Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

OMV Petrom va instala 400 de stații de încărcare ultra-rapidă a mașinilor electrice în România, Ungaria și Slovacia. Proiectul, finanțat prin fonduri europene

Grupul OMV Petrom a primit aprobarea pentru un contract finanțat din fonduri europene, prin care va instala peste 400 de stați de încărcare ultra-rapidă a mașinilor electrice de-a lungul Rețelei Transeuropene de Transport (TEN-T), conform unui comunicat transmis de compania energetică. Hub-urile urmează să fie instalate în RomâniaSlovacia și Ungaria până în luna noiembrie a anului 2025.

Finanțarea europeană este realizată prin intermediul Agenției Executive Europene pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA), vizând proiectul “Accelerarea rețelei de stații de încărcare ultra-rapidă din Centrul și Estul Europei”. Demersul este susținut de Ministerul Transporturilor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.  

Contractul de finanțare a fost semnat de către CINEA și OMV Petrom Marketing, coordonator al aplicației, urmând ca fiecare dintre companii să implementeze proiectul în țările prinse în proiect.

Investiția totală a proiectului, estimată la 40 de milioane de euro / În România, 328 de stații vor fi instalate în 80 de localități

Potrivit sursei citate, investiția totală în acest proiect este estimată la aproximativ 40 milioane de euro. Din această sumă, circa 15 milioane de euro sunt asigurați din fonduri europene, prin programul de finanțare Facilitatea “Conectarea Europei” (CEF), aproape 5 milioane de euro reprezintă credit bancar de la Banca Comercială Română, iar restul finanțării este asigurat din surse proprii.

Proiectul implică instalarea a peste 400 de puncte de încărcare ultra-rapidă, fiecare cu o putere instalată de 150 kW, până la sfârșitul anului 2025. Dintre acestea, 328 vor fi instalate în 80 de locații din România52 de puncte de încărcare vor fi instalate în 11 locații din Slovacia, iar 28 de puncte vor fi instalate în 7 locații din Ungaria.

Toate stațiile vor permite reîncărcarea ultra-rapidă a mașinilor electrice, adică în circa 10-15 minute, în funcție de capacitatea vehiculelor, pentru o autonomie de funcționare de 200 de kilometri.

La finalul anului 2022, OMV Petrom a anunțat că va deveni prima companie energetică din regiune cu o rețea de hub-uri electrice în patru țări din Europa de Sud-Est, dezvoltată împreună cu parteneri din sectorul mobilității electrice. 

La sfârșitul lunii iunie, OMV Petrom avea 150 de puncte de reîncărcare în stațiile de alimentare Petrom și OMV din România și din regiune. 

via OMV Petrom

Total
0
Shares
Pe aceeași temă