Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Studenții de la ASE București au primit Certificarea de Sustenabilitate în cadrul unui proiect pilot susținut de ACCA

Academia de Studii Economice București (Credit foto: douglasmack / Shutterstock.com)

ACCA și Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune (CIG) din cadrul Academiei de Studii Economice București, au facilitat împreună, în cadrul unui proiect pilot, accesul studenților la cursuri și la obținerea Certificatului de Sustenabilitate acordat de ACCA. Derulate în perioada februarie-mai 2023, setul de cursuri și examinarea au constituit activități extracurriculare pentru studenți din cadrul programelor de licență și master.

ASE îsi propune să pună la dispoziția studenților săi o perspectivă globală asupra sustenabilității și să ii pregătească pentru viitoarea carieră din domeniul financiar-contabil sub cât mai multe aspecte. Certificatul ACCA acoperă o gamă largă de teme legate de sustenabilitate, inclusiv metode de raportare a riscului climatic de către contabili, analiza performanței ESG (politici de mediu, sustenabilitate și performanță), indicatorii de sustenabilitate și impactul obiectivelor pentru dezvoltare durabilă asupra activității experților contabili.

Ce au urmărit cursurile organizate de prof. univ. dr. Mădălina Dumitru și prof. univ. dr. Voicu Dan Dragomir

Pe baza materialelor online oferite de ACCA și a cursurilor suplimentare organizate de cei doi profesori din cadrul ASE – prof. univ. dr. Mădălina Dumitru și prof. univ. dr. Voicu Dan Dragomir – studenții au putut să înțeleagă modul în care trebuie incluse politicile de sustenabilitate în strategia fiecărei organizații, cum trebuie evaluate modelele și practicile de business, din punct de vedere sustenabil și, de asemenea, cum să interpreteze datele și indicatorii ESG.

Ținând cont de schimbările climatice la nivel global, tot mai multe organizații au început să implementeze noi măsuri și norme de auto evaluare în mod voluntar sau prin prisma reglementărilor guvernamentale, dar și la îndemnul investitorilor sau al consumatorilor. Astfel, companiile își reconsideră impactul asupra societății și mediului, iar schimbările climatice devin treptat o problemă de care toți trebuie să țină cont, în special profesioniștii contabili, care urmează să joace un rol important în implementarea strategiei de sustenabilitate, la nivel organizațional.

Cum văd studenții de la ASE cursurile suplimentare despre sustenabilitate

Metoda de formare a avut succes în rândul studenților și le-a adăugat – încă de pe băncile facultății – o calificare necesară și relevantă în viitoarea carieră.

„A fost foarte interesant, cu un nivel mediu de dificultate. Chiar dacă, din punct de vedere informațional a fost destul de complex, totul a fost bine structurat – cu exemple, poze și videoclipuri – care au facilitat înțelegerea textului, reușind astfel să creez conexiuni cu realitatea și cu alte informații, deja acumulate din facultate. De altfel, suportul oferit de profesori, la sesiunea de sâmbătă, a fost cu adevărat util. Mulțumesc pentru această oportunitate!” (Andreea Dinu, Master, anul al II-lea)

“Am participat cu plăcere, cursul este foarte frumos structurat și chiar mi-a făcut plăcere. Am devenit curioasă să citesc și să înțeleg toate aspectele legate de mediu și sustenabilitate. Examenul final a fost foarte ușor. Sunt bucuroasă că am avut această oportunitate. Mulțumesc ASE și ACCA!” (Dascultu Petruța Alina, Master, anul I).

Ce rol are departamentul de finanțe și contabilitate în modul în care companiile luptă împotriva schimbărilor climatice?

Cele mai recente rapoarte ACCA Professional Insights, axate pe sustenabilitate – „Green Finance Skills”(2022) și „Climate action and the accountancy profession: building a sustainable future”(2021) – se bazează pe sondaje realizate în rândul a 3000 de membri și studenți ACCA din diverse sectoare și arată că un număr foarte mare de respondenți (75%) consideră că este important ca departamentul de finanțe și contabilitate să fie implicat în modul în care companiile luptă împotriva schimbărilor climatice.

29% consideră că implicațiile asupra mediului au un rol esențial în deciziile financiare, 23% au integrat deja indicatori de performanță privind mediul în strategia de business și 52% consideră că reglementările privind mediul și schimbările climatice vor avea un impact semnificativ asupra organizației lor în următorii ani.

Andreia Stanciu, ACCA: ”Contabilii joacă un rol important în gestionarea impactului organizațiilor asupra mediului”

„Pentru că sustenabilitatea a devenit o competență extrem de importantă pentru profesia contabilă, mai ales pentru tinerii care doresc să-și construiască o carieră în organizațiile mari, am dezvoltat o certificare complementară calificării noastre și foarte strâns legată de noile cerințe de raportare ESG la care trebuie să răspundă mediul de business -” spune Andreia Stanciu, Head of ACCA Southern Europe.

„Contabilii joacă un rol important în gestionarea impactului organizațiilor asupra mediului, atât prin influența pe care o au în executive board sau în procesul de stabilire a unui plan clar de reducere a amprentei de carbon, cât și în procesul de raportare a progreselor înregistrate. Pregătirea studenților pentru profesie nu mai poate face abstracție de acest aspect.”

În prezent doar 15% dintre organizații au stabilit un obiectiv clar de a-și reduce amprenta de carbon până în 2050.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă