Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Pe 30 noiembrie, RetuRO deschide primul centru de sortare. Mircea Fechet: Începând cu al treilea an, țintele de colectare SGR vor depăși 90-95%

RetuRO, administratorul Sistemului național de Garanție-Returnare (SGR), avansează în eforturile de implementare ale proiectului în România, se arată într-un comunicat de presă remis de către RetuRO. Astfel, se pregătește deschiderea primului centru regional, în județul Cluj. În acest centru, amplasat în interiorul parcului industrial Olympian din comuna Bonțida, se va realiza numărarea și sortarea ambalajelor de băuturi colectate de la comercianți.

Construcția și amenajarea spațiului logistic aferent centrului, care va dispune de o suprafață totală de peste 4.700 de metri pătrați, este în plină desfășurare, urmând ca, în momentul finalizării acestei etape, să demareze instalarea echipamentelor de numărare și sortare asigurate de furnizorul Anker Andersen A/S din Danemarca. Compania este lider de piață în sisteme de numărare și sortare de înaltă performanță, iar RetuRO a semnat cu aceasta un contract de achiziție la cheie a echipamentelor pentru toate centrele naționale. Anker Andersen A/S va livra către RetuRO 20 de mașini de numărat în această fază, capabile să sorteze aproximativ 6,500 de ambalaje pe oră.

Mircea Bechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor:

”România este, din păcate, codaşa Europei la capitolul colectare separată şi reciclare. Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în alte state-membre şi dacă ne uităm la ţintele pe care le-am propus prin legislaţie pentru anul 1, anul 2 şi anul 3, vom observa că începând cu al treilea an, când considerăm noi că sistemul va fi suficient de bine aşezat, ţintele de colectare separată pentru ambalajul SGR să depăşească 90 – 95%, ceea ce reprezintă o ţintă comparabilă cu cea pe care o întâlnim în orice altă ţară din vestul Europei care are astăzi SGR-ul. 

Dacă vreţi un exemplu şi mai concret, Germania, ajunge la 96 până la 98% rata de returnare în funcţie de ambalaj, cea mai mare rată având-o la metal 98%. În România, în funcţie de cine numără, pentru că şi aici avem anumite lucruri de îmbunătăţit, în ceea ce priveşte reciclarea fracţiei municipale colectată separat, rata atinge un procent de aproape 14%”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, la un eveniment de specialitate, citat de Agerpres.

Centrul din județul Cluj este programat pentru deschidere oficială în data de 30 noiembrie 2023. În total, sistemul va funcționa în România cu 17 centre la nivel național, unde RetuRO, în calitate de administrator SGR, va transporta ambalajele de băuturi colectate de la cei aproximativ 80.000 de comercianți. Acestea vor fi numărate și sortate pentru a fi transportate, apoi, către companiile de reciclare, în vederea producerii de materie primă reciclată, care va fi folosita la producția de noi ambalaje de băuturi.

Investiția în toate cele 17 centre naționale reprezintă cea mai mare parte din finanțarea 100% privată obținută de RetuRo de la ING Bank, în cadrul unuia dintre cele mai mari credite private acordate în România pentru proiecte de mediu. Infrastructura SGR va fi dezvoltată treptat, până la jumătatea anului viitor, simultan cu creșterea volumului de ambalaje de băuturi puse pe piață de producători, returnate de consumatori și colectate de comercianți.

Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO:

“Toate eforturile noastre sunt concentrate, în acest moment, asupra operaționalizării sistemului SGR. Procesul de dezvoltare a punctelor de sortare și numărare este în curs de desfășurare, iar prioritatea noastră este să ne asigurăm că avem capacitatea necesară de a gestiona volumele de ambalaje care vor fi puse pe piață în fazele incipiente de funcționare a sistemului. Contractarea și pregătirea spațiilor industriale necesare pentru implementarea Sistemului Garanție-Returnare s-a dovedit o provocare, având în vedere noutatea absolută a sistemului, dar mai ales magnitudinea. Centrul din județul Cluj va fi pregătit pentru operare la sfârșitul lunii noiembrie, urmând o perioadă de 30 de zile de testare a echipamentelor instalate. Aici vor fi sortate anual și trimise către reciclatori în jur de 800 milioane de ambalaje de băuturi.

În ciuda tuturor provocărilor legate de implementarea SGR, rămânem ferm angajați în misiunea noastră de a pregăti România pentru cel mai mare proiect de economie circulară din istorie și un viitor în care fiecare dintre noi contribuie la o Românie mai curată și mai verde.”, a declarat Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO, citat în comunicatul de presă remis de către RetuRO.

La centrul RetuRO din Bonțida vor fi transportate, atât ambalajele de băuturi colectate manual, cât și automat, prin echipamente de tip RVM. Ambalajele din sticlă vor fi numărate, sparte și pregătite pentru reciclare. Ambalajele metalice (aluminiu și oțel), dar și cele din plastic vor fi numărate, sortate și compactate pentru a fi trimise la firmele de reciclare. Compania desfășoară, în acest moment, o campanie de recrutare de personal pentru toate cele 17 centre naționale, obiectivul fiind de aproximativ 600 de angajați până în vara anului viitor, dintre care cel puțin 500 vor lucra în centrele de sortare și numărare din întreaga țară.

Ce este Sistemul Garanție-Returnare (SGR)

Sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

Credit foto: Facebook / Mircea Fechet
Total
0
Shares
Pe aceeași temă