Numărul de proiecte și activități economice cu impact asupra mediului a înregistrat o creștere accelerată în primele patru luni ale acestui an. Potrivit statisticilor Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), în intervalul ianuarie-aprilie 2023, numărul actelor de reglementare emise de agențiile județene pentru protecția mediului (APM) a crescut, în medie, cu 20%, față de aceeași perioadă a anului 2022, a anunțat Președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru.
”Agențiile județene pentru protecția mediului și cea a municipiului București au emis în acest an mai multe avize de mediu, decizii ale etapei de încadrare, revizuiri de acte de reglementare, acorduri, autorizații și autorizații integrate, decât în primele patru luni ale anului trecut, semn că se află în dezvoltare mai multe proiecte și activități economice care necesită acte de reglementare, decât în 2022. Cea mai mare creștere a fost înregistrată în luna februarie și a fost de 27%, iar cea mai mică, în luna aprilie, de 7%. Făcând o medie a celor patru luni, creșterea înregistrată în 2023 este de 20%”, a explicat reprezentantul ANPM.
Conform legii, au nevoie de acte de reglementare emise de APM proiectele de investiții, planurile urbanistice și cele de management, planurile pentru prevenirea, protecția și diminuarea efectelor inundațiilor, activitățile cu posibil impact semnificativ asupra mediului, modificarea sau extinderea proiectelor sau activităților cu impact asupra mediului.
Evoluția solicitărilor privind clasarea notificării arată că domeniul construcțiilor se menține la un nivel ridicat
În afara actelor de reglementare, agențiile județene pentru protecția mediului emit și „clasarea notificării”, pentru proiectele de investiții. Aceste documente sunt solicitate prin certificatul de urbanism, de către autoritățile locale și stau la baza emiterii autorizației de construire.
Dacă în cazul reglementărilor statisticile indică creșterea cu o cincime, în acest an, în cazul clasărilor s-au înregistrat în perioada ianuarie-aprilie 2023 un număr de 20.076 de documente, cifră cu 3% mai mică față de cea înregistrată în primele patru luni ale lui 2022, de 20.602 unități.
Într-un top trei al clasărilor, atât în 2022, cât și în 2023, pe primul loc se află invariabil Capitala, cu cel mai mare număr de documente de acest fel. Pozițiile a doua și a treia ale topului se împart între Ilfov, Argeș, Timiș și Suceava.
„Numărul mare de solicitări privind clasarea notificării, care au fost depuse în toată țara este un semnal clar că domeniul construcțiilor se menține la un nivel ridicat, în ciuda previziunilor care anunțau scăderi importante în ritmul de dezvoltare al acestui tip de proiecte. Spre exemplu, doar în București au fost emise în acest an 1.573 din totalul clasărilor, iar în Argeș și Ilfov, 1.116, respectiv 1.065 de documente de acest fel. Mai mult decât atât, în luna aprilie a acestui an am înregistrat chiar o creștere cu 7% a numărului de solicitări de clasarea notificării, cifră care indică pornirea pe trend ascendent a proiectelor imobiliare”, a mai spus Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele ANPM.