Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Primăria București vrea să împrumute 300 de milioane de euro pentru mai multe proiecte cruciale de investiții. Cum urmează să fie împărțiți banii?

Pe ordinea de zi de lunea viitoare la Consiliul General al Municipiului București se află un proiect de hotărâre, care, dacă va fi adoptat, va permite contractarea unui împrumut de 300 de milioane de euro destinat mai multor investiții importante.

De unde ar urma să vină banii?

De la Banca Europeană de Investiții. Chiar Primarul General Nicușor Dan anunța obținerea acestui împrumut în noiembrie 2023.

“Am obţinut fonduri pentru cofinanţarea unor proiecte importante pentru Bucureşti prin care se vor moderniza transportul în comun şi reţeaua de termoficare. Banca Europeană de Investiţii (BEI) a aprobat o finanţare de 300 milioane de euro pentru proiectele prioritare ale Primăriei Capitalei care prevăd reabilitarea conductelor de termoficare şi a 50 kilometri de şine de tramvai, achiziţionarea de tramvaie noi cu o lungime de 36 de metri, precum şi modernizarea unui depou STB”, scria Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Împrumutul ar urma să aibă o perioadă de maturitate de până la 27 de ani, cu o perioadă de grație de 5 ani.

La ce vor fi folosiți banii?

Pe scurt, la cofinanțarea unor proiecte de investiții foarte importante pentru Capitală. 

  • În primul rând, cea mai mare sumă – 170 de milioane de euro – urmează să fie destinată modernizării de linii de tramvai. Vorbim despre proiectul anunțat de mai mult timp, de modernizare a 50 de kilometrii de infrastructură, pe mai multe tronsoane. Două șantiere sunt deschise în acest moment, iar următoarele ar urma să fie deschise în luna mai a anului viitor, a transmis Nicușor Dan.
  • O altă sumă importantă – peste 75 de milioane de euro – vor fi folosiți la achiziționarea de tramvaie noi. Primăria a realizat deja un studiu de oportunitate pentru a cumpăra 250 de tramvaie noi de dimensiuni diferite – 27, 36 și 45 de metri. Ar urma să fie schimbată practic toată flota de tramvaie din București, astfel împreună cu investițiile în infrastructură, vorbim despre un progres mai mult decât notabil în transportul public de suprafață al Capitalei.
  • Tot pentru transportul public vor fi folosite alte 20 de milioane de euro. Mai exact, pentru proiectul de modernizare a depoului Colentina.
  • Nu în ultimul rând, banii rămași, puțin sub 35 de milioane de euro, vor fi folosiți în continuarea procesului de reabilitare a sistemului de termoficare din București.
Total
0
Shares
Pe aceeași temă