Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România lansează campania “Universități verzi, competitive și incluzive”. Care este scopul acestei inițiative? 

Foto: Biblioteca Universității din Varșovia. Sursă: Shuttersotck

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a lansat miercuri, 10 ianuarie, campania “Universități verzi, competitive și incluzive”. Scopul acestei inițiative este de a propune noi măsuri în domeniile echității, internaționalizării și sustenabilității în mediul universitar către autoritățile naționale decidente. 

Potrivit unui comunicat ANOSR, campania debutează cu o petiție prin care sunt prezentate principalele revendicări ale federației studențești în aceste domenii. Propunerile vizează:

  • creșterea calității condițiilor din cămine și a accesului la cazare pentru studenții din categorii defavorizate;
  • dezvoltarea de politici sustenabile și orientate spre protecția mediului în cadrul universităților;
  • oferirea de sprijin suplimentar studenților care optează pentru mobilități internaționale.

Schimb de bune practici cu reprezentanți ai studenților din alte state europene

În contextul acestei campanii, ANOSR anunță că intenționează să organizeze mai multe întâlniri cu reprezentanți ai studenților din alte țări europene, cu scopul de a face schimb de bune practici. În plus, vor fi întreprinse discuții și cu stakeholderii de la nivel național, referitoare la echitate, internaționalizare și sustenabilitate în mediul universitar din România.

“La finalul lunii, vom publica trei analize în care vom prezenta situația din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat din România în ceea ce privește gradul de sustenabilitate a acestora, accesibilitatea mobilităților internaționale în rândul studenților, precum și condițiile și facilitățile din căminele studențești. Aceste materiale au fost elaborate pe baza datelor primite de la universități în urma transmiterii unor solicitări în baza Legii nr. 544/2001”, transmit reprezentanții ANOSR, potrivit comunicatului menționat anterior. 

Conform federației naționale de studenți, România, în calitate de stat semnatar al Declarației de la Bologna din 1999, și-a asumat voluntar revizuirea politicilor privind sistemul educațional și instituirea unui cadru al învățământului superior în conformitate cu obiectivele stabilite prin Procesul Bologna. 

În perioada cuprinsă între anii 2010 și 2020, o direcție continuă de acțiune promovată de statele semnatare a vizat internaționalizarea educației și asigurarea unui mediu echitabil în învățământul superior. Prioritizarea adoptării unor măsuri specifice pentru dezvoltarea acestor domenii a fost esențială pentru evoluția sistemului de învățământ superior din România

“Sustenabilitatea” și “dezvoltarea durabilă”, concepte tot mai valorificate în spațiul european

“Totodată, la nivel european, conceptul de sustenabilitate și dezvoltare durabilă a devenit din ce în ce mai proeminent în ultimii ani, fiind regăsit constant în discursurile factorilor de decizie și în politicile înaintate la nivelul Uniunii Europene. Instituțiile de învățământ superior au reprezentat dintotdeauna actori-cheie în procesul de creare a unui mediu sustenabil în comunitățile locale, atât prin prisma rolului acestora de a facilita diseminarea de informații și cunoștințe, cât și prin implicarea efectivă a membrilor comunității universitare în demersuri locale pentru a asigura un cadru de dezvoltare durabilă”, se arată în petiția inițiată de ANOSR.

Acest demers face parte din proiectul “Creșterea capacității organizațiilor studențești de a fi stakeholderi activi ai societății civile”, proiect derulat de ANOSR, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Pentru persoanele interesate, petiția ANOSR, destinată Parlamentul României, Guvernul României și Ministerul Educației, poate fi consultată / semnată accesând acest link.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă