Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Comisia Europeană: Bistrița, printre orașele finaliste selectate pentru „Premiile europene ale orașului verde” 

Comisia Europeană a anunțat orașele finaliste pentru „Premiile europene ale orașului verde”. Bistrița se află printre orașele finaliste.

Premiile „Capitala europeană verde” și „Green Leaf recunosc eforturile remarcabile pe care le depun orașele mari și mici pentru a îmbunătăți mediul de viață al locuitorilor lor, precum și angajamentul cu care acestea stimulează noi activități transformatoare.

Valencia și Cagliari, finaliste pentru premiul „Capitala europeană verde 2024”

Finalistele pentru premiul „Capitala europeană verde 2024” sunt orașele Valencia, din Spania, și Cagliari, din Italia. Premiul „Capitala verde” recunoaște și recompensează eforturile locale de îmbunătățire a mediului și, prin urmare, a economiei și a calității vieții în orașele cu peste 100.000 de locuitori. Premiul se acordă anual unui oraș care este deschizător de drumuri în ceea ce privește un stil de viață urban ecologic. 

Elsinore, Velenje și Bistrița, finaliste pentru premiul Green Leaf 2024

În plus, trei orașe au fost preselectate ca finaliste pentru premiul „Green Leaf 2024” (Frunză Verde Europeană 2024), care recunoaște eforturile durabile ale orașelor mici (între 20.000 și 99.999 de locuitori): Elsinore (Danemarca), Velenje (Slovenia) și Bistrița (România). 

Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Orașele se află în centrul luptei noastre împotriva crizelor legate de climă, poluare și biodiversitate. Este vorba despre combaterea poluării aerului, promovarea mobilității curate, reducerea consumului de energie în clădiri, ecologizarea spațiilor urbane și abordarea complet diferită a gestionării deșeurilor. Îi arătați Europei calea de urmat și vă situați pe primele locuri în privința eforturilor depuse pentru a efectua schimbările sistemice și pe termen lung la care seface apelîn cadrul Pactului verde european.”

Orașele finaliste anunțate astăzi au fost alese pe baza a 12 indicatori de mediu pentru „Capitala verde”, respectiv a șase domenii tematice de mediupremiile „Frunza verde”. În octombrie, acestea se vor prezenta juriului prezidat de Comisie, expunându-și strategia de comunicare și un plan de acțiune privind modul în care intenționează să își pună în aplicare strategia și să își implice cetățenii și părțile interesate pentru a-și îndeplini obiectivele ecologice.

Selecția unui oraș premiat cu titlul de Frunză Verde Europeană, la care este finalist și orașul Bistrița, este evaluată pe baza a 6 domenii tematice de mediu:

  • Natura, biodiversitatea, utilizarea durabilă a terenurilor și solul
  • Calitatea aerului și zgomotul
  • Apă
  • Deșeuri și economie circulară
  • Schimbările climatice și performanța energetică
  • Mobilitate Urbană Durabilă

Orașele câștigătoare vor fi anunțate la 27 octombrie 2022, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor din „Capitala verde” a acestui an, Grenoble. Mai multe informații sunt disponibile pe site-urile „Capitala europeană verde” și „Frunza verde europeană”.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă