Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

România va avea un sistem de garanție-returnare (SGR) pentru ambalajele de sticlă, plastic și metal ale băuturilor. Ce presupune acest sistem?

Executivul a aprobat astăzi, în Ședința de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, proiectul de Hotărâre privind desemnarea administratorului sistemului de garanție-returnare (SGR) pentru ambalaje.

Astfel, S.C. RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A., persoană juridică română, unică la nivel naţional, a fost desemnată exclusiv pentru a implementa, gestiona, opera şi a asigura finanţarea sistemului de garanţie-returnare, se arată într-un comunicat remis de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Barna Tánczos: Intrăm în ultima etapă a procesului de implementare pentru SGR

„Implementarea SGR în România va avea o contribuție esențială în atingerea țintelor ambițioase de reciclare și colectare, pe care țara noastră și le-a asumat. Prin desemnarea RetuRo ca administrator al SGR, intrăm practic în ultima etapă a procesului de implementare, aceea de construcție efectivă a sistemului. În perioada imediat următoare vom avea o întâlnire cu reprezentanții companiei, în cadrul căreia vom discuta și stabili planul de implementare, calendarul și etapele acestuia”, a afirmat ministrul mediului, apelor și pădurilor.

”Chiar dacă vorbim despre un proces de implementare foarte complex, o provocare reală pentru toți factorii implicați, un lucru este cert: România are nevoie de un SGR 100% operațional în cel mai scurt timp posibil, astfel încât să scăpăm odată pentru totdeauna de tonele de deșeuri aruncate la întâmplare, pe drumuri, în șanțuri, pe câmpuri, în lacuri sau râuri”, a explicat Barna Tánczos

Ce presupune SGR?

SGR presupune reținerea unei garanții de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată, sumă care va fi recuperată de consumatori imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România. De asemenea, sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele de mici dimensiuni la supermarketuri.

Desemnarea Administratorului SGR își propune uniformizarea și menținerea unei coerențe în implementarea sistemului de garanție-returnare, la nivel național. Mai mult, fiind o entitate ce va funcționa pe întreg teritoriul României, este satisfăcut dezideratul de a da posibilitatea consumatorilor finali să își poată recupera garanția, indiferent de locul inițial de cumpărare. În acest mod, returnarea va fi mai facilă, ceea ce va conduce la creșterea cantității de materiale colectate. 

Sursă foto: Facebook Ministerul Mediului – România

Pentru ce fel de ambalaje se va reține garanție?

SGR se referă la ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.

Ce se întâmplă cu ambalaje după colectare?

Cantitățile de ambalaje returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată prin operatorul unic de sistem (RetuRo), la fel ca în statele în care sistemul funcționează deja.

S.C. RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A. este o entitate  în care se regăsesc reprezentanții producătorilor,  ai comercianților, dar și statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecția mediului, cu un procent de 20% din acțiuni.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă