Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Primăria Sectorului 2 intenționează să exproprieze și să restaureze ”Moara lui Assan”. Reabilitarea monumentului ar putea fi realizată în urma unui concurs internațional de soluții.

Credit foto: Munteanu Anca / Wikimedia Commons

Primăria Sectorului 2 intenționează să restaureze monumentul “Moara lui Assan”, un proiect în acest sens fiind adoptat în ședința de miercuri a Consiliului Local, conform Agerpres. Astfel, primăria condusă de Radu Mihaiu își dorește să exproprieze monumentul, să-l restaureze și să-i ofere noi funcțiuni, printr-un concurs internațional de soluții.

Prin actul normativ adoptat, Consiliul Local cere acordul Consiliului General al Municipiului Bucureşti pentru împuternicirea sa expresă de a hotărî cu privire la organizarea unui concurs internaţional de soluţii, în scopul elaborării proiectului vizând reconversia, restaurarea, consolidarea monumentului istoric “Moara lui Assan” (corpul principal şi clădirile secundare de pe cele două terenuri) şi a altor intervenţii necesare pentru dezvoltarea “unui pol generator de activităţi educaţionale şi socio-culturale“, precum şi realizarea studiului de fezabilitate necesar iniţierii procedurii de expropriere.

Potrivit hotărârii, mai precizează Agerpres, deşi ansamblul imobiliar “Moara lui Assan” este clasificat în evidenţele Ministerului Culturii şi Cultelor ca fiind monument istoric de valoare naţională, situl nu a fost supravegheat, actualii deţinători nu au manifestat interes pentru conservarea construcţiilor, astfel că acestea au suferit “distrugeri semnificative”, urmare a unor incendii ce au distrus părţi importante din corpuri secundare ale clădirii, dar şi ca urmare a furturilor de materiale din structura de rezistenţă a corpului principal al clădirii, ce au avut ca efect prăbuşirea acoperişului. 

În prezent, terenul şi construcţiile aferente, deţinute în proprietatea privată a unor persoane fizice şi juridice, se află într-un stadiu avansat de degradare, necesitând intervenţia urgentă a autorităţilor.

Moara lui Assan este prima moară cu aburi din România și a fost construită în anul 1853, în zona Obor – Lizeanu. După 1990, ansamblul de clădiri, unde în trecut se măcinau cereale, se produceau uleiuri, lacuri, culori sau săpun, a suferit mai multe distrugeri semnificative. Dintre acestea, amintim un incendiu de proporții petrecut în anul 2008, prăbușirea acoperișului și a unui perete din corpul principal, în anul 2012.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă