Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Copaci ”betonați” în Sectorul 5 al Capitalei. Tot mai multe spații verzi din București dispar sub asfalt și pavele

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, parte din Grupul Verzilor, a atras atenția prin intermediul unui videoclip postat pe rețelele sociale asupra unei practici tot mai răspândită în Sectorul 5 al Capitalei: ”betonarea copacilor”.

Este vorba despre aplicarea unui bitum la baza copacilor, care în teorie ar trebui să permită apei să treacă, însă în practică acest lucru nu se întâmplă. Un alt aspect îngrijorător este reducerea sau desființarea grădinilor de bloc prin pavare – o ”soluție” care permite înlocuirea fostelor trotuare cu locuri de parcare și înființarea unor trotuare prin grădinile blocurilor.

Ce spune Nicu Ștefănuță în videoclipul postat: 

”Am venit la sesizarea unui voluntar de-al nostru în Sectorul 5. Aici a fost o grădină care a fost tăiată. De unde știu că a fost tăiată? Pentru că în acest copac au rămas urme de la gardul care înconjura grădina. Dar mai important, au pus acest ciment la toate rădăcinile acestor copaci.

Și mi-au zis muncitorii de aici: ”E ceva soluție de cauciuc din Germania”. În primul rând, nu-i de cauciuc, nu trece apa – am turnat apă aici și băltește. Apa asta se va evapora în 5 minute. Ca să hrănești acest pom pe timpul verii vei folosi foarte multe apă, dar acești copaci probabil că vor muri, din păcate.

Toți copacii de aici – sute de arbori – au acest bitum la bază. Care este scopul? Să creeze locuri de parcare. Pentru că acesta este un sector al mașinilor.”

Nu este prima dată când primăria condusă de Cristian Popescu Piedone execută tipul acesta de lucrări. Chiar Garda de Mediu a amendat cu 80.000 de lei, în luna mai a anului 2023, societățile care se ocupau de lucrări pe Strada Făt Frumos din Sectorul 5 din același motiv – pavarea spațiului verde. 

”De asemenea a fost aplicată şi sancţiunea complementară de desfiinţare a lucrărilor şi aducerea terenului la starea iniţială. Ca măsură suplimentară, comisarii au impus interzicerea schimbării destinaţiei sau reducerea suprafeţelor terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism”, se arăta în textul postat la vremea respectivă de către Garda Națională de Mediu pe pagina oficială de Facebook.


De precizat este faptul că practica de a ”betona” copaci este tot mai răspândită în ultimii ani în București. Periodic, cetățeni ai Sectorului 3 se plâng pe grupuri de Facebook despre lucrări făcute după același tipar – grădini de bloc pavate, trotuare care înconjoară copaci, arbori betonați pentru a crea în jur locuri de parcare. 

Din păcate, o parte dintre administrațiile Bucureștiului își arată prin acest tip de lucrări atât neputința, cât și nepăsarea față de spațiile verzi și calitatea vieții în Capitală. 

Mulți copaci sunt omorâți fie de betonări, fie de tratamentul necorespunzător sau toaletări excesive într-un oraș care suferă deja la capitolele spații verzi și poluare. Grija față de arbori, dar și suprafața și accesibilitatea spațiilor verzi, vorbesc despre sănătatea unui oraș și a oamenilor care îl locuiesc. 

Total
0
Shares
Pe aceeași temă