Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

ARF reia licitația pentru achiziţia a 12 rame electrice pe hidrogen

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că, ieri 26 martie 2023, a fost publicat în platforma SEAP anunțul privind achiziția a 12 automotoare cu tracțiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen, se arată într-un comunicat de presă remis de către instituție. Licitația prevede şi achiziţionarea serviciilor de mentenanţă şi alimentare cu hidrogen pentru o perioadă de 15 de ani. 

Licitația pentru rame pe hidrogen este la a doua încercare, după ce în data de 07 februarie 2023, procedura de licitație anteriorară a fost anulată automat, deoarece la data limită de depunere a ofertelor, nici unul dintre ofertanții înscriși nu a depus oferta tehnică și financiară. 

Cele 12 automotoare vor dispune de minimum 120 de locuri și vor fi utilizate pentru rutele aflate sub contracte de servicii publice, pe liniile neelectrificate:

  • București – Pitești, cu extindere până la Piatra Olt – Craiova;
  • București – Aeroportul Henri Coandă;
  • București – Târgoviște;
  • București – Pitești – Curtea de Argeș.

Fiind bazată pe o tehnologie nouă, procedura de achiziție de material rulant se dorește a fi un proiect-pilot. În funcție de evoluția și implementarea acestui proiect, în viitor se va extinde parcul de material rulant, precum și serviciile de alimentare pe alte rute, spune Autoritatea pentru Reformă Feroviară.

Valoarea achiziției este cuprinsă între 2.446.534.076,64 lei fără TVA și 4.168.505.273,28 lei fără TVA, în funcție de durata serviciilor conexe contractului – 15, respectiv 30 de ani, iar durata totală a contractului va fi de 213 luni. Finanţarea proiectului este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, „Componenta 4 – Transport sustenabil” și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

ARF mai cumpără și 16 locomotive electrice noi

Un alt comunicat remis de către ARF anunță continuarea licitației și pentru achiziția a 16 locomotive electrice noi.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că pe data de 22 martie 2023 a reluat licitaţia pentru achiziția a 16 locomotive electrice noi pe 4 osii cu sisteme ERTMS, capabile să circule cu o viteză maximă situată în intervalul 160 km/h – 200 km/h şi să tracteze până la 16 vagoane de călători, destinate transportului feroviar de călători, precum şi achiziţionarea serviciilor de mentenanţă şi reparaţii pentru o perioadă de 20 de ani, după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a respins contestaţia depusă de Alstom Transport SA.

Valoarea estimată este cuprinsă între 702.453.762,18 lei, fără TVA, si 1.036.568.887,80 lei, fără TVA. Finanţarea proiectului este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, „Componenta 4 – Transport sustenabil” și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Credit foto: Facebook Irinel Ionel Scriosteanu

Total
0
Shares
Pe aceeași temă