Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Interviu cu Ciprian Ciucu despre orașul în care vrea să trăiască și proiectele sustenabile din Sectorul 6. ”Conduc primăria ca și cum nu mai vreau un alt mandat”

Se împlinesc aproape doi ani de când Ciprian Ciucu a devenit primarul Sectorului 6 și, mai apoi, președinte al PNL București. Între timp, s-a remarcat prin prezența sa în social media, încercând să creeze o relație cu cetățenii pe pagina personală de Facebook, unde îi informează, le răspunde la comentarii și își exprimă opiniile despre oraș. Activitatea lui nu se oprește, însă, în mediul online.

”La un moment dat trebuie să nu mai facem compromisuri. Eu conduc această primărie ca și cum nu mai vreau un alt mandat.”, ne-a spus Ciprian Ciucu în interviul amplu pe care l-a acordat pentru GreenCommunity.

Am vrut să aflăm mai multe despre viziunea lui asupra administrației publice, cum ar vrea să arate Bucureștiul și care sunt proiectele prin care vrea să pună Sectorul 6 pe drumul sustenabilității. Am vorbit despre regenerare urbană, selectare colectivă, dar și orizontul de timp în care va începe construcția primului spital din Sectorul 6.

În ce oraș vrea Ciprian Ciucu să trăiască?

”Vreau să trăiesc într-un oraș în care oamenii să aibă acces liber la spațiul comun, să nu fie sufocat de cei care au un interes personal să se deplaseze numai cu mașina, interes care afectează calitatea vieții celorlalți. Îmi doresc un oraș în care transportul în comun să fie foarte bine interconectat pentru a ajunge rapid în orice punct al orașului, către universități, către spitale sau către zone de petrecere a timpului liber”, a explicat primarul Sectorului 6.

El a afirmat că, în viziunea sa, Bucureștiul ar trebui să urmeze modelul unor orașe precum Berlin sau Varșovia. ”Ca să ajungem acolo, viziunea trebuie să fie dublată de proiecte concrete, care să descurajeze utilizarea mașinilor personale și să încurajeze transportul în comun și alternativ”, a completat edilul.

Ciprian Ciucu, Primarul Sectorului 6 din București

Există o astfel de viziune pentru București?

”Din punctul meu de vedere, acum în București nu există o viziune pe care toți actorii politici relevanți să și-o asume fără niciun fel de compromis și care să fie dublată de acțiune.

”Nu poți să mergi la un eveniment de mediu și să spui << Ce bine e să facem verde! >>, pentru ca apoi să te întorci în primărie și să concepi un buget care exprimă altceva.”

Pe de altă parte, a precizat Ciprian Ciucu, ”pe zona de mobilitate, spre exemplu, primarii de sector au mai puține lucruri de spus decât Primăria Generală. Mobilitatea trebuie gândită pe oraș, nu pe sectoare. Așteptăm ca cineva să dezvolte o astfel de viziune, dar eu până acum nu o văd, nu am găsit-o nicăieri.

În mod normal, Primarul General ar fi trebuit să cheme toți primarii de sector, pe care îi coordonează conform codului administrativ, și să zică << Asta este viziunea mea, voi ce părere aveți? >>. Din păcate nu suntem acolo.”.

Fragmentarea administrației Capitalei în 7 primării nu este o piedică în calea dezvoltării?

”Aici avem iar o discuție despre viziune. Sunt primării de sector care au mult mai clar definit ce au de făcut și au capacități administrative mai bune (oameni mai bine pregătiți, cu proiecte mai avansate decât Primăria Generală). Dacă în acest moment, ai desființa primăriile de sector, orașul efectiv ar sucomba. Primăria Capitalei nu are capacitatea în acest moment să administreze orașul. Cumva, unele primării de sector, nu toate, sunt pilonii pe care mai stă acest oraș.”, consideră Ciprian Ciucu.

Acesta explică faptul că, pentru o coerență mai mare, ar trebui să fie regândite sarcinile Primăriei Generale și a primăriilor de sector: ”Pe o viziune coerentă, cu niște date foarte clare, este mult mai bine să te gândești ce servicii publice trebuie să facă primăria generală și ce servicii publice primăriile de sector. Sunt anumite servicii de utilitate publică pe care nu le poți întrerupe, pe care trebuie să le facă în continuare primăria Capitalei, cum ar fi managementul traficului, transportul în comun, iluminatul public sau termoficarea. Toate acestea trebuie făcute centralizat. Sunt însă alte tipuri de servicii pentru care nu ai nevoie de Primăria Generală pentru că orașul fiind foarte mare și complex o să ai nevoie oricum de structuri teritoriale care să le gestioneze.”

Ciprian Ciucu și regenerarea urbană. Care este viziunea și ce proiecte există în Sectorul 6?

