Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Comorile ascunse din patrimoniul cultural al satelor din județele Cluj și Bihor

Un proiect de cooperare între 2 Grupuri de Acțiune Locală din județele Cluj și Bihor își propune să scoată la lumină povești locale incredibile care au fost mai puțin cunoscute de către publicul larg. Conceptul proiectului, materializat prin realizarea a unor filme de prezentare a două zone din Transilvania, a fost centrat pe o activitate intensă de cercetare de teren, apoi continuându-se cu o perioadă de promovare a informațiilor documentate și scoaterea în evidență a lucrurilor frumoase, dar total neștiute din aceste zone.

Prin rezultatele obținute s-a putut demonstra că orice zonă are comori ascunse reprezentate ori de locuri ori de oameni remarcabili. Succesul acestui proiect se datorează faptului că prin interacțiunile directe din teren s-au creat conexiuni reale și s-a câștigat încrederea și suportul oamenilor din teritoriu, care au venit alături de proiect sporindu-i valoarea și vizibilitatea. Proiectul a fost finanţat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), SM 19.3B prin programul LEADER.

Una dintre zone este GAL Poarta Apusenilor din județul Cluj. Acesta prezintă particularitățile și valorile unui teritoriu de 10 comune (Ceanu Mare, Chețani, Călărași, Frata, Luna, Moldovenești, Mihai Viteazu, Săndulești, Tritenii de Jos și Viișoara) cunoscute pentru brandurile locale autentice. Printre acestea putem descoperi: usturoiul și ceapa de Mihai Viteazu sau Moldovenești, varza de Viișoara, boiaua de Călărași sau palanețul de Ceanu Mare. Comuna Frata prezentată în film este locul din Transilvania cu cele mai multe distincții de tezaure umane vii.

A doua zonă promovată prin proiect este GAL Crișul Negru, o microregiune poziționată în centrul județului Bihor, între orașele Beiuș și Oradea. Zona are în componență 5 comune: Ceica, Căpâlna, Holod, Sâmbăta și Uileacul de Beiuș. Aflată într-o zonă colinară relativ apropiată de Parcul Natural Apuseni, microregiunea este un loc de liniște și calm cu specific rural, unde timpul parcă stă în loc. Barajele artificiale de pe râul Crișul Negru / Prisaca sunt zone care atrag turiști și iubitori de scăldat sau pescuit.

Printre lucrurile spectaculoase din areal trebuie amintit: În aproape toate cele 5 comune din GAL se regăsesc biserici mici de lemn, care reprezintă un patrimoniu special al zonei; în comuna Holod activează cea mai mare plantație de afine din județul Bihor. Plantația Smartware e o afacere model în agricultură, în anul 2021 producând în medie 3,5 tone afine/ha, iar comuna Holod adăpostește cea mai mare inițiativă umanitară dedicată oamenilor fără familii și adăpost din România („Bunul samaritean” oferă adăpost și masă unor sute de oameni pentru care spitalele sau autoritățile din toată țara nu mai au soluții).

Filmele de promovare au fost documentate de către Asociația Plaiuri Noi, filmate și montate de către Andrei Crișan, iar fotografiile au fost realizate de Andreea Marchiș. ”Patrimoniul cultural al unei asezări este o moștenire. Iar o moștenire este mereu și o responsabilitate. Cunoscând și păstrând patrimoniul local al spațiului rural din zona noastră, ne dăm nouă și copiilor noștri șansa să știm de unde venim și cine suntem. Noi am simțit această responsabilitate și acesta este modul prin care dăm ceva înapoi”, a menționat realizatorii proiectului.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă