Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Șapte din zece investitori au un apetit în creștere pentru proiecte verzi

72% dintre investitori au un apetit ¬mai mare pentru portofolii de proiecte verzi și vor mai multă transparență din partea companiilor cu privire la obiectivele lor de sustenabilitate în contextul post-pandemic. Totodată, aproape 60% din marile companii susțin că își accelerează tranziția către o economie verde, potrivit unui studiu ING Bank realizat în 2021 în colaborare cu compania Longitude (parte a grupului Financial Times).

Pentru 33% dintre companii, sănătatea și starea de bine a angajaților ocupă primul loc în topul celor mai urgente priorități de sustenabilitate în următoarele 12 luni, iar pe agenda investitorilor este pe locul trei. Similar, aproximativ 32% dintre companii spun că se vor concentra pe inovațiile în produse și servicii verzi, precum și pe gestionarea sustenabilă a lanțului de aprovizionare, iar 30% dintre acestea pe reducerea amprentei de carbon.

Claudiu Sabău, Head of Clients, Wholesale Banking, ING Bank România, explică: „Din 2014, sustenabilitatea a devenit parte din strategia ING. Ne bucurăm să vedem tot mai mulți clienți care își definesc obiective clare de sustenabilitate și venim în întâmpinarea nevoilor lor prin oferirea de credite verzi (“green loans” și “sustainability-linked loans”) și prin oferirea de consultanță în structurarea programelor de finanțare prin intermediul piețelor de capital. Emisiunile de obligațiuni verzi (“green bonds”) au avut o creștere exponențială in ultimii 5 ani, ele oferind emitenților acces la o categorie nouă și stabilă de investitori care pun un accent mare pe evaluarea și diminuarea impactul social și de mediu generat de afacerile companiilor finanțate”.

În ceea ce privește emisiunile de obligațiuni, 46% dintre investitorii instituționali au un apetit crescut pentru obligațiunile sociale, 43% pentru obligațiunile de sustenabilitate, iar 41% pentru obligațiunile verzi. În topul priorităților de sustenabilitate ale investitorilor pentru următoarele 12 luni se află combaterea schimbărilor climatice (52%) și gestionarea responsabilă a lanțului de aprovizionare (42%).

La studiul ING au participat 450 de companii din șapte sectoare (auto, agro-alimentar, energie, construcții, transport, ambalaje și produse electronice) și 100 de investitori instituționali de pe trei continente (Europa, S.U.A. și Asia). Rezultatele studiului au fost publicate, în luna aprilie 2021, într-un raport intitulat „Acum ori niciodată: Un nou standard al sustenabilității”.

Finațările verzi responsabilizează companiile

Accesul la produsele de finanțare verzi vine la pachet cu obiective de performanță măsurabile, astfel că șapte din zece companii spun că devin mai responsabile, întrucât monitorizează constant îndeplinirea lor. Jumătate dintre investitori consideră că finanțarea sustenabilă are o contribuție importantă și accelerează tranziția companiilor cu emisii ridicate de dioxid de carbon către soluții mai prietenoase cu mediul.

„Dacă indicatorii de sustenabilitate sunt îndepliniți sau proiectele finanțate sunt verzi, un beneficiu al acestor instrumente de creditare față de cele tradiționale este costul de finanțare mai scăzut. În țările în care activează, în anul 2020, ING a fost unul dintre liderii de piață în finanțarea sustenabilă. Am intermediat 60 de obligațiuni verzi, sustenabile și sociale și am acordat 47 de credite de sustenabilitate. Și 2021 se anunță cel puțin la fel de activ, deja am intermediat la nivel de grup peste 15 obligațiuni de sustenabilitate și am acordat 25 de credite verzi și de sustenabilitate”, a completat Claudiu Sabău, Head of Clients, divizia de Wholesale Banking, în cadrul ING Bank România.

Ca urmare a pandemiei, 57% dintre companii și-au intensificat planurile de transformare sustenabilă. Investitorii instituționali se așteaptă să vadă mai multe proiecte ambițioase din partea companiilor, precum și date cantitative și indicatori de performanță clari pentru măsurarea obiectivelor de sustenabilitate ale acestora.

ING a desfășurat primul său sondaj despre sustenabilitate corporativă în anul 2017. 81% dintre companiile americane care au luat parte la cercetare au declarat că aveau o strategie de sustenabilitate, însă doar 34% dintre acestea au confirmat că direcțiile au fost implementate. Astăzi, liderii companiilor înțeleg că problemele de mediu și sociale trebuie să fie integrate în lanțurile valorice și modelele lor de afaceri, dacă își doresc să fie prezenți pentru o perioadă îndelungată pe piață.

Total
0
Shares
Pe aceeași temă