Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Parlamentul European a aprobat o legislație care obligă companiile să garanteze că produsele pe care le vând nu au provocat degradarea pădurilor

Parlamentul European a aprobat, la sfârșitul săptămânii trecute, o nouă legislație privind combaterea defrișărilor la nivel mondial. În acest sens, companiile vor fi obligate să garanteze că produsele vândute în Uniunea Europeană nu au provocat defrișări sau degradarea pădurilor.

Măsura este utilă în contextul în care, potrivit unui comunicat remis de Parlamentul European, între anii 1990 și 2020, au fost defrișate suprafețe care depășesc ca mărime aria Uniunii Europene. În plus, consumul din interiorul blocului comunitar este responsabil pentru aproximativ 10% din defrișările globale.

Pentru a putea fi vândute în UE, produsele vor avea nevoie de “declarație de diligență”

După cum este precizat în comunicatul Parlamentului European, noua legislație nu va interzice importurile din anumite țări sau a unor anumite mărfuri, însă companiile vor putea vinde produse în UE doar dacă furnizorul lor a emis o așa numită “declarație de diligență”. Acest document ar trebui să ateste că respectivul produs nu provine de pe terenuri defrișate și nu a avut niciun impact asupra degradării pădurilor, inclusiv a pădurilor primare de neînlocuit, după 31 decembrie 2020.

Parlamentul solicită și ca aceste companii să fie obligate să verifice dacă produsele respective respectă legislația aplicabilă în țara de producție, inclusiv legislația privind drepturile omului, și că au fost respectate drepturile popoarelor indigene afectate.

Produsele reglementate de noua legislație sunt bovinele, cacao, cafeaua, uleiul de palmier, soia și lemnul, inclusiv produsele care provin de la animale hrănite cu aceste mărfuri sau care conțin sau au fost fabricate folosind aceste mărfuri (cum ar fi pielea, ciocolata și mobila). În timpul negocierilor, eurodeputații au reușit să adauge pe lista produselor reglementate și cauciucul, mangalul, produsele din hârtie tipărită și mai mulți derivați pe bază de ulei de palmier.

Controale în funcție de nivelul de risc

Comisia Europeană va clasifica țările sau regiuni ale acestor țări în funcție de criteriile de risc (scăzut, standard sau ridicat), pe baza unei evaluări obiective și transparente, în termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a regulamentului. Produsele care provin din țări cu risc scăzut vor beneficia de o procedură simplificată în materie de diligență. Operatorii vor fi verificați într-o proporție care depinde de nivelul de risc al țării: 9% pentru țările cu risc ridicat, 3% pentru cele cu risc standard și 1% pentru cele cu risc scăzut.

În plus, autoritățile competente ale Uniunii Europene vor avea acces la informații relevante furnizate de companii, cum ar fi coordonate de geolocație, și vor face verificări cu ajutorul instrumentelor de monitorizare prin satelit și al analizelor de ADN pentru a verifica de unde provin produsele.

Penalizările pentru nerespectarea normelor vor fi proporționale, iar amenda maximă va trebui să fie de cel puțin 4% din cifra de afaceri anuală realizată în Uniunea Europeană de operatorul sau comerciantul care încalcă normele, se mai arată în comunicatul transmis de Parlamentul European.

Următorii pași

Textul urmează să fie aprobat oficial de către Consiliu. El va fi apoi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare după alte 20 de zile.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă