Consilierii locali au votat ieri, 2 februarie, bugetul Primăriei Sectorului 6, în valoare de 2,065 miliarde de lei. Este cel mai mare din istoria Sectorului 6, dublu față de anii precedenți. Iar jumătate din sumă se va duce exclusiv pe investiții: 1,071 miliarde de lei. „Anul acesta va fi unul cu multe șantiere”, a punctat primarul Ciprian Ciucu, se arată în comunicatul de presă remis de către instituție.
„Avem cel mai mare buget din istoria Sectorului 6: peste 2 miliarde de lei, dublu față de anii precedenți. Iar acest buget este orientat spre investiții. Deci avem premisele ca proiectele care au ajuns în sfârșit la maturitate să se întâmple anul acesta, nu la anul. Avem mai multe proiecte care au fost începute în 2021, au fost dezvoltate în 2022, s-a trecut prin avizăria fabuloasă din România și toate procedurile, iar acum putem să dăm drumul la șantiere. Anul acesta va fi unul cu multe șantiere! ”, a declarat primarul Ciprian Ciucu în ședința de Consiliu Local.
Parcursul bugetului de investiții în ultimii ani
Dacă în 2019 investițiile din Sectorul 6 au reprezentat 14%, în 2020 au fost de 22%, în 2021 de 26% și în 2022 de 30%, în anul acesta ponderea investițiilor va fi de 51%. Acestea se vor regăsi în mai mult proiecte, atât din domeniul educațional, pentru gestionarea deșeurilor, regenerare urbană și parcuri. Din totalul banilor pentru investiții, 43% provin de la bugetul local, 34% sunt finanțări nerambursabile, alte sume sunt din credite externe, interne și din venituri proprii.
În ce investește Primăria Sectorului 6?
- Parcuri și spații verzi: Anul acesta va fi inaugurată prima fază din Parcul Liniei, în timp ce în luna mai se vor demara lucrările aferente celei de-a doua faze a proiectului, se arată în prezentarea bugetului. Pentru acest obiectiv au fost alocați 16,2 milioane de lei. De asemenea, în bugetul pe 2023 mai sunt prevăzute: proiectarea pentru Parcul Lacul Morii (3,2 milioane lei), amenajări peisagistice (30 de milioane de lei), reabilitarea a 24 de locuri de joacă (24 de milioane de lei).
- Proiecte sociale: Primăria Sectorului 6 construiește prima bancă de alimente ridicată de către o autoritate publică. Amplasată în cartierul Giulești, acesta va fi dată în folosință în 2023, iar în buget au fost prevăzută suma de 5 milioane de lei pentru finalizarea șantierului. De asemenea, au fost alocați și bani și pentru finalizarea a 246 de locuințe sociale, ce vor fi finalizate tot în acest an – suma prevăzută în buget: 8,5 milioane de lei.
- Gestionarea deșeurilor: Sectorul 6 amenajează 886 de ghene moderne, pentru colectarea separată a deșeurilor, dintre care 743 îngropate. Valoarea totală a proiectului este de 130 de milioane de lei, din care 86 sunt fonduri nerambursabile, iar restul vin de la bugetul local. Ghenele vor fi date în folosință la finalul anului 2023, se precizează în prezentarea bugetului.
- Educație: Sectorul 6 va finaliza în 2023 construcția unei creșe noi (124 de locuri) – fonduri europene nerambursabile și va începe șantierul pentru alte 2 (câte 70 de locuri fiecare) – 28 milioane de lei din PNRR și 10 milioane de lei de la bugetul local. De asemenea, se mai află în diferite stadii de execuție alte 3 grădinițe și 5 after-school-uri, toate în clădiri realizate după standardele NZEB. Nu în ultimul rând, în bugetul pe 2023 sunt alocate diferite sume pentru reabilitarea termică și modernizarea a alte 7 unități de învățământ.
- Infrastructură rutieră: Primăria Sectorului 6 modernizează Drumul Valea Largă, dintre Bd. Timișoara și Prelungirea Ghencea, cu o lungime de 1495 m: partea carosabilă va avea două benzi pe sens și piste de biciclete – 14.500.000 lei. De asemenea, în buget sunt prevăzuți bani și pentru amenajarea de la zero a următoarelor drumuri: Roții (100.000 lei), Osiei (5.000.000 lei) și Belșugului (500.000 lei), dar și pentru modernizări ale sistemului rutier în mai multe microzone.
- Parcări: În 2023 încep lucrările pentru o parcare supraetajată cu 250 de locuri pentru mașini, 16 pentru motociclete și 24 pentru biciclete în zona Lujerului, pentru care a fost alocată suma de 10 milioane de lei. Totodată, au fost alocate 3 milioane de lei pentru două parcări smart, complet îngropate, cu piețe urbane la suprafață și alte 3 milioane de lei pentru mai multe parcări de reședință pentru biciclete.
- Reabilitarea termică a blocurilor: Au fost alocați peste 44 de milioane de lei de la bugetul local pentru îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor de locuințe, la care se adaugă: 44 de milioane de lei, obținuți din PNRR, 67 de milioane de lei, ce vor fi primiți din credite interne și alți 60 de milioane de lei ce urmează a fi accesați prin PNRR.