Despre
Newsletter
Newsletter
Sunt de acord să primesc cele mai importante informații cuprinse în Newsletter-ul GreenCommunity.

Cel mai mare parc eolian din România se va construi în județul Galați. Investiție de 500 de milioane de euro

În județul Galați, pe terenurile a 13 unități administrativ-teritoriale, urmează să se dezvolte cel mai mare parc de turbine eoliene din România. Compania Hoopeks International, deţinută de Electrocentrale Borzeşti, a obținut la finalul lunii februarie avizul tehnic pentru racordarea la rețea a proiectului eolian de 629 MW.

Parcul va avea 136 de turbine eoliene și va fi construit pe o suprafață de circa 13.000 de hectare. Fiecare turbină va măsura 166 de metri înălțime, iar investiția se ridică la jumătate de miliard de euro.

“Galațiul devine ținta pentru cel mai mare proiect eolian din România. Investiția este de 500 de milioane de euro. Ieri (13 martie, n.r.) a avut loc primul Grup de lucru pentru PUZ (Planul Urbanistic Zonal, n.r.) – Parc eolian! 136 turbine! 13 comune din zona centrală și de nord a județului Galați. Compania de proiect Hoopeks International a obținut la finalul lunii trecute avizul tehnic pentru racordarea la rețea a unui proiect eolian de 629 MW”, a anunțat, printr-un mesaj pe pagina sa de Facebook, Florin Virgil Doca, primarul comunei Valea Mărului.

În prezent, cel mai mare parc eolian local este Fântânele-Cogealac, cu o capacitate de 600 MW

Conform sursei citate, studiul de oportunitate a fost deja aprobat de Consiliul Judeţean Galaţi, iar acum se lucrează la planurile de urbanism. Totodată, parcul eolian ar urma să se întindă pe raza următoarelor unități administrativ-teritoriale: orașul Berești și comunele Cerțești, Drăgușeni, Corod, Valea Mărului, Smulți, Vârlezi, Bălăbănești, Jorăști, Berești-Meria, Cavadinești, Suceveni și Băneasa.

“Practic, acesta ar fi cel mai mare parc eolian construit vreodată din România. În prezent, cel mai mare parc eolian local este Fântânele-Cogealac, cu o capacitate de 600 MW, dar care este împărțit în două proiecte gestionate de companii diferite, în vreme ce la Galați ar fi un proiect unic”, se mai arată în mesajul transmis de edilul comunei Valea Mărului.

Proiect va conduce la creșterea veniturilor pentru bugetele locale și la crearea unor noi locuri de muncă

Autoritățile locale susțin că acest proiect va conduce la creșterea veniturilor pentru bugetele locale deoarece instalațiile vor fi impozitate. Totodată, urmează să fie create locuri de muncă, iar comunitățile din zonele respective ar urma să fie alimentate cu energie verde.

“Ce înseamnă acest parc eolian pentru județ? Venituri pentru oameni. Niște sute de locuri de muncă, niște bani pentru cei care concesionează terenul pentru instalații și drumurile de acces. Venituri și pentru bugetele locale, căci instalațiile poartă cu ele impozite pe clădiri. Nu mai vorbim de energia verde (care poate fi livrată pe contractul de bază, către UAT-urile din zonă, la un preț apropiat de cel de cost), care a devenit mai ieftină decât cea scumpită artificial pe bursele internaționale”, se mai arată în mesajul postat de primarul Florin Virgil Doca.

Credit foto: CALIN STAN, Unsplash

Total
0
Shares
Pe aceeași temă