știi despre noile ghene îngropate din Sectorul 6: ”Este momentul să ne modernizăm și să colectăm separat deșeurile!”. Când vor fi puse în funcțiune?

Primăria Sectorului 6 desfășoară în acest moment un proiect de anvergură pentru București – instalează prin tot sectorul puncte de precolectare a deșeurilor pe 4 fracții, practic ghene îngropate, pentru a pune la punct un sistem de colectare separată. 

Este un proiect de anvergură, în primul rând, prin prisma extinderii – este vorba despre nu mai puțin de 886 de puncte de precolectare a deșeurilor (dintre care, 743 subterane) pe 4 fracții: (1) hârtie și carton, (2) plastic și metal, (3) biodegradabil, (4) deșeuri reziduale. Și valoarea investiției este pe măsură: 130 de milioane de lei, dintre care 86 de milioane sunt fonduri europene nerambursabile (din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020). 

Colectarea separată a deșeurilor nu este un subiect atât de prezent în atenția publicului la acest moment, deși este unul deosebit de important. Mulți oameni își doresc să recicleze, dar nu sunt obișnuiți să colecteze separat, iar infrastructura lipsește cu desăvârșire. Astfel, acest proiect are șansa să devină un exemplu și pentru alte administrații din București sau din țară în ceea ce privește crearea unei infrastructuri de colectare separată.

”Colectarea separată a deșeurilor este o acțiune esențială pentru binele tuturor, cu multiple beneficii: un mediu mai curat, o comunitate mai sănătoasă, conservarea resurselor naturale etc. Este momentul să ne modernizăm și să intrăm în rândul statelor civilizate din punctul de vedere al curățeniei și colectării separate a deșeurilor!”, spune Primăria Sectorului 6. 

Am vorbit cu reprezentanți ai Primăriei Sectorului 6 despre proiectul punctelor de colectare separată, iar ei ne-au răspuns la cele mai relevante întrebări:

Când vor fi puse în funcțiune și câte puncte de colectare vor fi realizate anul acesta?

PS6: ”Anul acesta, ne propunem să finalizăm construirea tuturor celor 743 de puncte subterane de colectare separată a deșeurilor.

Ne-am propus să dăm în funcțiune primele platforme subterane în al doilea semestru al anului 2024.

Având în vedere complexitatea proiectului, faptul că acest proiect vizează amplasarea platformelor subterane în 743 locații de la nivelul Sectorului 6, cât și faptul că în etapa de avizare au fost identificate diverse situații și suprapuneri cu rețele utilitare sau ale diverșilor furnizori/avizatori, au apărut și situații în care se impune relocarea unora dintre platforme. 

În perioada de execuție a lucrărilor au fost, de asemenea, identificate astfel de suprapuneri. În acest context, pot apărea unele întârzieri ce vor genera amânarea lucrărilor pentru anumite locații și/sau identificarea de locații noi cu reluarea demersurilor de avizare. 

Primăria Sectorului 6 asigură cetățenii că depune toate eforturile pentru realizarea demersurilor de relocare și/sau reavizare în scopul finalizării proiectului în cel mai scurt timp, cu mențiunea că toate aceste demersuri depind de alte instituții.”

Ce se va întâmpla cu deșeurile odată colectate separat?

PS6: ”Fracțiile reciclabile vor fi colectate separat, astfel încât să asigurăm o gestionare eficientă și ecologică a deșeurilor. Deșeurile reciclabile ajung la stația de sortare, iar apoi la reciclatori, pentru a fi reintroduse în circuitul economic (adică refolosite).

Deșeurile de ambalaje tip PET, odată ajunse la fabrica de reciclare, sunt curățate de impurități (lipici, etichete) prin spălare, degresare, apoi sunt tăiate în bucăți mici și transformate în fulgi de plastic sau granule de PET. Ulterior, granulele sunt topite și transformate în fibre sintetice, cunoscute sub numele de poliester.

Deșeurile de ambalaje din hârtie-carton sunt în primul rând sortate pe diverse categorii: ziare, reviste, cutii de carton etc. Ulterior ele sunt tocate și amestecate cu apă până se obține o pastă de hârtie. Această pastă este întinsă și uscată pe role mari, iar apoi este tăiată în funcție de produsul ce urmează a fi fabricat: cutii pentru pizza, cutii pentru șervețele, cutii mari de ambalat frigidere etc.

