Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Comisia Europeană a alocat o schemă de ajutorare a României de 32 milioane de euro pentru promovarea împăduririi

Comisia Europeană a aprobat, în baza normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutoare a României în cuantum de 32 milioane de euro care vizează sprijinirea investițiilor pentru promovarea împăduririi. Schema va fi finanțată integral prin Mecanismul de redresare și reziliență (MRR), în urma rezultatului pozitiv al evaluării de către Comisie a Planului de redresare și reziliență al României și a adoptării planului de către Consiliu.

Schema de ajutoare își propune să îmbunătățească reziliența și valoarea de mediu a ecosistemelor forestiere, în special a speciilor și a ecotipurilor, în perspectiva viitoarelor condiții climatice din România. În cadrul acesteia, se vor sprijini în special

  • crearea, dezvoltarea și modernizarea de capacități de producție de puieți forestieri
  • producția, prelucrarea și condiționarea semințelor utilizate pentru împădurire.

Granturile vor acoperi între 70% și 90% din costurile de investiții eligibile

În cadrul schemei, sprijinul se va acorda sub formă de granturi directe care acoperă între 70% și 90% din costurile de investiții eligibile. De această schemă vor putea beneficia deținătorii de păduri publici și privați și producătorii autorizați de material forestier de reproducere. Schema de ajutoare se va încheia la 30 septembrie 2024.

Comisia a stabilit că schema este necesară și oportună pentru a îmbunătăți reziliența și valoarea de mediu a ecosistemelor forestiere din România. Mai mult, Comisia a concluzionat că schema este proporțională și nu va avea efecte negative nejustificate asupra concurenței și a schimburilor comerciale din UE. Pe această bază, Comisia a aprobat schema de ajutoare a României în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Comisia evaluează cu prioritate măsurile care presupun acordarea de ajutoare de stat cuprinse în planurile naționale de redresare prezentate în contextul MRR și a oferit orientări și sprijin statelor membre în etapele pregătitoare ale planurilor naționale, pentru a facilita implementarea rapidă a MRR.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă