Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

În 2023, în România au fost înmatriculate peste 16.800 de mașini electrice. Dacia Spring, cel mai bine vândut model. Cum arată infrastructura de încărcare? 

În 2023, în România au fost înmatriculate 16.852 de mașini electrice, în creștere cu 35% față de 2022, conform unei analize publicate recent de Lektri.co. Astfel, parcul de vehicule electrice înmatriculate în țara noastră a ajuns, în total, la 42.201 unități.

Numărul de vehicule electrice înmatriculate în România în fiecare lună din anul 2022, respectiv 2023. Sursă: Lektri.co

Așa cum se poate observa în graficul de mai sus, anul trecut, (aproape) în fiecare lună au fost înmatriculate peste 1.000 de noi vehicule electrice, excepție făcând luna aprilie, cu 962 de unități. La polul opus, cele mai multe înmatriculări au avut loc în luna iulie – 2.134 unități.

Dacia Spring – modelul electric preferat al românilor

În 2023, Dacia Spring a fost cea mai bine vândută mașină electrică din România, cu 6.877 de unități înmatriculate (40,81% din totalul pieței EVs de anul trecut). La depărtare, locul secund este ocupat de Tesla Model Y (2.156 de unități), iar pe al treilea loc se află Tesla Model 3 (1.149 unități). Iată cum arată clasamentul primelor 10 cele mai bine vândute modele electrice din România, în 2023:

(Sursă date: Lektri.co)

Pe teritoriul României sunt aproape 5.000 de stații de încărcare publice

Potrivit Lektri.co, care a analizat informațiile furnizate de platforma Plugshare, în prezent, pe teritoriul României există 4.967 de încărcătoare publice pentru vehicule electrice, distribuite în 2.067 de locații. Dintre acestea, 68,4% sunt Type 2 (încărcare AC), iar 30,4% sunt CCS/CHAdeMO (încărcare DC). 

În plus, rețeaua Tesla Supercharger deține 62 puncte de încărcare rapidă distribuite în 8 locații din țară, acestea fiind disponibile și pentru utilizatorii altor mărci de automobile. 

“Infrastructura de încărcare a prezentat și ea o dezvoltare rapidă, inaugurându-se tot mai multe hub-uri de încărcare cu mai multe puncte în diferite locații din țară, atât în interiorul orașelor cât și pe principalele căi de tranzit. Operatori precum Renovatio E-ChargeEnelXEON DriveMol PlugeeEVConnectPlugpointEldriveEvGoSmartCharge și alții investesc constant în dezvoltarea rețelei de încărcare”, se mai arată în analiza Lektri.co.

*Este util de menționat că, așa cum evidențiază și analiza citată, numărul stațiilor de încărcare raportate nu este unul oficial, ci mai degrabă o estimare.

via Lektri.co

Credit foto: Shutterstock
Total
0
Shares
Pe aceeași temă