Credit foto: salajean / Shutterstock.com
O veste bună a venit în acest weekend – România a câștigat procesul privind Roșia Montană cu firma canadiană Gabriel Resources, astfel țara noastră nu va mai plăti despăgubiri, ba chiar va trebui să recupereze cheltuielile de judecată.
Decizia vine în urma unor anunțuri repetate din parte guvernanților, care au lăsat să se înțeleagă că România are șanse mari să piardă procesul și că va avea de plătit despăgubiri de 6,7 miliarde de euro. Chiar și cu câteva zile înainte de aflarea verdictului, premierul Marcel Ciolacu lansa ideea unui referendum pentru Roșia Montană: ”Să vedem dacă românii sunt de acord să începem exploatarea aurului”.
Și Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor, oferea mai multe scenarii, printre care perspectiva unei decizii nemonetare: ”Să sperăm că alternativa aceasta va fi luată în calcul. Decizia nemonetară ar fi rezultatul luării în considerare a faptului că licența de exploatare este încă în vigoare și obligația statului pentru a continua investiția în condițiile prevăzute în raportul de mediu poate fi o variantă reținută de către instanță”, a spus Boloș, citat de Digi24.
Astfel, în ciuda anunțurilor din partea Guvernului, decizia a fost una favorabilă României, verdict care aduce lungul proces mai aproape de final – România nu trebuie nici să exploateze și nici să plătească despăgubiri. Totuși, Gabriel Resources va putea depune contestație, astfel cel mai probabil verdictul actual nu este unul final.
Modul cum a comunicat Guvernul a atras însă alte controverse. Opoziția, prin vocea lui Cătălin Drulă, a susținut: ”Marcel Ciolacu a manipulat piața de capital prin declarațiile sale. Vom depune inclusiv o plângere la DNA”. Premierul Marcel Ciolacu a răspuns: ”Despre ce vorbim? Despre ce bursă? Păi ce mă? Eu joc la bursă? Poate dânșii joacă la bursă. Eu, ca și prim ministru, mă bucur că nu las o datorie copiilor noștri, am avut capacitatea administrativă de a câștiga un proces”, a spus Ciolacu, citat de Știrile ProTV.
Ce a mai spus Cătălin Drulă, prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook:
”Pe scurt: dacă pe 31 ianuarie 2024, valoarea unei acțiuni Gabriel Resources valora 0,45 dolari, pe 7 martie, cu o zi înainte de verdict, acestea ajunseseră la 0,87 dolari. Acțiunile s-au dublat imediat după declarațiile lui Marcel Ciolacu cu privire la iminența pierderii procesului în cazul Roșia Montana. A fost o hoție coordonată de însuși premierul României, o creștere artificială și controlată a acțiunilor.
O mână de băieți deștepți au câștigat din manipularea bursei. Trebuie să aflăm numele lor. Am sesizat autoritățile canadiene, dar este nevoie și de o anchetă DNA, ASF și ANI.”
Important de știut este faptul că, potrivit Gabriel Resources, din zăcământul de la Roşia Montană se pot extrage 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint. Valoarea acestora era, în 2013, estimată la peste 16 miliarde de dolari. Principala problema era legată însă de modalitatea de extragere care urma să utilizeze cantități mari de cianuri, un pericol pentru mediul înconjurător.
Proiectul de exploatare a stârnit încă de la început numeroase controverse, așa cum s-a întâmplat și acum, odată cu câștigarea procesului. Situația a creat de-a lungul timpului disensiuni politice în numeroase guverne, a stârnit proteste de amploare în anii 2013-2014, a dezbinat comunitatea locală din Roșia Montană.
Un alt moment important a fost reprezentat de intrarea sitului de la Roșia Montană în patrimoniul Mondial UNESCO în anul 2021 – o acțiune care s-a desfășurat la fel zbuciumat: dosarul a fost înaintat în guvernul Cioloș, retras în Guvernul Dăncilă și redepus în Guvernul Orban.
”Valoarea universală excepțională a Peisajului cultural minier Roșia Montană – cel mai important, extins și divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichității romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole – a fost, astfel, recunoscută pe baza criteriilor (ii), (iii) și (iv) definite de Convenția Patrimoniului Mondial. În același timp, situl a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, recunoscându-i-se astfel atât vulnerabilitatea cât și necesitatea luării de măsuri urgente de protecție.”, se arată pe site-ul rosiamontana.world.
Ce au declarat diverși oameni politici despre verdictul instanței cu privire la procesul Roșia Montană
Klaus Iohannis, Președintele României:
”Salut reușita României în procesul privind Roșia Montană și felicit echipele de specialiști implicate cu profesionalism în susținerea cauzei noastre, în cadrul procesului de arbitraj internațional de la ICSID.
După mulți ani de contestări și dezbateri, atât politice, cât și juridice, suntem astăzi la momentul adevărului: România câștigă procesul pentru Roșia Montană, fără penalizări sau despăgubiri, luptând și reușind să protejeze patrimoniul național.”
Marcel Ciolacu, Prim-ministrul României:
”Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni!
Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale!”
Nicușor Dan, Primarul General al Bucureștiului și persoană implicată civic în perioada protestelor pentru Roșia Montană:
”România a câștigat procesul de arbitraj internațional pentru Roșia Montană. Ce lovitură pentru politicienii și trusturile de presă care abia așteptau să spună că societatea civilă e de vină pentru tot ce se întâmplă în România.
Roșia Montană a fost un proiect profund ilegal, o uriașă afacere de corupție, în care sute de politicieni și multe trusturi de presă au fost cumpărate la bucată. S-a ajuns până la o lege specială, care spunea expres că proiectul nu trebuie să respecte legi naționale.
Toată admirația pentru cei care nu s-au lăsat cumpărați și dimpotrivă, au început o luptă care părea pierdută. Eugen David, cel care a inițiat totul, Mihai Goțiu, care a documentat journalistic corupția, avocatul Marius Harosa, care a câștigat zeci de procese în care a dovedit ilegalitatea proiectului, ajutat de Dumitru Dobrev și Ștefania Simion și mulți, mulți alții.
Felicitări ministrei Corina Șuteu și primului ministru Dacian Cioloș care au înaintat dosarul de clasare în lista UNESCO, ministrului Bogdan Gheorghiu și prim-ministrului Ludovic Orban, care l-au redepus după ce guvernul Dăncilă îl retrăsese.
România trebuie să fie mândră că are o locație reprezentativă pentru istoria și cultura umanității.
Nu am putut anticipa rezultatul litigiului de arbitraj pentru că nu știm nici azi conținutul contractelor semnate între România și companie la sfârșitul anilor 90. A fost oricum un gest de iresponsabilitate să angajezi România într-un proiect profund ilegal. Felicitări caselor de avocatură Leaua Damcali Deaconu Păunescu și Lalive SA care au reprezentat România în procesul de arbitraj.”
Dacian Cioloș, eurodeputat și președintele partidului REPER:
”Îi cer demisia lui Marcel Ciolacu pentru acțiuni premeditate împotriva intereselor României.
Declarațiile lui în cazul Roșia Montană din ultimele luni au subminat și pus în pericol statul român.”