Deșeurile de ambalaje din metal sunt mărunțite (tăiate în bucăți foarte mici, de mărimea unei monede), le sunt îndepărtate impuritățile (etichete, lipici) și sunt topite într-un cuptor la 750° Celsius. Metalul topit se folosește apoi la realizarea de produse noi.

După ce este sortată în funcție de culoare, sticla este mărunțită și curățată de impurități (etichete, dopuri). Transformată în cioburi, sticla este apoi amestecată cu nisip, sodiu și calcar și se topește în cuptoare, la temperaturi de peste 1500° Celsius. Sticla topită este turnată în forme, suflată cu aer și modelată. Odată reciclate, deșeurile de ambalaje din sticlă ajung să fie folosite tot la realizarea de noi ambalaje din sticlă.

Cât privește fracția biodegradabil (resturi din gospodării care se pot descompune fără intervenția umană – coji de ouă, pâine, legume, fructe, zaț de cafea, coji de nucă, cenușă, rumeguș, iarbă verde/uscată etc.), Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru gestionarea integrată a deșeurilor municipale din Municipiul București a inițiat o procedură amplă de achiziție, în vederea  stabilirii operatorului (operatorilor) pentru tratarea biodeşeurilor, procedură care este în curs de desfășurare. ADI are competențe în gestionarea integrată a deșeurilor municipale din Municipiul București.”

Ce a însemnat proiectul în termeni de efort administrativ?

PS6: ”Fiecare etapă a proiectului a presupus eforturi considerabile din partea angajaților Primăriei Sectorului 6 și implicarea constantă a reprezentanților companiilor de utilități, având în vedere multitudinea de rețele de utilități din subteran.

Etapa de stabilire a amplasamentelor noilor platforme a presupus un efort serios, fiind realizată o analiză riguroasă în teren, pe parcursul unui an, de către angajații Primăriei Sectorului 6, alături de reprezentanții companiilor de utilități.

Criteriile pentru stabilirea zonelor optime au fost legate de: numărul locatarilor deserviți, accesul facil al locatarilor, asigurat de proximitatea față de blocul alocat, astfel încât să respecte distanța de siguranță sanitară, protejarea spațiului verde, validarea locației de către toți furnizorii de utilități, accesul facil pentru autovehiculele care colectează și transportă deșeurile.

Șantier pentru instalarea unui punct subteran de colectare deșeuri. Foto: Primăria Sectorului 6

Etapa de obținere a avizelor a presupus, de asemenea, multă muncă pentru realizarea investiției, în decurs de șapte luni fiind eliberate 8.916 de avize și acorduri de către 11 instituții, printre care amintim: Apa Nova, Distrigaz, Orange, Termoenergetica, Direcția de Sănătate Publică, Agenția pentru Protecția Mediului etc.

În etapa de construire a noilor puncte de colectare separată a deșeurilor, angajații Primăriei Sectorului 6 sunt pe teren alături de constructor pentru a interveni în rezolvarea problemelor ce țin de competența instituției: eliberarea unor zone din domeniul public, executarea de lucrări de toaletare a arborilor din zona în care se intervine, discuții informative cu cetățenii pe tema colectării separate a deșeurilor etc.” 

De ce este acest proiect atât de important?

PS6: ”Lucrările de construcție a noilor puncte de colectare separată (pe fracții) a deșeurilor, sunt parte a unui proiect de mare anvergură, care se aliniază Directivei europene nr. 852/2018, conform căreia, până la finalul anului 2025, România trebuie sa recicleze până la 50% din deșeurile de plastic, 50% din aluminiu și 75% din hârtie și carton. Prin acest proiect, Primăria Sectorului 6 creează o infrastructură eficientă, care va facilita atingerea acestor obiective ambițioase. 

De asemenea, există o Hotărâre a Consiliului General al Municipiului București (nr. 82/2015) care stabilește că, până în 2025, se va renunța la folosirea ghenelor din interiorul blocurilor. Această schimbare vizează eliminarea problemelor generate de ghenele din interiorul blocurilor, cum ar fi prezența șobolanilor, a gândacilor și mirosurile neplăcute.

Colectarea separată a deșeurilor este o acțiune esențială pentru binele tuturor, cu multiple beneficii: un mediu mai curat, o comunitate mai sănătoasă, conservarea resurselor naturale etc. 

Este momentul să ne modernizăm și să intrăm în rândul statelor civilizate din punctul de vedere al curățeniei și colectării separate a deșeurilor!”

Total
0
Shares
Pe aceeași temă