Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Proiectul pilot pentru achiziția de automotoare pe hidrogen a fost aprobat în Guvernul României

Guvernul României a aprobat, în ședința de astăzi, 20 iulie, achiziția primelor trenuri nepoluante pe hidrogen din România, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a secretarului de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu.

Proiectul pilot, implementat de Autoritatea Feroviară Română, vizează achiziția a 12 automotoare de 160 de locuri, precum și servicii de întreținere și reparații a vehiculelor și alimentare cu hidrogen, pe termen lung. 

Proiectul va deservi prin servicii cu frecvență ridicată rutele din nordul Municipiului București și județul Ilfov, în conexiune cu județele învecinate Argeș, Dâmbovița și Giurgiu. Datorită fiabilității noilor vehicule, trenurile vor ajunge și până în județele Olt și Dolj. 

Astfel, se vor asigura:

  • trenuri la 30 de minute între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni
  • trenuri la 30 de minute între Gara de Nord – Chitila – Săbăreni și Titu
  • trenuri la o oră între București – Găești – Pitești
  • trenuri la o oră între București și Târgoviște
  • 4 trenuri pe zi între București – Slatina – Craiova prin Pitești

Trenurile vor permite îmbarcarea cu bicicleta și accesul facil pentru persoanele cu dizabilități.

Costurile totale estimate ale proiectului sunt de 973 de milioane de euro, fără TVA

Finanțarea proiectului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Prin înlocuirea tracțiunii diesel cu cea electrică bazată pe pile de combustie cu hidrogen se reduce poluarea din transporturi cu un echivalent a peste 600.000 euro pe an și, de exemplu, 18.348 tone CO2/an și 306 tone NOx/an, contribuind astfel la atingerea obiectivelor din strategiile europene și naționale de atingerea efectului net-zero al poluării în 2050. 

Sursă foto: Facebook Irinel Ionel Scriosteanu

Total
0
Shares
Pe aceeași temă