Tranziția la economia verde va presupune costuri extrem de ridicate, fapt pentru care există o nevoie foarte mare de finanțare a acestor costuri, domeniul unde băncile joacă un rol esențial prin creditarea investițiilor sustenabile și prin cofinanțarea proiectelor verzi dezvoltate cu fonduri europene, a susținut Adrian Codîrlașu, Director Credit Risk Support, UniCredit Bank, în cadrul Conferinței ”Finanțare sustenabilă pentru România durabilă”, care s-a desfășurat marți, 28 iunie, la Marmorosch Bucharest.
“Băncile reprezintă una dintre industriile cele mai implicate în susținerea mediului economic și al societății pe parcursul schimbărilor globale majore ale utimului deceniu. Cu atât mai mult, suntem gata să ne implicăm acum, când de modul în care abordăm schimbarea comportamentului și a modului de a face business ne va determina viitorul. Susținem economia verde și tranziția clienților către o economie mai durabilă, inclusivă și echitabilă prin produse și finanțări verzi, luând însă în considerare și factorul social”, a subliniat Adrian Codîrlașu.
În opinia sa, despre politicile de sustenabilitate în industria financiară se vorbește de mai mulți ani. Noutatea este reprezentată de reglementările venite din partea Uniunii Europene și din partea Autorității Bancare Europene cu privire la luarea în considerarea a factorilor ESG atunci când este acordată o finanțare. În acest sens, există recomandări de a ține cont de acești factori: ”E” care vine de la environment, deci factori de mediu; ”S” care înseamnă factorii sociali, deci impactul asupra societății a unei anumite finanțări și ”G”, care vine de la partea de guvernanță, respectiv cum este organizată compania respectivă, relațiile de muncă din interiorul companiei ș.a.m.d.
Sustenabilitatea are nevoie de promovare în societate
Adrian Codîrlașu a mai evidențiat rolul pe care ”awareness”-ul și educația îl au în domeniul sustenabilității, mai ales în condițiile în care România este la început în acest drum, menționând faptul că situația actuală poate fi un avantaj în direcția exploatării tuturor oportunităților, mai ales în condițiile în care legislația privind practicile ESG nu este încă extrem de strictă.
”Deocamdată, legislația privind practicile ESG nu este extrem de strictă, însă, cu timpul va deveni. În ceea ce privește raportarea factorilor ESG, nu există încă expertiză pentru a evalua și calcula practicile de sustenabilitate pentru o companie în România. Pot fi obținute niște date, dar calitatea lor este posibil să nu fie atât de bună, corectă, relevantă sau concludentă. Este loc mare de îmbunătățire. În următoarea perioadă, legislația va deveni din ce în ce mai strictă, iar reglementatorii vor impune limite pe amprenta de carbon pe diverse industrii. Până la acel moment este important să profităm de toate fondurile disponibile și de oportunități”, a explicat directorul UniCredit Bank.
Digitalizarea, drumul cel mai scurt spre sustenabilitate
Din punctul său de vedere, nu trebuie să omitem faptul că digitalizarea reprezintă un alt element important al sustenabilității. Aceasta este prietenoasă cu mediul, pentru că presupune mai puțină hârtie, deci tăiem mai puțini copaci. De asemenea, crește experiența utilizatorului.
Fie că vorbim de credite online, mobile banking sau de relația în legătură cu administrația publică, digitalizarea va crește satisfacția consumatorului. El va avea acces la un anumit produs sau serviciu mult mai facil. Digitalizarea în cadrul sectorului bancar rămâne la fel de importantă în continuare, deoarece va crește eficiența, va îmbunătăți experiența clientului și va contribui la reducerea amprentei de carbon. UniCredit Bank are o experiență dovedită în susținerea demersurilor de dezvoltare strategică și ne reafirmăm angajamentul de a fi un partener activ al autorităților și actorilor din sectorul privat implicați în acest proces”, a precizat Adrian Codîrlașu.
Băncile finanțează numeroase activități din economia sustenabilă
Oficialul UniCredit Bank a declarat că piața bancară din România abundă în produse de finanțare pentru câteva activități care fac parte din economia sustenabilă. ”Avem credite pentru activități de economie circulară, care presupun utilizarea eficientă a resurselor. Apoi, finanțarea proiectelor de energie verde, cum ar fi: parcuri fotovoltaice sau turbine pentru generarea de energie pe bază de vânt. În acest domeniu, există o expertiză, pentru că aceste finanțări sunt practicate de mulți ani”, a exemplificat bancherul.
Adrian Codîrlașu s-a referit și finanțările verzi destinate populației, unde vedetele sunt împrumutul pentru locuințe verzi, adică acele clădiri care respectă cerințele de eficiență energetică, și creditele de consum acordate cu scopurile de a face diverse investiții de către persoanele fizice în panouri fotovoltaice puse pe locuință sau o turbină pusă lângă locuință pentru a genera energie verde.
Evenimentul ”Finanțare sustenabilă pentru România durabilă” este un proiect dezvoltat de GreenCommunity și BankingNews, cu susținerea Asociației Române a Băncilor, în calitate de Partener Instituţional, și BCR, BRD Groupe Société Générale, ING Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank și First Bank – Parteneri Finanțare Sustenabilă.