Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

UE investește peste 6 miliarde de euro în proiecte eficiente, sustenabile și sigure de infrastructură de transport. Ce planuri vor fi finanțate? 

Comisia Europeană a selectat 107 proiecte de infrastructură de transport care vor primi granturi UE în valoare de 6,2 miliarde de euro prin intermediul Mecanismului pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility – CEF), un instrument pentru investiții strategice în infrastructura de transport. 

Potrivit unui comunicat remis de Comisia Europeană, peste 80% din finanțare va sprijini proiecte îndreptate către dezvoltarea unor rețele mai eficiente, mai sustenabile și mai raționale de căi ferate, căi navigabile interioare și rute maritime de-a lungul rețelei transeuropene de transport (TEN-T). 

Totodată, investițiile vor întări culoarele de solidaritate UE-Ucraina, create pentru a facilita exporturile și importurile Ucrainei, informează sursa menționată anterior. 

Care sunt principalele proiecte selectate în vederea finanțării? 

După cum informează Executivul UE, conexiunile feroviare transfrontaliere majore, de-a lungul rețelei centrale TEN-T, au fost prioritare pentru finanțare. 

Câteva dintre proiectele selectate includ, în special, tunelul Brenner (care leagă Italia și Austria), Rail Baltica (care leagă cele trei state baltice și Polonia cu restul Europei), precum și tronsonul transfrontalier dintre Germania și Țările de Jos (Emmerich–Oberhausen). 

În plus, porturile maritime din IrlandaGreciaSpaniaLetoniaLituaniaȚările de Jos și Polonia vor primi finanțare pentru dezvoltarea alimentării cu energie electrică la țărm pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră generate de navele ancorate.

Pentru a adapta transportul pe căile navigabile interioare la provocările viitorului, infrastructura poziționată de-a lungul căilor navigabile Sena-Scheldt dintre Franța și Belgia va fi modernizată. Porturile interioare de pe Dunăre și bazinele Rinului, precum Viena și Andernach, vor primi, de asemenea, investiții.

Pentru a crește și mai mult siguranța și interoperabilitatea transportului feroviar din UE, Sistemul European de Management al Traficului Feroviar (ERTMS) va fi instalat pe trenuri și linii de cale ferată din CehiaDanemarca,GermaniaFranțaAustria și Slovacia

Transporturi rutiere și aeriene mai sigure și eficiente

În ceea ce privește transportul rutier, mai multe state membre ale UE vor implementa sisteme și servicii inteligente de transport (ITS) pentru un transport mai sigur și mai eficient. Totodată, mai multe state membre ale blocului comunitar vor primi sprijin pentru proiecte de gestionare a traficului aerian european, în vederea creșterii eficienței transportului aerian și a creării unui “cer unic european” (Single European Sky). 

România a obținut finanțări de aproape 600 de milioane de euro 

“La acest apel de proiecte, România a obținut finanțări de aproape 600 de milioane de euro dintr-un total de 6,2 miliarde disponibili pentru toate țările Uniunii Europene. Proiectele României acoperă toate modurile de transport, dar cea mai mare parte a finanțării se va duce înspre lucrări de modernizare a căilor ferate. De asemenea, România a accesat fonduri însemnate și pentru Culoarele Solidarității, care sunt conexiunile UE cu Moldova și Ucraina”, a declarat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

Cele 107 proiecte au fost selectate dintr-un număr total de 353, depuse în urma cererii de propuneri publicate în 2022.

Finanțarea UE va fi sub formă de granturi, care vor fi utilizate pentru cofinanțarea costurilor totale ale proiectelor.

via European Commision

Credit foto: Aleksandr Popov – Unsplash

Total
0
Shares
Pe aceeași temă