”Viziunea mea se bazează pe două direcții:
• În primul rând, vorbim despre asigurarea unei calități foarte bune a spațiului public, inclusiv cel dintre blocuri și a materialului dendrologic pentru că avem foarte multe parcuri în aceste zone. Oamenii nu conștientizează acest lucru și nu-și asumă spațiul public.
• A doua direcție a viziunii urmărește recuperarea terenurilor, cum ar fi cele din categoria spațiilor uitate de care nimeni nu a știut ale cui sunt (noi le-am identificat, le-am asumat și le-am amenajat), cele din categoria fostelor terenuri industriale (strada Liniei sau Lacul Morii) sau cele ocupate abuziv de construcții ilegale tolerate până acum. Pe toate acestea amenajăm spații verzi.”

Primarul Sectorului 6 a vorbit despre 2 proiecte importante de regenerare urbană, menite să crească standardul de viață în Sectorul 6: Zona Lacul Morii și parcul de pe Strada Liniei.

”Pe zona Lacului Morii am finalizat faza 1 adică digul nordic, în timp ce pentru faza a doua am elaborat documentație pentru concursul de soluții împreună cu Ordinul Arhitecților din România. Lucrurile trenează din cauza verificărilor prelungite ale ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice). Am impresia că sunt ceva blocaje intenționate pe acolo, pe la ANAP.”, a atras atenția Ciprian Ciucu.

Prin reamenajarea Lacului Morii, locuitorii cartierului Crângași au un loc de promenadă civilizat

Acesta a continuat, explicând care sunt planurile de viitor pentru această zonă: ”După ce facem și zona aceasta, ne propunem să înființăm o Asociație de Dezvoltare Intracomunitară cu Chiajna, care vizează reamenajarea Zonei 30 într-o pădure urbană. Nu putem dezvolta singuri acest proiect pentru că Chiajna este proprietarul acestui teren, chiar dacă se află în Sectorul 6. Sper ca Lacul Morii să fie finalizat până la încheierea mandatului, însă depinde foarte mult de aceste ”tălpi administrative” pe care le primim.”

Cât despre parcul Liniei, Ciprian Ciucu a vorbit despre o împărțire pe 3 faze: ”Faza 1 a proiectului este în construcție pentru amenajarea a 4 hectare de parc și va fi gata în următoarele 8 luni. Pentru faza a doua suntem în discuții cu CFR să prelungim aceste 4 ha cu încă 6 ha până la Bulevardul Doina Cornea (fost Vasile Milea) – ne propunem să o finalizăm până la sfârșitul mandatului. Există și faza 3, care presupune alți 3 kilometri de parc liniar până la Valea Cascadelor. Va fi cel mai lung parc liniar din estul Europei, care se întinde pe 4 kilometri de la Bulevardul Doina Cornea până la Valea Cascadelor. Aici, aș vrea să reușesc să contractez execuția până la finalul mandatului.”

”Știu cât de frustrant este pentru locuitorii din Militari, care nu au niciun parc. De aici, este evident că Parcul Liniei este prioritar pentru mine pentru a asigura acestor oameni accesul la natură.”, a afirmat Primarul Sectorului 6.

Spațiile verzi, prioritate pentru Ciprian Ciucu?

”Locuiesc în Sectorul 6 de când mă știu și era frustrant să mergem cu familia până în Herăstrău din cauza faptului că parcurile locale sunt supraaglomerate”, a evidențiat edilul.
”Este important de știut că, în termeni de spații verzi, deja am făcut în doi ani mai mult decât s-a făcut în ultimii 30 de ani în Sectorul 6. Dacă reușesc să finalizez și proiectele despre care am vorbit, voi fi făcut în domeniul regenerării urbane mai mult decât au făcut toți primarii Bucureștiului de după Revoluție”, spune Ciprian Ciucu.

”Acum vrem să amenajăm bucla din Drumul Taberei pentru a crește calitatea spațiului pietonal. Am plantat 4.000 de copaci iarna trecută și vom plata alți 4.000 în această iarnă. Dorim să începem demersurile pentru a realiza proiectul de amenajare a unui parc de 20 de hectare în zona Serelor din Prelungirea Ghencea, însă discuția este foarte grea și nu vreau să intru în toată polologhia administrativă. Este o nebunie aici, pregătim și PUZ pentru această zonă.”, a conchis edilul.

Care este suprafața de spații verzi noi care va rămâne după acest mandat?

”Cred că în total vom putea vorbi despre circa 25 de hectare de teren recuperat plus alte 60 de hectare situate în Zona 30 (zona extinsă a Lacului Morii). Dacă reușesc să finalizez toate aceste proiecte de regenerare urbană, pentru mine ar fi formidabil.

Dar nu contează numai să le recuperezi, contează să faci din ele zone care să fie atractive, care să aibă niște funcțiuni: piste de biciclete, locuri de joacă, promenadă, terase. Astfel, oamenii pot petrece timp de calitate în aceste locuri.”

Când se vor colecta selectiv deșeurile în Sectorul 6?

”Avem un proiect major pentru care s-a muncit enorm, de la identificarea în teren a celor 1.000 spații dedicate amenajării punctelor de colectare până la realizarea documentației pentru fiecare punct în parte (studiu de fezabilitate, analiză cost/beneficiu, autorizații de mediu, etc.). Vorbim despre o grămadă de studii în spate pentru a primi finanțare.”, a explicat Ciprian Ciucu.

Acesta a explicat care sunt pașii următori: ”Din discuțiile pe care le-am avut la nivel informal, este cel mai bun și complet proiect de finanțare depus prin POIM. În punctul acesta suntem după aproape doi ani de muncă non-stop. Eu sper că în toamnă o să primim răspunsul afirmativ pentru finanțarea proiectului, moment în care putem demara procedurile de achiziție de servicii de proiectare și de execuție a acestor puncte de colectare pe patru fracții.”

Cât despre termenul de finalizare al proiectului, Ciprian Ciucu a afirmat: ”Dacă reușim să finalizăm licitația în iarnă sau la începutul anului viitor, o să dureze partea de proiectare câteva luni (4-5), după care vom începe execuția propriu-zisă. Conform acestui calendar, dacă totul decurge bine, primele puncte de colectare ar putea să apară în toamna anului viitor.”

”Acest proiect poate deveni un model pentru întreaga Capitală, dar asta înseamnă multă muncă pe teren și multă tenacitate. Absurd este că legislația îți cere autorizație de construcție pentru fiecare punct de colectare în parte.”, a mai precizat edilul.

Este anveloparea blocurilor o prioritate?

”Anveloparea blocurilor de locuințe este foarte scumpă, beneficiarii sunt privați și foarte puțini. Din această cauză, putem bugeta anual 40 de blocuri, ceea ce este mult pentru că în termeni reali vorbim despre cel puțin 200 milioane de lei.

Deși a trebuit să plătim și blocurile făcute de fostul primar, noi vom face cel puțin la fel de multe blocuri ca și el, realizând în același timp multe alte investiții publice. Aceasta este ținta, să nu fac mai puține. Dar pe lista de așteptare sunt 1.200 de blocuri”.

Ce a făcut Ciprian Ciucu pentru mobilitatea urbană?

Traseu pentru biciclete, în proximitatea Lacului Morii din Crângași

”În primul rând, am ridicat aproximativ 1.000 de mașini abandonate. Mă refer la acele rable ruginite care stau depozitate pe spațiul public.”

Pe lângă această acțiune, menită să elibereze spațiul public, Ciprian Ciucu spune că vrea să încurajeze mersul cu bicicleta, însă așteaptă o strategie din partea Primăriei Generale: ”Am vrut să construim mai multe piste de biciclete, dar ni s-a spus că aceasta este treaba Primăriei Generale. Și atunci am zis să așteptăm să vedem dacă impun o viziune centralizată pe această zonă.”

Edilul a mai precizat: ”Am pus rastele de biciclete la stațiile de metrou și suntem pe punctul de a finaliza 4 parcări de biciclete mai mari, în zone aglomerate, pe două nivele, cu camere video și acces cu cartelă. Le vom avea în maximum o lună. Chiar dacă proiectul inițial prevedea construcția a câte patru parcări pe an, așteptăm să vedem dacă există cerere.”

”Eu, personal, vreau să-mi iau un loc dacă mai prind!”, a exclamat Ciprian Ciucu, căutând-și cu privirea propria bicicletă, sprijinită de o bibliotecă în biroul de la Primărie.

Când va avea Sectorul 6 un spital?

”În România, spitale face Ministerul Sănătății și Primăria Generală. Primăria de Sector nu ar trebui să facă spitale, din cauza nivelului de competențe și din cauza resurselor limitate. Cu toate acestea, mi-am asumat un astfel de proiect, în zona Bulevardului Timișoara, între Militari și Drumul Taberei. Până la sfârșitul mandatului meu, oamenii din Sectorul 6 nu vor avea un spital, dar vor avea început un spital.”, a afirmat Ciprian Ciucu.

”După discuții foarte avansate cu Banca Consiliului Europei, am înțeles că pot finanța numai spitale mari, fapt pentru care refacem studiul de fezabilitate, în condițiile în care proiectul inițial prevedea construcția unui spital mai mic. Am făcut deja rost de teren, am modificat rețele, am deviat gaze, am deviat conducte de la Termoenergetica, acum îngropăm liniile de înaltă tensiune.

Ținta mea este să contractez lucrările de execuție până la sfârșitul mandatului meu. Acum consider că m-am hazardat puțin cu ideea de construcție a unui spital, pentru că este foarte greu și complex, peste capacitățile unei primării de sector.”, a conchis Primarul Sectorului 6.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă