Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Care sunt avantajele și dezavantajele unui sistem de panouri solare?

Datorită granturilor disponibile pentru achiziția de panouri solare, precum și prețurilor din ce în ce mai competitive de pe piață, energia solară devine principala sursă de energie pentru tot mai multe familii și businessuri. 

Deși în trecut era criticată pe scară largă pentru că este scumpă sau ineficientă, energia solară s-a dovedit acum a fi extrem de benefică – nu numai pentru mediu, ci și pentru rentabilitate pe plan economic.

Ce sunt și cum funcționează panourile solare?

Soarele servește ca o sursă puternică de energie. Panourile solare sunt realizate din celule fotovoltaice care transformă energia solară în energie electrică. Deoarece o singură celulă fotovoltaică nu produce suficientă energie ca să poată fi folosită eficient, un panou solar are în componență mai multe celule. Acestea sunt legate în serie sau în paralel și formează astfel un panou fotovoltaic.

Panourile solare nu au nevoie de lumina directă a soarelui pentru a funcționa și pot produce energie chiar și în zilele înnorate. Însă, cu cât soarele este mai puternic, cu atât se generează mai multă energie electrică.

Electricitatea generată poate fi utilizată de locuitorii clădirii la care sunt atașate panourile solare și/sau poate alimenta rețeaua națională.

Care sunt principalele 5 avantaje ale utilizării panourilor solare? 

  • Sursă de energie regenerabilă

Spre deosebire de alte surse de energie, cea solară nu se va epuiza atâta timp cât va exista soarele. Aceasta este disponibilă permanent și poate fi folosită în toate zonele lumii. Fiind o sursă regenerabilă de energie este, de asemenea, energie curată, ceea ce înseamnă că nu produce emisii de gaze cu efect de seră.

  • Reducerea facturilor pentru energia electrică

Facturile lunare pentru electricitate vor scădea deoarece energia generată de panourile solare va satisface o parte din consum. Cât de mult se economisește la factură depinde de dimensiunea sistemului fotovoltaic și de consumul de energie electrică. Mai mult, există posibilitatea de a vinde surplusul de energie către rețeaua națională (*în cazul în care este generată mai multă energie electrică decât se folosește și dacă sistemul de panouri solare este conectat la rețeaua națională).

  • Randamentul investițiilor

Deși panourile solare au un cost de investiție inițială ridicat, banii care sunt economisiți în fiecare lună la facturile de energie vor ajuta la achitarea acelui cost. Odată ce sistemul fotovoltaic este plătit, vor fi economisiți în continuare bani la facturile de energie. 

  • Costuri reduse de întreținere

În general, sistemele de energie solară nu necesită multă întreținere, pentru că nu există piese în mișcare, deci nu există nici uzură. Acestea trebuie doar păstrate curate, așa că spălarea lor de câteva ori pe an va fi suficientă. Cei mai de încredere producători de panouri solare oferă  20-25 de ani garanție.

  • Creșterea valorii proprietății

Casele care au panouri solare vor fi mai valoroase decât cele care nu au. Acest lucru se datorează faptului că panourile solare au un cost inițial ridicat. Pe deasupra, casa își va genera propria energie, nefiind dependentă de rețea și de prețurile care cresc progresiv. 

Care sunt principalele 5 dezavantajele ale utilizării panourilor solare?

  • Costul inițial ridicat

Costul inițial al achiziției unui sistem de producere a energiei solare este destul de mare. Aceasta include plata pentru panouri solare, invertor (transformă energia solară în energie electrică sau căldură), baterii, cablare și instalare. Cu toate acestea, tehnologiile solare se dezvoltă în mod constant, așa că prețurile vor scădea, probabil, în viitor.

  • Condițiile meteorologice

Deși energia solară poate fi colectată și în zilele înnorate și ploioase, eficiența sistemului scade. Panourile solare depind de lumina soarelui pentru a colecta eficient energia solară. Prin urmare, câteva zile înnorate și ploioase pot avea un efect vizibil asupra randamentului sistemului energetic. 

  • Aruncarea panourilor solare vechi poate fi dăunătoare mediului

De regulă, panourile solare vechi ajung să fie topite odată ce durata lor de viață se consumă. Acest proces poate dăuna mediului înconjurător, prin substanțele chimice degajate în aer în urma arderii. Există, de asemenea, unele materiale toxice și produse periculoase utilizate în timpul procesului de fabricație a sistemelor solare fotovoltaice, care pot afecta indirect mediul. Cu toate acestea, energia solară poluează mult mai puțin decât alte surse alternative de energie.

  • Locația

Celulele solare pot fi sensibile când vine vorba de locație. Dacă locul în care sunt montate este deosebit de umbrit, poate îngreuna colectarea energiei de către celulelor solare.  

  • Nu pot fi folosite noaptea

Nicio energie nu poate fi produsă de panourile solare pe timp de noapte, ceea ce înseamnă în esență că panourile solare pot genera energie doar circa 12 ore dintr-o zi întreagă. Acesta este un dezavantaj al panourilor solare, dar poate fi ceva ce va fi depășit în viitor cu noi tehnologii. Se vorbește deja despre un “panou anti solar” care este capabil să producă energie pe timp de noapte.

Viitorul panourilor solare și al energiei solare 

Panourile solare sunt cu siguranță o opțiune demna de luat în calcul atunci când vine vorba de a face un pas spre viitor, optând pentru energie verde. Energia solară este nepoluantă și economică, în ciuda unui preț destul de mare cu instalarea și echipamentele, iar economiile făcute pe termen lung sunt mult mai mari.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă