Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Ministrul mediului, Barna Tánczos, anunță intrarea în funcțiune a sistemului de trasabilitate a deșeurilor aduse din alte state

Ministrul mediului, Barna Tánczos, a anunțat intrarea în vigoare, de la 1 iulie, a sistemului de trasabilitate a deșeurilor transfrontaliere, un proiect pilot prin care România devine pionier la nivel European. 

Sistemul de trasabilitatea a deșeurilor reprezintă o modalitate care va permite localizarea și urmărirea deșeurilor aduse în țară din alte state.

Ce presupune sistemul de trasabilitate a deșeurilor

Potrivit ministrului Barna Tánczos, „Sistemul de trasabilitate a deșeurilor care intră în funcțiune de mâine, în România, este primul sistem de acest fel din Europa și suntem astfel, pioneri în acest domeniu. Sistemul este dezvoltat de Administrația Fondului pentru Mediu, în colaborare cu Garda Națională de Mediu.”

Sistemul presupune înrolarea tuturor companiilor care dețin capacități de reciclare în acest sistem informatic,  corelarea capacității de reciclare cu cantitățile de deșeuri aduse în țară din alte state, anunțarea cu 24 de ore înainte de apariția la graniță a fiecărui transport, recepția în 48 de ore de la trecerea frontierei a cantităților la destinație. Ulterior, aceste cantități vor fi corelate cu capacitatea de reciclare și transformate în materie primă pentru industrie, indiferent dacă vorbim de feroase, neferoase, plastic, componente de calculatoare sau alte bunuri”, a explicat ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Niciun transport nu va intra în țară fără să fie verificat  

Ministrul mediului, apelor și pădurilor a anunțat numărul final de puncte de trecere a frontierei pentru deșeurile care intră în România: 

„Inițial, am propus limitarea la 15 a numărului de puncte de trecere a frontierei. În urma consultării publice, suntem la 19 puncte de trecere a frontierei pentru că anumite bunuri, de exemplu feroasele veneau pe cale feroviară și aveau rute bine stabilite.”

„În toate aceste puncte de trecere a frontierei, vom asigura verificarea fiecărui transport anunțat prin sistemul informatic, prin comisarii Gărzii de Mediu. Niciun transport anunțat nu va intra în țară fără o verificare prealabilă”, a subliniat Barna Tánczos.

Sursa foto: Facebook Tánczos Barna

Total
0
Shares
Pe aceeași temă