Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Programul “Casa Verde Fotovoltaice” va fi deblocat miercuri, 22 noiembrie. Ce a declarat ministrul Mediului 

În perioada 22 noiembrie, ora 10:00 – 28 noiembrie 2023, ora 23:59, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va organiza o nouă sesiune de înscriere pentru validarea potențialilor instalatorilor în cadrul Programului “Casa Verde Fotovoltaice”, informează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, într-o postare pe pagina oficială de Facebook. 

Curtea de Apel Oradea a hotărât suspendarea Programului “Casa Verde Fotovoltaice” în data de 26 septembrie 2023. Această decizie a fost luată în urma unui proces intentat împotriva Administrației Fondului pentru Mediu de una dintre companiile respinse din program. Acuzația vizează presupusa nerespectare a prevederilor Ghidului de Finanțare a Programului (detalii aici). 

Ministrul Mircea Fechet a anunțat, luni, 20 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, că a încercat să găsească o posibilitate de mediere a acestui conflict. Firma care a dat în judecată Administrația Fondului pentru Mediu a promis că va renunța la proces în cazul în care va fi validată ca instalator autorizat. 

90.000 de potențiali beneficiari ai Programului 

“Sunt 90.000 de beneficiari, 90.000 de familii care așteaptă Programul “Casa Verde Fotovoltaice”, astăzi blocat de decizia unei instanțe de judecată, respectiv Curtea de Apel Oradea […]. În urmă cu câteva zile, am invitat la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor reprezentanții companiei care au dat în judecată AFM-ul. De asemenea, am invitat și reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu, încercând să găsesc o posibilitate de mediere a acestui conflict între un privat și statul român”, a declarat ministrul Fechet, în cadrul conferinței de presă.   

Ministrul a anunțat o posibilă cale de soluționare a problemei: “Vreau să anunț faptul că am ajuns la o înțelegere între părți, în sensul în care miercuri, în această săptămână, la ora 10:00, vom deschide o nouă sesiune prin care vom valida potențialii instalatori”.

“Am primit promisiunea societății că, în măsura în care se va deschide o nouă sesiune și în măsura în care va fi validată ca instalator autorizat de către Ministerul Mediului, aceasta va renunța la procesul pe care îl avem, va face o cerere de renunțare la judecată”, a completat demnitarul. 

Bugetul alocat sesiunii din acest an a Programului: aproape 2 miliarde de lei 

Conform informațiilor transmise de Agerpres, bugetul alocat sesiunii din acest an a programului “Casa Verde Fotovoltaice” este de aproape două miliarde de lei. În cadrul acestui Program, au fost validați 515 instalatori. Din suma totală alocată, peste 1,7 miliarde de lei sunt destinate persoanelor fizice, iar unităților de cult le revin 17,5 milioane de lei.

Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.

Credit foto – Bill Mead / Unsplash

Total
0
Shares
Pe aceeași temă