Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Un nou parc, destinat recreerii și sportului, va fi amenajat la Brașov

Din acest an, brașovenii vor avea o nouă zonă destinată recreerii și sportului în cartierul Valea Cetății, se arată într-un comunicat remis de Primăria Brașov. Municipalitatea a demarat lucrările de amenajare a unui nou parc în zona barajului din Valea Răcădăului, cunoscută sub numele de “La Iepure”.

“Va fi un nou parc, un parc pentru agrement și pentru bicicliști, fie că vorbim despre cei mai mici dintre ei, care vor avea o zonă de poligon de învățare a mersului pe bicicletă în siguranță, fie că vorbim de amatorii de mountain bike, care vor avea un circuit de pumptrack”, a declarat primarul Allen Coliban, potrivit sursei citate.

“Este un parc nou care a fost îmbunătățit în urma dezbaterilor publice, un parc care va avea aproximativ 400 de arbori nou plantați, un parc care va respecta specificul zonei și care va avea foarte multă vegetație perenă, o vegetație perfect integrată în zonă“, a mai informat edilul.

Proiectul include multiple facilități

Parcul va fi amenajat cu alei pietonale, piste de biciclete, un pavilion administrativ, o platformă betonată pentru asigurarea service-ului pentru biciclete, stații de bike sharing, fântână arteziană decorativă, aparate de fitness, mobilier urban din lemn – bănci pentru odihnă, coșuri de gunoi, foișoare, balansoare pentru adulți și locuri de joacă pentru copii. 

Randare a noului parc din Brașov. Credit foto: Facebook Allen Coliban

Potrivit informațiilor prezentate de Primăria Brașov, traseul pietonal propus este unul sinuos, cu o înclinare redusă, care va permite accesul persoanelor cu dizabilități și care încurajează funcția de agrement. 

Zona dedicată fitness-ului și locul de joacă vor fi dispuse de-a lungul aleii, iar piesele de mobilier urban vor fi poziționate la distanță inegală, de-a lungul aleii. Dispunerea lor urmărește nevoia de intimitate, umbră, direcția și descurajarea unei imagini controlate (evitând simetria, repetiția) specifice unui parc urban.

În apropierea barajului se află zona de acrobații destinată bicicliștilor, care va fi prevăzută cu elemente cu impact vizual minor – rampe din lemn, respectiv o rețea de alei care vor fi generate de modificarea ușoară a topografiei.

Parcul, amenajat pe suprafața de 16.192 metri pătrați 

“Se va realiza un spațiu multifuncțional, un pavilion administrativ, unde vor fi poziționate 20 de biciclete în regim de bikesharing, o alee de biciclete marcată cu marcaj rutier, semafoare și doi instructori, care poate deservi 40 de persoane”, a explicat ing. Vlad Lăzăroiu, șeful de șantier, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit ing. Vlad Lăzăroiu, parcul va avea atât alei pietonale pietruite, cât și alei din pământ. În plus, în partea superioară a parcului va exista o zonă de belvedere și o zonă de downhill pentru biciclete. Parcul, cu o suprafața de 16.192 de metri pătrați, va include zone verzi irigate și vor fi plantate mai multe specii de arbori, specifici zonei.

Vor fi plantați circa 400 de arbori / Ierburile perene, alternativă pentru gazon

Cea mai mare suprafață a parcului va reveni zonelor verzi, înierbate sau plantate cu flori, arbuști decorativi și aproximativ 400 arbori, conform proiectului de peisagism.

Edilul Allen Coliban, la startul lucrărilor. Credit foto: Facebook Allen Coliban

Pentru această zonă au fost alese plante specifice vegetației locale sau bine aclimatizate pentru condițiile specifice Văii Cetății, care să răspundă cerințelor estetice, respectiv funcționale (izolare fonică și vizuală, purificarea aerului etc). Specia dominantă între cei 400 de arbori care vor fi plantați va fi fagul, însă se vor planta și paltin de munte și, în mai mică măsură, ulm, stejar și tei pucios, rășinoase (molid, brad, pin silvestru), care de asemenea se regăsesc în flora locală.

În subarboret, vor fi alun, soc, sânger, corn și cununiță, arbuști care se regăsesc atât în pădurile din jurul Brașovului, cât și tradițional în grădinile și spațiile verzi din oraș. Ca o alternativă la gazon, o mare parte din suprafață va fi acoperită cu ierburi perene, care vor crea o legătură cu peisajul caracteristic transilvan, în care fânețe bogate în flori și microfauna asociată (insecte, păsări) alternează cu pădurile și crângurile de pe cursul râurilor. 

Poligonul pentru ciclism, funcție educativă

Poligonul pentru ciclism are o funcție educativă, iar simularea condițiilor din trafic se va face controlat, prin marcaje, semafoare, indicatoare, fără să existe intersectări între fluxuri. Configurația traseului prezintă înclinări diferite, există intersecții de diferite tipuri, iar alveolele verzi rezultate în interior vor primi piese de mobilier urban sau foișoare care pot fi folosite în timpul cursurilor. 

Băncile de odihnă prevăzute pentru observarea cursurilor sunt amplasate la o distanță mai mare față de pistă, fiind încurajată accesarea lor de pe traseul destinat exclusiv pietonilor.

Perimetrul în care va fi amenajat noul parc. Credit foto: Facebook Allen Coliban

Termenul de execuție a lucrărilor: iulie 2023

Termenul pentru executarea lucrărilor este iulie 2023, pentru partea de lucrări și amenajări, iar plantarea arborilor se va realiza în perioada de repaus vegetativ, dar nu mai târziu de 30 noiembrie.

Proiectul “Realizarea unui spațiu multifuncțional de recreere și sport” în zona “La Iepure”  este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării urbane și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului. Valoarea lucrărilor este de 6.339.357,65 lei, fără TVA, finanțarea nerambursabilă reprezentând 98% din cheltuielile eligibile.

via Primăria Municipiului Brașov

Total
0
Shares
Pe aceeași temă