Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Raiffeisen Bank, a treia emisiune de obligațiuni verzi. Romulus Mircea: ”Finanțăm clădiri verzi, energia regenerabilă, agricultura sustenabilă și economia circulară”

Raiffeisen Bank a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni corporative în lei, fiind a treia emisiune de obligațiuni verzi a băncii și a doua serie de obligațiuni senior nepreferențiale. Emisiunea de obligațiuni a fost adresată către investitori instituționali și a atras 525 milioane de lei pe o maturitate de 5 ani, cu un cupon anual fix de 8,927%, care se situează la aproximativ 0,95 p.p peste randamentul titlurilor de stat în lei de referință cu aceeași maturitate.

Cu o cerere totală de peste 550 milioane de lei, emisiunea a fost suprasubscrisă de 1,85 ori față de suma anunțată inițial în deschiderea plasamentului privat. Obligațiunile urmează a fi listate dual pe bursa din Luxembourg (LuxSE) și București (BVB) și vor fi incluse în baza de fonduri proprii și datorii eligibile ale băncii, după confirmarea prealabilă a eligibilității de către Banca Națională a României.

”Prin această nouă emisiune de obligațiuni, reconfirmăm angajamentul nostru de a contribui la dezvoltarea pieței de capital locale și de a mobiliza resursele financiare către investiții sustenabile care să asigure tranziția României către o economie durabilă și decarbonizată. De asemenea, ne bucură interesul manifestat de către investitorii instituționali pentru obligațiunile verzi, ceea ce ne arată că aspectele legate de sustenabilitate joacă un rol tot mai important în procesul decizional de alocare a capitalului”, a spus Mihail Ion, CFO și vicepreședinte la Raiffeisen Bank.

”Fondurile atrase prin aceste emisiuni de obligațiuni vor fi direcționate în proiecte verzi care respectă criteriile de eligibilitate definite în noul Cadru pentru Obligațiuni Sustenabile lansat de bancă în luna aprilie a acestui an. Pe lângă finanțările de clădiri verzi, care până în prezent au constituit cea mai mare parte din portofoliul nostru de credite verzi, pentru viitor ne așteptăm la o dezvoltare mai accelerată a finanțărilor în zona de energie regenerabilă, agricultură sustenabilă și economie circulara”, a declarat Romulus Mircea, director executiv Managementul Activelor și Pasivelor la Raiffeisen Bank.

Prin emisiunea de obligațiuni senior nepreferențiale, banca își consolidează baza de fonduri proprii și datorii eligibile în linie cu cerințele regulatorii, creând astfel premizele pentru o dezvoltare sustenabilă a activității de creditare.

Directiva europeană privind redresarea și rezoluția bancară (BRRD I si II), transpusă în legislația locală prin legea 312/2015 cu actualizările și modificările ulterioare, prevede crearea la nivelul tuturor instituțiilor de credit din Uniunea Europeană a unei rezerve financiare suplimentară fondurilor proprii, în principal sub forma unor instrumente de datorii eligibile subordonate depozitelor bancare, cu scopul de a contribui la creșterea stabilității financiare a sistemului bancar și o protecție sporită a deponenților.

Grupul Raiffeisen are 25 de ani de activitate pe piața bancară din România și deserveste peste 2,28 milioane de clienți, persoane fizice și juridice. Banca are aproape 4.700 de angajați, 300 de agenții în toată țara, 1.131 ATM-uri & MFM-uri și o rețea de peste 26.400 POS-uri.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă